Kordosentez İğnesi Nedir?
(Kordosentez )
Kordosentez İğnesi Nedir?
Gebelik esnasında anne ve bebeğin arasında kan akışını sağlayan dokuya kordon bağı ya da göbek bağı denir. Kordon bağından kan alma işlemine kordosentez denir. Annenin karnından rahmine özel bir iğneyle girilir ve kordondan kan alınır. Bu kan 2 veya 3 mililitredir. Bu kanın alınması ile genetik araştırma yapılır. Anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığının olup olmadığı, bebekte enfeksiyon olup olmadığı anlaşılır. Gebeliğin en az 5. ayına gelindiğinde bu işlem yapılabilir. Bu işlem ikiz gebelikler için de uygundur. Kordosentezin birçok riski olabilir.
Kordosentez Nedir?
Kordosentez anne karnındaki bebeğin göbek kordonundan kan alma işlemidir. Kordosentez amnion sıvısının az olduğu durumlarda, kan uyuşmazlığı olduğu zamanlarda, gelişme geriliği olan bebeklerde ve enfeksiyon olduğu durumlarda yapılır.
Kordosentez Ne Zaman Yapılır?
Kordosentez hamileliğin en az 5. ayına gelindiğinde yapılır.
Kordosentez İğnesi Nedir?
Kordosentez hamilelik sırasında bebekte enfeksiyon olup olmaması, anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığı olup olmaması anlaşılması için yapılan testtir. Annenin rahminden içeri iğne yapılır ve kordon bağından kan alınır.
Kordosentez Komplikasyonları Nelerdir?
Kordosentezin belli başlı riskleri vardır. Bunlar anneden su gelmesi, bebeğin kalp atışının yavaşlaması, erken doğum riski, enfeksiyon riski, kanama riski, ateş yükselmesi, sancıların artması, üşüme ve titremedir.
Kordosentez Ne Demek?
Kordosentez anne ve bebek arasında kan akışını sağlayan kordon bağından kan alınması anlamına gelir.
Kordosentez Nereden Alınır?
Kordosentez hamilelik esnasında annenin karnından rahmine iğne batırılır ve bebeğin göbek kordonundan kan alınır.
Kordosentez Bebeğe Zarar Verir Mi?
Kordosentez bebeğe zarar vermez. Ancak çok düşük bir ihtimalle bebeği kaybetme riski vardır.
Kordosentez Nasıl Yapılır?
Kordosentez anne karnından rahminin içine iğne verilerek yapılır.
Kordosentez Sonucu Kaç Günde Çıkar?
Kordosentez sonuçları bir hafta ile on gün içerisinde çıkar.
Kordosentez Tehlikeli Mi?
Kordosentez genel anlamda tehlikeli olarak değerlendirilmez fakat bazı durumlarda, bebeğin kalp atışlarının yavaşlaması, kordon zedelenmesi, enfeksiyon ve suyun gelmesi gibi problemlerle karşılaşılabilir.
Kordosentez Ne İçin Kullanılır?
Kordosentez enfeksiyon olup olmadığını öğrenmek için, bebekte gelişim geriliği olduğunu anlamak için, anne ve bebekte kan uyuşmazlığı olup olmadığını anlamak için yapılır.
Kordosentez Nerede Yapılır?
Kordosentez jinekolojik muayene odasında yapılır.
Kordosentez Sonrası?
Kordosentez yaptırdıktan sonra dinlenmek gerekir. yorucu işlerden uzak durmak gerekir. en az bir hafta boyunca cinsel ilişkiye girmemek gerekir. bu işlemden sonra kasık ağrısı, ateş basması, kanama olması ve su gelmesi olursa hemen hastaneye gitmek gerekir.