Kordon Sarkması Nedenleri?

(Kordon Sarkması)

kordon-sarkmasi-nedenleri

Kordon Sarkması Nedenleri?

Kordon sarkmasının nedenleri arasında, çoğul gebeliklerin yaşanması, kordon boyunun gereğinden uzun olması, amniyotik sıvıların oldukça fazla olması, bebeğin ağırlığının az olması gibi etkenler kordon sarkmasıdır.

Kordon sarkması bazı gebeliklerde rastlanılabilen bir rahatsızlıktır. Kordon sarkması denilen bu rahatsızlıkta bebeğin beslenmesini sağlayan kordon, vajinanın iç bölgesine doğru sarkma gösterebilir. Bu durumda doğum esnasında anneye derhal müdahale edilmesi gerekmektedir. Doğum esnasında kordon sıkışması yaşanabilir ve bu durumda hem annenin hem de bebeğin hayatı tehlikeye girmeye başlar. Bu durum oldukça nadir karşılaşılan bir durum olsa da hakkında fikir sahibi olmak önemlidir. Göbek kordonun sarkması durumu genellikle bebeğin geliş pozisyonuyla ilgilidir. Doğum esnasında bebeğin ters gelmesi, bu durumun birinci nedenleri arasında sayılır. Buna ek olarak prematüre olarak dünyaya gelecek bebekler ve bebeğin kilogram olarak az ağırlıkta olması da buna sebep olur. Diğer risk faktörleri arasında ise amniyon sıvısının gereğinden fazla olması ve kordonunun beklenen uzunluktan daha fazla olması ile de alakalıdır. İkiz, üçüz gibi çoklu hamileliğe sahip kişilerde de bu durumla karşılaşılması riski oldukça artıran etkenlerdendir.

Kordon Sarkması Nedenleri?

Kordon sarkmasının nedenleri arasında, çoğul gebeliklerin yaşanması, kordon boyunun gereğinden uzun olması, amniyotik sıvıların oldukça fazla olması, bebeğin ağırlığının az olması gibi etkenler kordon sarkmasıdır.

Kordon Sarkması Belirtileri?

Rahim içinde gerçekleşen bu olay her anne adayı tarafından kolaylıkla fark edilmeyebilir. Fakat idrar yapamama, idrar kaçırma, bel ağrısı, vajinal kanamalar, akıntı miktarında ki artışlar ve rahimden bir şey çıkacakmış gibi hissetme kordon sarkmasının belirtileri arasında yer almaktadır.

Kordon Sarkması Bakım Planı?

Elle muayene sırasında ve veya gözle görülen kordon sarkması, bakım planı ile düzelecek bir durum değildir. Bu durum hem annenin hem de bebeğin hayatını riske atacağından acilen tıbbi bir müdahale gerekmektedir. Eğer doğum zamanı yaklaşmış ise annenin doğumu gerçekleştirilir ve yoğun bakıma bile alınması gerekebilir.

Kordon Sarkması Nedir?

Kordon sarkması, bebeğin beslenmesini sağlayan kordonun gerek uzun olması, gerekse de bebeğin ağırlık miktarına göre kordonun vajina girişine sıkışması durumudur.

Kordon Sarkması Nasıl Anlaşılır?

Karın ağrısı ve bel ağrısı şikayetiyle hastaneye başvuran anne adaylarının jinekolojik muayenesi esnasında, elle kontrol edilerek veya gözle bakılarak anlaşılabilir. Genelde anne adayları idrara yapmama problemiyle karşılaşır ve bu durum doğum uzmanı tarafından önemli bir şikayettir.

Kordon Sarkması Nasıl Oluyor?

Kordon sarkması, amniyotik sıvının fazlalığından, bebeğin doğum ağırlığından, kordon boyunun gereğinden fazla olmasından kaynaklanan ve sarkan kordonun vajina girişine sıkışmasından kaynaklanan bir rahatsızlıktır ve hayati tehlikeye sebep olabileceğinden dolayı derhal önlem alınması gereken bir sorundur.

Gebelikte Kordon Sarkması Nasıl Oluyor?

Gebelikte kordon sarkması genellikle anne adaylarının karın ağrısı, bel ağrısı, idrar kaçırma ya da idrar yapamama gibi şikayetleriyle beliren bir problemdir.



hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Kordon Sarkması