Lohusa Sendromuna Girmemek İçin Neler Yapılmalı?

(Lohusalık Sendromu)

lohusa-sendromuna-girmemek-icin-neler-yapilmali

Lohusa Sendromuna Girmemek İçin Neler Yapılmalı?

Bolca su içilmeli, bu sendromun farkında olunmalı, aile üyeleri ile daha sık yan yana olunmalı, eşten bebek bakımı konusunda destek alınmalı, çikolata, tatlı gibi endorfin salgılatan gıdalar yenmelidir.

Lohusalık sendromu doğum yapan pek çok kadında görülebilen bir çeşit depresyondur. Doğumu takip eden ilk hafta içerisinde görülmesi beklenir. Halk arasında aynı zamanda ‘annelik hüznü’ olarak da bilinir ve kabul görür. Bu sendroma yakalanan pek çok anne, kendini tedirgin, mutsuz ve çaresiz hissedebilir. Bu sendrom ve duygu geçişleri çok büyük olasılıkla kendiliğinden geçmektedir. Fakat depresyona çevirme ihtimali olduğundan dolayı annenin bir uzman takibinde olması ehemmiyet taşımaktadır. Keyifsizlik, halsizlik, yorgunluk, ağlama krizleri, ile karakterize olan lohusalık sendromu, annelerin bu durumdan dolayı bebeklerini suçlama eğiliminde olduklarını gösteriyor. Bu da doğumun başlaması ile birlikte anne&bebek arasındaki iletişimin zayıflamasına, güven duygusunun yitirilmesine, en çok da annenin kendi kendine bir savaş vermesine kadar tehlikeli sonuçlar doğuruyor.

Lohusalık Sendromu Nedir?

Lohusalık sendromu, ülkemizde ve dünyada pek çok yeni doğum yapmış annelerde görülür. Annenin kendini yetersiz değersiz hissetmesi, mutsuz ve aşırı gergin olması ile ortaya çıkar. Kısa bir süre sonra kendiliğinden düzelir ama şiddetli geçirilmesi ihtimaline karşılık yeni doğum yapmış anne, hekim gözetiminde olunması gereken bir duygu bozukluğudur.

Lohusalık Sendromuna Ne İyi Gelir?

Annelik hüznü olarak da bilinen lohusalık sendromuna yakalanmamak ya da kısa bir sürede kurtulmak için elbette evde kendi kendinize yapabileceğiniz ve etkili bir sonuç alacağınız çok şey bulunmakta. Bunlardan ilki ise bol su içmektir. Hemen ardından sağlıklı kuruyemiş tüketimi, çikolata tüketimi, probiyotik bakımından zengin beslenmek, arkadaşlarınızla daha sık görüşmek, aile üyelerinizle yan yana olmak, annelik hüznü için evde yapabileceğiniz en tabii eylemler arasında yerini alır.

Lohusalık Sendromu Ne Kadar Sürer?

Kadın doğum uzmanları ve psikiyatri hekimlerinin görüşlerine göre lohusalık sendromu, en fazla bir hafta ila on gün aralığında sürer. Daha kısa sürede kendiliğinden geçmesi oldukça iyidir. Fakat geçmediği takdirde çok daha uzun süreye sirayet eder ve bu durumda bir uzman yardımı almak en önemli seçenektir.

Lohusalık Sendromu Nasıl Geçer?

Lohusalık sendromu, doğumun başlamasının ardından geçen on günlük süre içerisinde, normal şartlarda kendiliğinden geçecektir. Fakat geçmediği durumlarda uzman yardımı alınır. Genellikle uzmanların önerileri ise psikoterapi yöntemi, antidepresan ilaç kullanımı ve antipsikotik ilaç kullanımı olacaktır. İhtiyaca göre, tedavi şekli belirlenir.

Lohusalık Sendromu Ne Zaman Biter?

Lohusalık sendromu, doğumla birlikte başlarken geçme süresi hakkında ise biteceği tarih on gün içerisinde olarak ön görülür. Elbette bu sürenin uzaması da ihtimaller dahilindedir.

Lohusalık Sendromu Ne Zaman Geçer?

Annelerde kaygı, anksiyete, sinirlilik, ağlama krizleri gibi belirtilerle ortaya çıkan lohusalık süresini kendiliğinden geçmesi için anneye on gün kadar bir süre tanınmalıdır. Bu süre aşıldığında hala semptomlar devam ediyorsa, anne adayı bir uzman takibine alınmalıdır.

Lohusalık Sendromu Nasıl Atlatılır?

Lohusalık sendromu korkulacak bir durum değildir. Gayet doğaldır ve pek anne bu sendromdan geçmiştir. En kısa zamanda ve en az hasarla atlatmak için öncelikle bu durumun bilincinde olunması gereklidir. Hissedilen tüm kötü duygularının geçeceğine inanılmalı, buna göre sakinlik korunmalıdır. Doğum sonrasında aile üyeleriniz ve size iyi gelen arkadaşlarınızdan destek alabilirsiniz.

Lohusa Sendromu Kaç Ay Sürer?

Lohusa sendromu genelde yaklaşık bir on gün kadar sürmektedir. Bazı durumlarda ise üç ile beş ay kadar sürebilir. Bu durum tehlike arz ettiğinden dolayı derhal hekim kontrolünde olunması önemli bir ayrıntıdır.

Lohusalık Sendromu Belirtileri Nelerdir?

-Sürekli sinir hali

-Şiddetli ağlama krizleri

-İştahsızlık

-Uykulu olma

-Halsizlik

-Bebeğe karşı öfke duyma

-Unutkanlık

Lohusa Sendromuna Girmemek İçin Neler Yapılmalı?

Bolca su içilmeli, bu sendromun farkında olunmalı, aile üyeleri ile daha sık yan yana olunmalı, eşten bebek bakımı konusunda destek alınmalı, çikolata, tatlı gibi endorfin salgılatan gıdalar yenmelidir.

Lohusalık Sendromu Neden Olur?

Hamilelik süreci ve doğumun gerçekleşmesi ile birlikte kontrolsüz salgılanan hormonlar nedeni ilke bu duygu geçişleri yaşanmaktadır. Bu durumdan sorumlu hormon ise progesterondur.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Lohusalık Sendromu