Laktasyon

laktasyon

Bebeklerin beslenmesi için en temel kaynak istisnasız anne sütüdür. Anne sütü yaradılış gereği bebek dünyaya gelir gelmez annelerde salgılanır. Hamilelik döneminde zaman zaman anneyi sıkıntıya sokan hormonların bu sütü üretmeyi amaçladığı bilinmektedir. Laktasyon annelerde memeden doğal olarak gelen süte denmektedir. Annenin memesinden süt gelmesi olarak da bilinen laktasyon bir dönemdir ve bebeğin sütten kesilmesiyle birlikte sona erer. Laktasyonun üç farklı dönemde incelenmesi gerekmektedir. Bu dönemler ise mammogenez, laktogenez ve galaktogenez olmak üzere üç farklı şekilde incelenerek değerlendirilir. Anne ile bebeğin duygusal bağının sağlandığı ilk dönem olarak bilinen bu dönem hakkında aradığınız tüm soruları ve yanıtları sitemizde bulabilirsiniz.

Laktasyon Nedir?

Laktasyon bebeğin dünyaya geldiği anda annenin memesinde doğal olarak salgılanan süttür. Laktasyon bir süreçtir ve çocuğun sütten kesilene kadar devam eden bir süreci kapsar.

Laktasyon Dönemi Nedir?

Gebeliğin başlaması ile birlikte anneyi duygu değişikliklerine sürükleyen hormonlar, aslında memede yağ dokusu ile kas arasında süt oluşmasını sağlar. Laktasyon dönemi olarak bilinen bu süreç bebeğin dünyaya gelmesiyle başlar ve bebek kendi isteğiyle emmeyi bırakana kadar süt salgılanır ve bu yaklaşık iki yıl süren süreç laktasyon dönemi olarak belirlenir.

Laktasyon Süresi Nedir?

Laktasyon süresi, bebeğin dünyaya geldiği anda başlayıp, bebeğin emmeyi bırakmasına kadar geçen sürecin tamamını kapsar.

Laktasyon Döneminde Beslenme?

Laktasyon dönemi aynı zamanda da emzirme dönemi olarak bilinir ve bu süreçte anne hem kendine hem de bebeğine vitamin ve mineral bakımından yetebilmek için iyi bakmalıdır. Hem kendi vücudunda bulunan yağ, protein ve karbonhidrat oranının sabit tutmalı hem de bebeği için yarayan besinleri yeteri kadar almalıdır. Bu dönemde besin ögeleri anne sütüne direkt geçtiğinden dolayı mutlaka anne adayları, asitli, acılı, baharatlı ve gaz yapan besinlerden uzak durmalıdır. Karbonhidrat tüketimini abartmamalı, protein yönünden ağırlıklı beslenmeli ve lifli gıdalara bolca yer verilmelidir. Süt yapımına yardımcı olan, maydanoz, komposto gibi besinlerin tüketimine önem verilmelidir.

Laktasyon Döneminde İlaç Kullanımı?

Annenin bebek dünyaya gelmeden önce veya bebek dünyaya geldikten sonra oluşabilen belli başlı rahatsızlıkları bulunabilir ve bu rahatsızlıklar, uzun ya da kısa vadeli olarak ilaç kullanımı gerektirebilir. Annenin yediği ve içtiği her şey bebeğe emzirilen sütün içerisine karıştığından dolayı, ilaç da karışabilir. Bu durumda bebeğin sağlığı ve gelişimi olumsuz etkilenebileceğinden genellikle bu ilaçlar yeniden düzenlenir ya da muadil ilaçlar verilebilir. Bu durumda yapılması gereken tek ve en önemli şey, kesinlikle emzirme döneminde olunduğu ile ilgili hekim bilgilendirilmelidir ve tedavinin yeniden düzenlenmesi istenir.

Laktasyon Antibiyotik Kullanımı?

Çeşitli hastalıklara karşı başlanan antibiyotikler, genellikle 1 hafta-10 gün gibi süre zarfı boyunca kullanıldığından dolayı, genelde bebeğin sağlık durumlarını etkilemezler. Antibiyotik kullanan annelerin bebeklerinde antibiyotik kullanımına bağlı olarak yalnızca ishal görülebilir.

Laktasyonda Güvenli Antibiyotikler?

Emzirme döneminde şayet bir antibiyotik kullanılması söz konusu ise; anne adayı ilacı reçete eden hekime emzirme döneminde olduğunu belirtmelidir. Bu sayede hekim hem annenin hastalığını tedavi edici hem de bebeğe zarar vermeyen bir antibiyotik reçete edecektir.

Laktasyon Kelimesinin Anlamı Ne?

Laktasyon kelimesinin halk arasında ki anlamının emzirme dönemi olduğunu belirtmek doğru bir yaklaşımdır.

Laktasyon Polikliniği Nedir?

Laktasyon polikliniği, eğitim düzeyi düşük ve ilk kez bebek sahibi olacak anne adaylarına eğitim vermeyi amaçlayan ve bebeği en doğru beslemeye yönelik egzersizler yaptıran bir kliniktir ve Türkiye’de Kocaeli Derince Devlet Hastanesi’nde bu poliklinik hizmet vermektedir.

Laktasyon Periyodu Ne Demek?

Laktasyon periyodu, anne adayının bebeğini beslediği dönemlerin geneline verilen bir isimdir.

Laktasyon Zamanı Ne Demek?

Bebeğin beslenmesi gereken saatlere laktasyon zamanı denmektedir.


Laktasyon hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Laktasyon