Lenfanjit Nasıl Tedavi Edilir?
(Lenfanjit)
Lenfanjit Nasıl Tedavi Edilir?
Cilt hastalıklarında en sık görülen hastalıklardan bir tanesi de lenfanjittir. Bu hastalık söz konusu olduğunda, lenf damarlarının iltihaplandığından bahsetmek mümkündür. Yaralanmalar ve travmalara bağlı olarak bozulan deri yapısının bakteriye açık hale gelmesine bağlı olarak böyle bir hastalık meydana gelir. Yumuşak doku enfeksiyonu olarak da bilinen lenfanjit, erken teşhis ve tedavi ile düzeltilebilirken, tedavi edilmediği durumlarda çok daha büyük komplikasyonlara neden olabilir. Yüksek ateşin de görülebildiği ve yara bölgesinde hassasiyetle karakterize olan lenfanjit nedir birlikte bakalım…
Lenfanjit Belirtileri Nedir?
Lenf iltihabı olarak da bilinen lenfanjitin pek çok belirtisi bulunmaktadır. Bu belirtileri ise gözle rahatlıkla fark edilebilen belirtilerdir. Kısaca listelememiz gerekirse lenfanjit belirtileri şu şekildedir;
-Yaklaşık 39 ya da kırk dereceye kadar çıkabilen yüksek ateş
-Bacaklarda iltihap ve ağrı
-Yaraların görüldüğü bölgede hassasiyet
-Genel olarak halsizlik
-Bitkinlik
-Lenf ödemleri
-Deri harabiyeti görülmesi
-Kızarıklık
Lenfanjit Bulaşıcı Mıdır?
Lenfanjit, hem bulaşıcı olabilen hem de bulaşıcı olmayan bir hastalık türüdür. Lenfanjit eğer mantar ya da parazit gibi dış etkenlerden dolayı meydana gelmişse, bulaşıcı olabilmektedir. Fakat yara ve travmalara bağlı olarak geliştiğinde bulaşıcı olarak nitelendirilemez.
Bacakta Lenfanjit Nasıl Düzelir?
Bacakta ve diğer tüm bölgelerde görülebilen lenfanjtin tedavisinde kesinlikle antibiyotik tedavisi ve uzun süreli istirahatler önerilmektedir. Genelde penisilin gibi ilaçlar verilerek hastalık kontrol altına alınmaya çalışılır. Eğer deri deformasyonu gerçekleşmiş ise pansuman yapılarak kontrol altına alınmaya çalışılır.
Lenfanjit Hangi Bölüm Bakar?
Lenflerin iltihaplanmasına bağlı olarak görülen lenfanjit, Kalp ve Damar Cerrahisi’nin alanına girmekle birlikte, dermatoloji hekimlerinin de bakabileceği bir hastalıktır. İki poliklinikten herhangi biri tercih edilerek sıra alınabilir ve tedaviye başlanabilir.
Lenfanjit Nasıl Tedavi Edilir?
Lenfanjit söz konusu olduğunda enflamasyondan söz edilebileceği için tedavisinde antibiyotik kullanımına başvurulabilir. Ağrı kesiciler ve pansumanlarla da tedavi desteklenebilir.
Lenfanjit İçin Antibiyotik Kullanılır Mı?
Evet. Mevcut deformasyonun yarattığı enflamasyon için ve iltihabın kurutulması için antibiyotik tedavisine başvurulur. Bu hastalık söz konusu olduğunda en sık başvurulan antibiyotikler; penisilin, klindamisin, makrolid ve eritromisindir.
Lenfanjit Tedavisi Ne Kadar Sürer?
Lenfanjit tedavisi hakkında net bir süreden bahsetmek mümkün değildir. Fakat bakıldığında hastalığın şiddeti ve yarattığı deformasyonlar bu sürenin belirlenmesinde etkilidir. Geç teşhis ve tedavisinde hastalık kronik bir hal alabilir. Erken teşhis de ise yaklaşık iki aylık bir süreçten söz edilebilmektedir.
Lenfanjit Neden Olur?
Lenfanjitin meydana gelmesinde pek çok durum söz konusudur. Bunlarda ilki travma, darp ve yaralanmalardır. Diğer etkenler ise mantarlar ve parazitlerdir.
Lenfanjit Risk Faktörleri Nelerdir?
Bazı hastalıkların varlığı ya da hali hazırda yapılan tedavisi lenfanjit için risk faktörü oluşturabilir. Lenfanjit risk faktörleri arasında ‘diyabet hastalığı, her türlü kanser çeşidi, bağışıklık baskılayıcı ilaç kullanımı ve kötü hijyen’ yer almaktadır.