Leep Konizasyon Ne Zaman İyileşir?
( Leep Konizasyon)
Leep Konizasyon Ne Zaman İyileşir?
Leep konizasyon işlemi özellikle HIV olan kadınlarda rahim ağzında oluşan kansere yol açabilecek hücrelerin neşter, lazer aleti veya elektrikle ısıtılan bir tel parçası ile çıkartılmasına verilen isimdir. Rahim ağzında oluşan hücreler normal bir durum olabilir ancak kansere dönüşme ihtimali çok yüksektir. Bu yüzden Leep Konizasyon işlemi kansere dönüşme ihtimalinin ortadan kaldırılmasını sağlar. Bu işlemin 3 çeşidi bulunuyor. Neşter ile yapılmasına soğuk konizasyon, lazer ile yapılmasına lazer konizasyon, elektirikli bir tel ile yapılmasına LEEP denir.
Leep Konizasyon Sonrası Gebelik Tehlikeli Mi?
Leep konizasyon işlemi yaptırmış kişilerde kısırlık, erken doğum veya düşük doğum ihtimali yaşanabilir. Ancak kesin olarak yaşanmaz. Bu yüzden hamilelik sırasında bol bol istirahat edilmeli, cinsel ilişkiden kaçınmalıdır. Ayrıca düzenli olarak doktor kontrolüne gidilmelidir.
Leep Konizasyon Sonrası Kanama?
Bu işlem sonrası kanama, kahverengi lekeler şeklinde akıntılar olması normaldir. Ancak bu kanama için tampon kullanılmamalıdır.
Leep Konizasyon Ücreti?
Bu işlemin ücreti her klinikte farklı olabilir.
Leep Konizasyon Ameliyatı Nedir?
Leep konizasyon ilemi yapılacak olan hastalar işlemden yaklaşık 8-9 saat önce yeme içmeyi kesmelidir. İşlem öncesinde hastanın kalçasının altına özel petler yerleştirilir. Bu işlem sırasında kanamaların önüne geçmek içindir. Ardından hastaya lokal anestezi verilir ve hastanın vajina içerisini görüntüleyen spekulum adlı araç yerleştirilir. Daha sonra ise hastanın vajina içinden elektrikle ısıtılan halkaya benzeyen tel ile veya lazer ile rahim ağzından doku parçası alınır. Bu işlem yaklaşık 15-20 dakika sürer ve hasta işlem sonrası taburcu edilir.
Leep Konizasyon Sonrası Dikkat Edilmesi Gerekenler?
Leep konizasyon sonrasında kanama olduğunda tampon gibi vajina içi araçlar kullanılmamalıdır. Vajina içi su, sabun ve duş jeliyle yıkanmamalıdır. Ayrıca işlem sonrasında en az bir ay cinsel birliktelik yaşanmamalıdır.
Leep Konizasyon Ne Zaman İyileşir?
Leep konizasyon sonrasında hastanın iyileşmesi en az 6 haftayı bulur. Bu süre içinde vajinal akıntılar ve kanama olabilir. Tam olarak iyileşmeden cinsel ilişkiye girilmemesi önerilir. Vajina içine su, sabun ve tampon konulmamalıdır.
Leep Konizasyon Ne Kadar Sürer?
Leep konizasyon işlemi sadece 15 dakika sürer ve sonrasında hastanede kalmak gerekmez.
Leep Konizasyon Nasıl Yapılır?
Öncesinde hastaya lokal anestezi verilerek hastanın belden aşağısının uyuşması beklenir. Daha sonra hasta jinekolojik pozisyonda yatar ve hastanın vajinasına rahim ağzı tam olarak görünmesi için spekulum isimli alet yerleştirilir. Ardından elektrik ile ısıtılan yarım halkaya benzeyen telin yardımı ile rahim ağzından doku parçası çıkarılır.
Leep Konizasyon Neden Yapılır?
Hastanın rahim ağzında çıkan anormal hücrelerin kansere dönüşebilme riski vardır. Bu ihtimalin gerçek olmaması için hastanın rahminden doku parçası alınır.
Leep Konizasyon Tehlikeli Mi?
Leep konizasyon işleminin birtakım riskleri bulunur. Bunlar işlem sonrasında vajinal kanama olması, enfeksiyon kapması, rahim ağzında darlık ve yetmezlik olması, zor doğum olmasıdır.
Leep Konizasyon Zararları?
Bu işlem daha sonra gebe kalamama (kısırlık), düşük yapma, erken doğum veya zor doğum yapma gibi sonuçlara yol açabilir.