Kordon Dolanması Açılır Mı?

(Kordon Dolanması)

kordon-dolanmasi-acilir-mi

Kordon Dolanması Açılır Mı?

Kordon dolanması olursa anne adayı doğum sırasında sol tarafa çevrilir ve oksijen verilir. Ancak bazen bu kordon dolanmasını düzeltmez.

Hamilelik esnasında anne ve bebeğin arasındaki kan akışını sağlayan bağa kordon denir. Bu kordon annenin kanındaki besinleri ve oksijeni bebeğe taşır. Bu sayede bebek gelişir. Bazı hamilelerde kordon bebeğin boynuna dolanır ve bu şekilde doğar. Bebek doğumlarının yüzde otuzu böyle olur. Bu göbek kordonu 55 cm veya 75 cm olabilir. Kordonun daha uzun olması bebeğin boynuna dolanma riskini artırır. Göbek kordonu bebeğin boynuna birden fazla kez dolanabilir. Bu kordon dolanması hamilelik esnasında yapılan ultrason testlerinde anlaşılabilir. Gebelikte kordon dolanmasının bebeğin kalp atışlarını yavaşlatabilir. Ayrıca doğum esnasında problem yaratabilir. Bu sebepten dolayı kordon dolanması olan bebeklerin doğumu sezaryen ile olmaktadır. 

Kordon Dolanması Nedir?

Gebelikte anne ve bebeğin arasında kan akışını sağlayan dokuya kordon denir. Kordon 55 ile 75 cm uzunluğunda olabilir. Annenin aldığı besinleri ve oksijeni bebeğe iletmekle görevlidir. Bu kordon bazen doğum esnasında veya doğum öncesinde bebeğin boynuna ve omuzlarına dolanabilir. Kordon dolanması bebeğin kalp atış ritmini yavaşlatır ve bebeğe zarar verir.

Kordon Dolanması Nasıl Anlaşılır?

Gebelikte kordon dolanması ultrason görüntüleri ile anlaşılır.

Kordon Dolanması Sebepleri?

Kordon dolanmasının belli bir sebebi yoktur. Ancak kordonun fazla uzun olması kordon dolanmasına sebep olabilir.

Kordon Dolanması Olursa Normal Doğum Olur Mu?

Kordon dolanması olduğunda normal doğum olabilir. Hatta bebeklerin yüzde otuzu kordon dolanmasıyla normal doğarlar. Ancak bazı durumlarda kordon birden fazla dolanır ve doğum sırasında sıkışır. Böylece bebeğin boynunu da sıkıştırır ve bebeğe giden kan akışını azaltır. Bebeğin oksijensiz kalmasına neden olabilir ve bu yüzden tehlikelidir. Böyle durumlarda anne acilen sezaryen ameliyatına alınır.

Kordon Dolanması Sezaryen Sebebi Mi?

Kordon dolanması olan bebekler normal yolla da doğabilir. Ancak bazı durumlarda bebek oksijensiz kalabilir ve bu yüzden sezaryen ameliyatı gerekir.

Kordon Dolanması Düzelir Mi?

Kordon dolanması olan bebekler doğum sırasında oksijensiz kalabilir. Bu yüzden anne doğum esnasında sol tarafa çevrilir ve oksijen verilir. Ama bazı durumlarda bu kordon dolanmasını düzeltmez ve sezaryen gerekir.

Kordon Dolanması Açılır Mı?

Kordon dolanması olursa anne adayı doğum sırasında sol tarafa çevrilir ve oksijen verilir. Ancak bazen bu kordon dolanmasını düzeltmez.

Kordon Dolanmasını Anne Nasıl Anlar?

Kordon dolanması gebelikte yapılan ultrason testi ile anlaşılır.

Kordon Dolanması Bebeğe Zarar Verir Mi?

Gebelikte kordon dolanması olduğunda bebeğin boynu sıkışır ve bebeğin kalp atışını yavaşlatabilir.

Kordon Dolanması Bebeği Öldürür Mü?

Kordon dolanması olduğunda doğum esnasında bebeğin boynu sıkışır ve bebeğe giden kan akışı azalır. Bebek oksijensiz kalır ve müdahale edilmezse bebek ölebilir.

Kordon Dolanması Nasıl Engellenir?

Gebelikte kordon dolanması olmasını engellemek mümkün değildir. Ancak anne adayları bebeğin hareketlerini takip etmelidir. Bebeğin hareketleri günde 10 kereden daha az olursa hekime danışılmalıdır.

Kordon Dolanması Kaçıncı Ayda Olur?

Kordon dolanması hamileliğin 36. Haftasında tespit edilebilir.

Kordon Dolanması Hissedilir Mi?

Kordon dolanması olan bebeklerde kan akışı azalır. Bu yüzden bebeğe giden oksijen azalır. Bebeğin hareketleri azalır. Bebeğin hareketleri azaldığında hekime danışmak gerekir.


hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Kordon Dolanması