Lenfoma Kanseri Neden Olur?

(Lenfoma)

lenfoma-kanseri-neden-olur

Lenfoma Kanseri Neden Olur?

Lenfoma kanserinin oluşmasının herhangi bir kökeni bulunmuyor. En azından neden oluştuğuna dair bir veri elde edilememiştir. Yalnız bazen bu durum bağışıklık sisteminin yanlış çalışmasına da yorulabilir. Bu konuyla ilgili en doğru bilgiye ulaşmak için lütfen hekiminize başvurunuz.

Otoümmin sistemin en önemli bir parçası haline gelen lenfler, vücudumuzu çeşitli hastalıklara karşı koruyan ve savunan vücudun önemli mekanizmalarındandır. Sebebinin bilinemediği yüksek ateş, herhangi bir çaba verilmeden görülen kilo kayıpları hastalığın en önemli habercileri arasında yer alıyor. Gece terlemesinin çoğalması ve kişiye dayanılmaz bir rahatsızlık vermesi ve sürekli yorgunluk duyulması da bu hastalığın en önemli yandaş belirtileri arasında yer alıyor. Birçok çeşidi bulunan lenf kanserinin tanı, teşhis ve tedavisi tamamen bu belirtilere kulak verilmesiyle şekillenir. Burada yapılması gereken en önemli nokta ise, kişi eğer çocuk ise ebeveynlerine, yetişkin ise kendisine düşüyor. Ağrılı ve şişkin lenf bezlerini el yordamıyla tespit etmek sanıldığı kadar zor değildir. Ele gelen şiş bezeler, ortada bir sorun olduğunun en önemli göstergesidir ve dikkate alınmalıdır. Lenf bezlerinin en yoğun bulunduğu noktalar ise dirsek, boyun, koltuk altı ve kasıktır. Yorgunluk, ateş, ağrı, gece terlemesi, karın şişliği olan bireylerde bu kontroller, ev ortamında yapıldıktan sonra hemen bir uzmana başvurulmalıdır. Gene en doğru sonucu söyleyecek kişiler hekimlerimizdir.

Lenfoma Kanseri Nedir?

Lenfoma kanser, lenf bezlerinin kanserli hücreler eşliğinde büyümesidir. Tıp terminolojisinde ki adı lenfoma olan hastalık, kötü huylu hücrelerin lenf içinde ve çevresinde büyür ve etrafa sıçrar. Bu kanserden en çok etkilenen iç organlar ise, karaciğer ve dalak olarak kayıtlara geçmiştir. Bu hastalığın bağışıklık sisteminin adeta bir neferi haline gelmiş lenf bezlerinde meydana gelmesini söylemekte yarar var.

Lenfoma Hastalığı Nedir?

Lenfoma hastalığı ve lenfoma kanseri esasında aynı kavrama tekabül eder. Hastalığın klasik öyküsü kanser kaynaklıdır. Lenfomayı 'kan kanseri' olarak nitelendirmek de doğru bir seçenektir.

Lenfoma Kan Testinde Çıkar Mı?

Lenfoma hastalığında da diğer tüm hastalıklarda da ilk başvurulan tahlil çeşidi kan testleridir. Burada hekim hastadan kan testi yaptırmasını isteyebilir. Burada en önemli faktör, tam kan sayımı adı verilen tetkikin laboratuvar ortamında incelenmesidir. Bizlerin pek anlamayacağı değerler hekimler tarafından oldukça doğru yorumlanacaktır. Kısacası kan testi yaptırmak lenfomanın teşhisi için önemli bir kriterdir. Ancak yalnızca kan testiyle bu bulguya ulaşmak doğru sayılmadığından, magnetik rezonans (MR), bilgisayarlı tomografi, röntgen gibi teşhis araçlarına da başvurmanız, hekiminiz tarafından talep edilebilir.

Lenfoma Bitkisel Tedavi Yöntemleri Neler?

