Laparoskopi İzi Kalır Mı?

(Laparoskopi)

laparoskopi-i-zi-kalir-mi

Laparoskopi İzi Kalır Mı?

Laparoskopi izi kalmaz.

Karın bölgesinin ön duvarından yapılan küçük bir delikten özel bir cihazla karnın içine girilmesi ve organların görüntülenmesi yoluyla yapılmaktadır. Genellikle karın ağrısı ve kısırlık gibi sorunlara neyin sebep olduğunu görmek amacıyla yapılmaktadır ve buna tanısal Laparoskopi denmektedir.


2 çeşit Laparoskopi bulunmaktadır. Tanısal Laparoskopi, nedeni bulunmayan bir hastalığın teşhisi için yapılmaktadır. Bir diğeri olan Laparoskopik Cerrahi ise muayene ve görüntüleme teknikleri ile saptanan bir hastalığın tedavisi için çeşitli ameliyatların yapılmasıdır. Genellikle kist cerrahisi, myomektomi, histerektomi ve apendektomi uygulamalarında kullanılmaktadır. Bir enjeksiyon ile karın boşluğuna gaz verilir ve böylelikle karın şişer. Göbek deliği civarından kamera içeri yerleştirilir. Karın duvarının bazı yerlerinde delikler açılır ve bu delikler açılarak cerrahi müdahale yapılmasını sağlayan aletler içeri sokulur.


Laparoskopi Nedir?

Kapalı ameliyat olarak tanımlanan ve genellikle karın bölgesinde uygulanan bir ameliyat tekniğidir. 

Laparoskopi Sonrası 

Ameliyat sonrası 7 gün geçtikten sonra hasta normal hayatına geri dönebilmektedir. Bu süreçte ağrı kesici takviyesiyle vücudun rahatlaması sağlanabilir. Çok az bir risk olsa da gaz çıkaramama durumu veya bulantı gibi durumlar gözlenebilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaştığınızda doktorunuza danışmalısınız. Ameliyat sonrası doktorunuzun tavsiye ettiği ilaçları düzenli bir şekilde kullanmalısınız. Aynı şekilde ameliyat sonrasında doktorunuzun tavsiye ettiği şekilde beslenmelisiniz. İlaçlar ve beslenme düzeni ameliyat sonrasını rahat bir şekilde atlatmanıza yardımcı olacaktır.

Laparoskopi Nasıl Yapılır?

Bir enjeksiyon ile karın boşluğuna gaz verilir ve böylelikle karın şişer. Göbek deliği civarından kamera içeri yerleştirilir. Karın duvarının bazı yerlerinde delikler açılır ve bu delikler açılarak cerrahi müdahale yapılmasını sağlayan aletler içeri sokulur.

Laparoskopi Kist Ameliyatı

-Paraovarian Kistler: Yumurtalığın komşuluğunda doğumsal artıklardan gelişen kistlerdir. Nadiren kötü huylu olma potansiyeli taşırlar. Büyük boyutlara ulaştıklarında alınmaları gerekir. Laparoskopik olarak çıkarılmaları kolaydır.

-Dermoid Kistler: vücudun tüm dokularından parçalar içeren kistlerdir. Bunların içinde yağ, kıl, diş, sinir ve kas dokusu bulunabilir. Dermoid kistler en çok torsiyon adı verilen bir komplikasyona sebebiyet verirler. Laparoskopik olarak çıkarılmaları oldukça kolaydır. Kadınların %15’inde her iki yumurtalıkta da dermoid kist olabileceğinden sağlam gibi görünen yumurtalığın da dikkatli bir şekilde incelenmesi gerekir. Kötü huylu olanların içinde immatür sinir dokuları bulunur.

Laparoskopi Çikolata Kisti Ameliyatı

Bu ameliyat genellikle 1-1,5 saat aralığında sürmektedir. Klasik bir Laparoskopi tekniği ile yapılmaktadır. Karın bölgesinden içeriye sokulan kamera sonrasında yine karın bölgesine sokulan cerrahi aletler ile ameliyat gerçekleştirilir.

