Lupus Hastalığı
Lupus hastalığı diğer adıyla kelebek hastalığı romatizmal bir hastalık olarak bilinmektedir. Yüzde bir takım kızarıklıklar meydana getirir. Bunun sonucunda vücudumuz farklı şekillerde etkilenebilir. Bağışıklık sisteminde bir takım aksamalar bu hastalığın seyrinin kötüye gitmesine neden olabilir. Sonrasında kişinin bağışıklığını sağlayan hücreler kişiye karşı savaş açıp kendi vücut hücrelerini yabancı bir hücre yerine koyabilir. Bu hastalıkta vücutta bulunan kollajen adlı maddeye bağışıklık sisteminin koruyucu hücreleri saldırarak hücum edebilir.
Lupus Hastalığı İlaçları Nelerdir?
Bu hastalığın tedavisinde onaydan geçmiş ilaç bulunmamaktadır fakat hastalığın getirdiği etkileri azaltıcı ilaçlar kullanılmaktadır. Bunlar NSAİİ’ler, sıtma ilaçları, kortikosteroidler, biyolojik yönü bulunmayan hastalık modifiye edici ilaçlar, biyolojik DMARD’lar.
Lupus Kan Hücresi Bozuklukları Nedir?
Bu bozuklukların antikorların kan hücrelerine saldırması sonucu oluşması beklenir. Oksijen taşıyan kırmızı kan hücrelerinin, yıkımına hemoliz adı verilmektedir. Bu yıkım sonucu anemi gelişimi gözlenebilmektedir. Bu durumlar beyaz kan hücrelerinin azalmasına da sebep olmaktadır. Beyaz kan hücrelerindeki yıkıma ise lökopeni denmektedir. Bu yıkımlar sonucu hücrelere verilen zararlar idrar kanalı, rahim, sindirim sistemi gibi bir çok yapıya zarar vermektedir.
Lupus Ağız Yaraları Nasıl Oluşur?
Ağızda oluşan yaralar mukozal ülserlerden kaynaklanıyor olabillir. Bunlar ağız veya burunda ortaya çıkan bir takım yaralar şeklinde kendini göstermektedir. Genellikle ağrılı seyir etmemektedir.
Lupus Beyin Tutulumu Belirtileri Nelerdir?
Beyinde bu hastalığın bıraktığı etki hafızada tutulumda güçlük, depresyon, psikoz, baş ağrısı, duygu durum değişiklikleri, nöro- psikiyatrik sorunlardır.
Lupus Akciğer Tutulumu Belirtileri Nelerdir?
Plörit akciğer tabakasını saran yapının iltihaplanması durumuna verilen bir isimdir. Lupus hastalığı akciğerlerde tutulum meydana getirebilir ve plörite neden olabilir.
Lupus Böbrek Tutulumu Nedir?
Bu hastalıktan şikayetçi olan nerdeyse bütün hastalarda böbrek tutulumu gözlenmektedir. Başlangıçta herhangi bir bulguya rastlanmamaktadır. Yapılan tahliller sonucunda böbreklerin işlevindeki bozulmalar gözlemlenir. Tahliller sonucunda idrarda protein ve kan gözlenebilmektedir. Bunun sonucunda ayaklarda şişlik meydana gelebilir.
Lupus Bulaşıcı Mı?
Lupus hastalığı bulaşıcı bir hastalık değildir. Herhangi bir bulaşma tehlikesi bulunmaz.
Lupus Cilt Hastalığı Nasıl Olur?
Bu hastalık vücudumuzdaki bağışıklık sistemindeki antikorların kendi vücut hücrelerine saldırması sonucu oluşmaktadır. Ancak Lupus hastalığının neden olmuş olduğu iltihaplanmalar eklemlerde, ciltte, beyinde ve akciğerlerde kötü etkiler bırakabilir.
Lupus Crp Yüksekliği Ne Değerdedir?
C reaktif protein seviyesi, enflomasyonun vücutta daha az olduğuna dikkat çeker. Bu değerin yüksek olması az olmasından kötü olarak nitelendirilir.1 mg altında bir okuma düşük kardiyovasküler hastalığa işaret eder. 1-2,9 mg arası okuma ise orta risk teşkil etmektedir. 3-10 mg arası ise ciddi rahatsızlıklara işarettir.
Lupus Hastalarının Çocuğu Olur Mu?
Bu hastalıktan muzdarip hastaların çocuk sahibi olmasında herhangi bir sorun bulunmamaktadır. Hastalığın yatışmış olduğu bir dönemde gebelik uzman kontrolünde planlı olarak devam edilerek yaşanmalıdır.
Lupus Deri Bulguları Nelerdir?
Lupus hastalığının belirtileri arasında yorgunluk, halsizlik, Cilt rengi değişiklikleri, Damar iltihapları, raynaud sendromu gibi bulgular bulunmaktadır.
Lupus Engel Oranı Ne Değerdedir?
10 Mayıs günü Lupus farkındalık günü olarak tüm dünyaca bu hastalığa dikkat çekilmekte ve etkinlikler yapılmaktadır.
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.