Lenfoma, çok ciddi bir rahatsızlık olmasından dolayı teşhis ve tedavisi bir hekim tarafından uygulanmalıdır. Hastalar bu dönemde hekimlerin önerilerinin dışına çıkmamalıdır. Fakat yapılan bir araştırmaya göre zerdeçal kullanımı hastalığın seyrini durdurucu etkiye sahip olduğu düşünülmüştür. Bazı alternatif tıp uzmanlarına göre tuz yerine yemeklere zerdeçal eklenerek tüketilmesi gerekiyor. Bu durum kesin bir tedavi sağlanmadığından hekime danışmak, zerdeçalın kullanılan ilaçlarla olabilecek etkileşimini iyi araştırmak gerekiyor.

Lenfoma Genetik Mi?

Lenfoma ilk etapta genetik bir tablo olarak betimlenmiyor. Fakat hastaların çoğunda aile öyküsü alınıyor. Bu durumda aileden birinde lenfoma görülmesi, hastalığın genetik bir geçiş olduğunu hekimlerde ve bilimsel araştırmacılarda bir soru işareti haline dönüşüyor. Ancak yine de hastalığın genetik olup olmadığı hususunda bir fikir birliğine varılabilmiş değildir.

Lenfoma Geçer Mi?

Lenfoma, günümüz şartlarında, yüksek teknoloji imkanlarıyla tedavi edilebilir hastalıklar kategorisinde yer alıyor. Uyumlu hasta hekim ilişkisiyle birlikte yürütülen tedavilerde yüzde yüze yakın bir oranda başarı sağlanabiliyor. Elbette diğer hastalıklar, yaş faktörü, hastalığın yayılım alanı burada risk olarak görülüyor. Lenfoma tedavisinden başarı sağlanması, hastalığın tekrar etmemesi gibi umut verici bir durumu da beraberinde getiriyor.

Lenfoma Hastaları Ne Yememeli?

Beslenme şekli ve beslenme şeklinde yapılan değişiklikler hastalığın seyrinin değişmesinde önemli bir rol oynar. Lenfomada da beslenme şekline dikkat etmek tedaviyi iyiye götürecek bir etkendir. Tedavi süreci ve sonrasında hastaların baharatlı ve aşırı yağlı yemeklerden kaçınması gerekiyor. Süt ürünleri tamamıyla yasaklanmıyor fakat burada önerilen şey süt tüketimine ara verilmesi olarak görülüyor. Tedavi süreci boyunca şekeri tamamen kesmek gerekiyor.

Lenfoma İçin Hangi Doktora Gidilir?

Lenfoma tanı ve tedavisi için gidilmesi gereken doktor, bir hematoloji uzmanıdır. Bazı hastanelerde bu bölüme direkt sıra alınamayabilir. Bu durumda yapılması gereken ise öncelikle bir dahiliye uzmanına görünerek buradan hematoloji bölümüne konsültasyon istemektir.

Lenfoma İyileşme Oranı Ne?

Günümüz şartlarında ve tıp teknolojisinde hastalığın kötü seyrini değiştirmek mümkündür. Yapılan araştırmalara göre lenfoma tanılı hastalarda yüzde 95 oranında iyileşme görülmüştür.

Lenfoma Kanseri Neden Olur?

Lenfoma kanserinin oluşmasının herhangi bir kökeni bulunmuyor. En azından neden oluştuğuna dair bir veri elde edilememiştir. Yalnız bazen bu durum bağışıklık sisteminin yanlış çalışmasına da yorulabilir. Bu konuyla ilgili en doğru bilgiye ulaşmak için lütfen hekiminize başvurunuz.

Lenfoma Öldürür Mü?

Lenfoma ölümcül riski olan ciddi bir rahatsızlıktır. Vücudun sürekli kanserli hücrelerle baş etmesi gerekmektedir. Fakat günümüz şartlarında bu hastalığa ölümcül demek ve umutları karartmak hiç de doğru bir tabir değildir. Yukarıda bahsettiğimiz üzere hastaların büyük bir çoğunluğunda iyileşme gözlenmiştir.

Lenfoma Öksürük Yapar Mı?

Hastalığın göğüs kafesinde nüks etmesi durumlarında, zor nefes alma ve kuru öksürük beklenen olumsuz gelişmelerdir.

Lenfoma Radyoterapi Ne Kadar Sürer?

Radyoterapi lenfoma tedavisi gören hastalarda, haftada 5 gündür. Hastalığın seyrine ve anlık durumuna göre radyoterapi süresi değişir. Yaklaşık olarak 1 ay sürer demek doğru olacaktır.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Lenfoma