Laparoskopi Çikolata Kisti Ameliyatı Sonrası

Laparoskopi tekniği ile yapılan Çikolata Kisti ameliyatı sonrasında hastalar 1 gün içerisinde hastaneden taburcu edilir ve evlerinde dinlenmeye yollanır. 

Laparoskopi Dikişleri

Ameliyat sonrasında kesi yerleri eriyen estetik dikişle dikilmektedir. Dikim işleminin ardından bölge su geçirmez özel pansuman yardımıyla kapatılmaktadır. Ameliyat sonrasında dikilen dikişleri almak gerekmez bir süre sonra eriyerek kendiliğinden düşecek bir yapıya sahiptirler.

Laparoskopi Dış Gebelik Ameliyatı

Bu ameliyat salpenjektomi tekniği ile yapılır. Tüp tamamen yakılır ve kesip alınması ise önceliklidir. Hasta bir daha gebelik istiyorsa diğer tüp sağlam bırakılır. Bu işlem tüpte fazla kanaması olan veya bozuk olan, aynı tüpte sürekli tekrarlayan dış gebelik yaşayan kadınlarda tercih edilir.

Laparoskopi Giriş Noktaları

Laparoskopi için karın bölgesi ile kasık bölgesi arasında kalan ve daha çok karın bölgesinin göbek deliğine yakın kısımlarından karına giriş yapılır.

Laparoskopi Hangi Durumlarda Yapılır?

Laparoskopi,

-Dış gebelikte,

-Onkolojik cerrahi işlemlerde,

-Polikistik over tedavisinde,

-Tüplerin bağlanmasında,

-Rahmin delinmesinde,

-Mide ülserinin onarımında,

-Karın iç kısımdaki yapışıklıkların açılabilmesinde,

-Over torsiyonunda,

-Myomektomide yapılır.

Laparoskopi İle Rahim Alma Ameliyatı

Bu ameliyat genel anestezi ile yapılır ve hastanın göbek deliğinden 10 mm bir kamera sokulur. Karına açılan deliklerle bu işlem gerçekleştirilir. Rahim genelde vajinal yoldan çıkartılır.

Laparoskopi İzi Nasıl Geçer?

Laparoskopi ameliyatı sonrasında deliklere estetik eriyen dikiş yapılmaktadır. Estetik ve eriyen dikiş olduğu için hem zamanla düşecek hemde iz bırakmayacaktır.

Laparoskopi İzi Kalır Mı?

Laparoskopi izi kalmaz.

Laparoskopi Öncesi Yapılması Gerekenler 

Doktorunuza varsa kullandığınız ilaçların bilgisini vermelisiniz. Aspirin ve K vitamini gibi kanamayı arttırıcı özelliği olan ilaçları kullanıyorsanız doktor kontrolünde ameliyat öncesinde bu ilaçların bırakılması gerekebilir. Doktorunuzun isteğine göre ameliyat öncesi kan testi, idrar testi, EKG ve göğüs röntgeni çektirebilme durumunuz olabilir. Ameliyat öncesinde en az sekiz saat yeme-içmeyi bırakmalısınız.

Laparoskopi Polikistik Over

Bu işlem, laparotomik müdahalenin aksine, karın dokuları kesilerek değil, 1 cm çapa kadar üç küçük delik açılarak yapılır, iç organlara üç manipülatör geçilir. Araçlardan biri bir el feneri ve kamera ile donatılmıştır ve gerisi kistleri sabitlemek ve çıkarmak için gereklidir. Ameliyat sırasında, doktor ekranda alınan görüntü tarafından yönlendirilir. Laparoskopi işleminin başarılı olmasından sonra karın içerisindeki aletler geri çekilir ve delikler kapatılır.

Laparoskopi Tüp Bebek

Tüp bebek tedavisinde önce yapılan Laparoskopi, karın içini aydınlatarak, rahim, yumurtalık ve tüpleri ilgilendiren hastalık veya problemleri doğrudan gözlemleme ve de gerekirse aynı anda karın alt bölgesinde açılan delikler içerisinden giren aletler ile halledilir. Meydana gelebilecek tüm risklere, laparoskopi esnasında kolayca ulaşılabilinir.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Laparoskopi