Kortizon Tedavisi Kimlere Uygulanır?

(Kortizon Tedavisi)

kortizon-tedavisi-kimlere-uygulanir

Kortizon Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Kortizon tedavisi astım hastalarında, anemi hastalarında, gut hastalarında, romatoid artrid ve osteoartrit hastalarında, kanser hastalarında, lupus, tendinit, eklem iltihaplanmalarında ve alerjik hastalıklarda kullanılır.


Kortizon tedavisi birçok hastalık için kullanılır. Ancak aslında kortikosteroid hormonuna verilen addır. Vücuttaki iltihapları azaltır ve bağışıklık sistemi bozukluklarını düzeltir. Ancak kortizon birçok hastalığı tedavi ederken bazı yan etkilere de yol açar. Genelde tablet olarak ya da iğne olarak kullanılır.

Kortizon Tedavisinde Beslenme?

Kortizon tedavisi sırasında hastalar meyve ve sebze tüketmeli, bol sıvı almalı, kalsiyum ve protein içeren besinler tüketmelidir. Yemekleri tuzsuz yemeli, tatlı ve hamurlu gıdalardan uzak durmalıdır. Ayrıca tedavi sırasında kesinlikle sigara ve alkol tüketmemelidir

Kortizon Tedavisinin Yan Etkileri?

Kortizonun yan etkilerinden bazıları; anksiyete sorunu, baş ağrısı, mide bulantısı, kusma, fazla iştahlılık, kilo alımı, ödem, uykusuzluk, uyku problemleri, terleme, kızarıklık ve sivilce oluşumudur. Ayrıca bazı hastalarda alerji, ciltte döküntü, kaşıntı, yüzde şişkinlik, yüksek tansiyon, nefes darlığı, kas problemleri, kaslarda güçsüzlük, osteoproz, mide sorunları, pankreas iltihabı, glokom ve tendom yırtılması da görülür.

Kortizon Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kortizon tedavisi tablet ilaçlarla veya iğneyle yapılır.

Kortizon Tedavisi Kilo Aldırır Mı?

Kortizon tedavisinde hastalarda iştah artması olur. Böylece fazla kilo alımı olur.

Kortizon Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Kortizon tedavisi astım hastalarında, anemi hastalarında, gut hastalarında, romatoid artrid ve osteoartrit hastalarında, kanser hastalarında, lupus, tendinit, eklem iltihaplanmalarında ve alerjik hastalıklarda kullanılır.

Kortizon Tedavisi Kaç Gün Sürer?

Kortizon tedavisinin kaç gün süreceği her hastaya göre farklılık gösterir.

Kortizon Tedavisi Adet Dönemini Geciktirir Mi?

Kortizon tedavisi adet düzensizliğine yol açabilir. Bu sebeple kadınlarda stres, gerginlik, şişlik, ve mide bulantısı görülür.

Kortizon Tedavisi Alırken Dikkat Edilmesi Gerekenler?

Kortizon tedavisi alırken alkol kafein ve sigara kullanımından uzak durmak gerekir. Protein ve kalsiyum tüketmeye özen gösterilmeli, tuzsuz bir diyet yapılmalıdır. Yağlı ve karbonhidratlı besinlerden uzak durulmalıdır. Egzersiz yapılmalı ve düzenli olarak hekim kontrolünden geçilmelidir.

Kortizon Tedavisi Bittikten Sonra Yan Etkileri?

Kortizon tedavisi sonrasında hastalarda hala birkaç yan etki görülebilir. Ancak 2 – 3 gün veya 1 hafta içerisinde kortizon etkileri geçer.

Kortizon Tedavisi Baş Ağrısı?

Kortizon tedavisi sırasında hastalarda baş ağrısı problemi olabilir.

Kortizon Tedavisi Saç Döker Mi?

Kortizon tedavisi sırasında saç dökülmesi görülmesi normaldir.

Kortizon Tedavisinde Ekmek?

Kortizon tedavisi alırken ekmek ve benzeri hamurlu gıdalardan yani karbonhidrattan uzak durmak gereklidir. Bunun yerine protein içeren besinler tüketilebilir.

Kortizon Tedavisinde Yenmemesi Gerekenler?

Kortizon tedavisi alırken hastaların şekerli, yağlı ve karbonhidratlı besinler tüketmemesi gerekir.

Kortizon Tedavisi Sonrası Hamilelik?

Hamilelikte kortizon tedavisi gören hastaların bebeklerinde yan etkiler görülebilir. Zorunlu olmadıkça hamile hastalara kortizon tedavisi uygulanmaz.

Kortizon Tedavisinde Sigara İçilir Mi?

Kortizon tedavisi sırasında hastalar sigara kullanımından kesinlikle uzak durmalıdır.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Kortizon Tedavisi