Les Gevşekliği

les-gevsekligi

Les gevşekliği yutaktan geçen yiyecek ve içeceklerin mideye gitmesini sağlayan yemek borusuyla mide arasındaki tek yönlü kapakçık şeklindeki yapının bozulmasıdır. Bu kapakçığın gevşemesinden dolayı yenilen yiyecekler geri yemek borusuna doğru gider. Bu durumda midede reflü hastalığı ortaya çıkar. Les gevşekliği mide fıtığı, aşırı alkol tüketme, kafein tüketme, sigara, puro tüketmek, obezite, aşırı yemek yemek, gece geç saatlerde yemek yemek, aspirin gibi ilaçlar kullanmak, bazı bağ dokusu hastalıkları ve pilor stenozu yani ince bağırsak ile mide arasındaki geçişin darlaşması gibi nedenlerden dolayı ortaya çıkar. Les gevşekliği olan hastalarda yemek borusunda yanma, ağza acı su tadı gelmesi, mide bulantısı, kusma, göğüs ağrısı, göğüste yanma, boğazda gıcık hissi, yutkunurken ağrı hissetme, boğazda tahriş, kronik öksürük, ses kısıklığı, uyku bozukluğu, farenjit (yutağın iltihaplanması), larenjit (gırtlağın iltihaplanması) ve astım gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtiler görüldüğünde derhal hastaneye gidilmelidir. Les gevşekliğinin tanısı için hastanın sigara, alkol, kafein bağımlılığının olup olmadığı sorulur. Daha sonra hastaya direkt röntgen grafi, endoskopi, gastroskopi, özefagus manometresi ve baryum özefagus mide duedonum grafisi testleri yapılır. Ayrıca hastaya ambulatuvar asit prob testi yapılır. Bu testte hastanın yemek borusuna prob denilen bir cihaz yerleştirilir. Bu prob yardımı ile hastanın ne kadar asitli gıda tükettiği anlaşılır. Böylece les gevşekliği tanısı konulur ve tedaviye başlanır. Les gevşekliğinin tedavisi ve tedavisi olmazsa ne gibi sonuçlara yol açacağı gibi sorular ve bu soruların yanıtlarını yazımızda bulabilirsiniz.

Les Gevşekliği Nedir?

Les gevşekliği yiyecek ve içeceklerin yutaktan geçtikten sonra mideye gitmesi için geçtiği yemek borusundaki tek yönlü kapakçığın çeşitli nedenlerden dolayı bozulmasıdır. Bu nedenle yenilen içilenler ağza tekrar gelir ve rahatsızlık hissine neden olur. Les gevşekliğinden dolayı yiyecek- içeceklerin ağza geri gelmesine reflü de denir.

Les Gevşekliği Neden Olur?

Les gevşekliği mide ve yemek borusu arasındaki kapakçığın bozulması anlamına gelmektedir. Yemek borusu ile mide arasında bir denge vardır ve bir sistem ile beraber çalışır. Bu dengenin bozulması ile les gevşekliği oluşur. Les gevşekliği nedenleri; mide fıtığı, pilor sitonozu yani mide ile bağırsak arasındaki geçişin daralması, obezite, sigara- puro tüketimi, aşırı yemek yemek, yatmadan önce yemek yemek, bağ dokusu hastalıkları ve bazı ilaçların yan etkileridir.

Les Gevşekliği Belirtileri Nelerdir?

les gevşekliği olan kişilerde huzursuzluk ve rahatsızlık hissi olur. Bunun yanında yemek borusunda yanma, ağza acı su gelmesi, göğüste yanma, göğüs ağrısı, mide bulantısı, kusma, dispepsi yani hazımsızlık, hazımsızlıktan kaynaklanan kilo kaybı, boğazda gıcık hissi, boğazda tahriş, farenjit yani yutağın iltihaplanması, larenjit yani gırtlağın iltihaplanması, öksürük, ses kısılması, nefes almada zorlanma ve uyku bozukluğu gibi belirtiler ortaya çıkar. Bu belirtileri yaşayan kişilerin en yakın zamanda doktora gitmesi gerekir.

Les Gevşekliği Tedavisi Nedir?

Les gevşekliği belirtileri olan kişilerin doktora gitmesi gerekir. Doktor ilk olarak hastanın problemlerini dinler, alkol, sigara ve kahve tüketip, tüketmediğini öğrenir. Daha sonra hastaya fizik muayene, direkt röntgen grafi, baryum özefagus mide duedonum grafisi, ambulatuvar asit prob testi, endoskopi ve gastroskopi testleri yapılır. Les gevşekliği tanısı konulduktan sonra hastanın yeme içme alışkanlıklarını değiştirmesi istenir.  Hastaya mide asidine baskı yapan H2 reseptör blokerleri ilaçları verilir. Eğer gerekirse funduplikasyon ameliyatı yapılır.

Les Gevşekliği İçin Hangi Bölüme Gidilir?

 Les gevşekliği ciddi bir sorundur. Mide bulantısı, kusma, nefes darlığı, göğüs ağrısı, göğüste yanma, yemek borusunda yanma, ağza acı su gelmesi gibi semptomlara neden olur. Bu semptomları gören kişilerin en yakın zamanda doktora gitmesi gerekir. bunun için hastanede iç hastalıkları yani dahiliye bölümü, gastroenteroloji veya genel cerrahi bölümüne  gidilmelidir.


Les Gevşekliği hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Les Gevşekliği