Koah Kronik Hastalık Mı?
(Koah )
Koah Kronik Hastalık Mı?
Kronik ve oldukça zorlayıcı olan bu hastalık, tıp literatüründe ‘kronik obstrüktif akciğer hastalığı' olarak bilinir. Hastalığın toplumda bilinen ismi koah, kısaltılmış halidir. Sigara kullanımına bağlı zaman içerisinde tıkanan hava kesecikleri, solunumu neredeyse imkansız bir hale getirir. Akciğer kapasitesinin oldukça azaldığı koahta, balgam ve öksürük ilk şikayetler arasında yerini alır. Hafif, orta, ağrı ve çom ağrı olmak üzere dört farklı evresi bulunan bu akciğer hastalığını birlikte tanıyalım…
Koah Belirtileri Nelerdir?
-Göğüste sıkışma ve daralma hissi
-Hırıltılı nefes alıp verme
-Sürekli yorgun hissetme
-Sürekli öksürük
-Halsizlik
-Ses değişiklikleri
Koah Ne Demek?
Kısaltması koah olarak bilinen bu akciğer hastalığının tıp dilindeki bilinen uzun ismi ‘kronik obstrüktif akciğer hastalığı’dır.
Koah Hastalığı Neden Olur?
Hastalığın meydana gelmesinde pek çok faktör bulunmakla birlikte, hepsi solunum kaynaklıdır.
Bunlar ise;
-Sigara ya da diğer tütün ürünleri kullanımı
-Akciğer kanseri
-Kimyasal gazlara maruz kalınması
-Hava kirliliği
Koah Astım Farkı Nedir?
Aslında ikisi de hava yolu tıkanıklığıdır. Fakat astımda alerjik durum söz konusu iken, koahta daha çok çevresel faktörler etkilidir. Ayrıca astım kadınlarda daha sık görülürken, koah erkek bireylerde daha fazladır.
Koah A İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?
-Ayran, peynir, kefir gibi süt ürünleri
-Kurutulmuş meyve
-Koyu yeşil yapraklara sahip tüm sebzeler
-Baklagiller
Koah'a Neden Olan Faktörler Nelerdir?
-Kent yaşamındaki hava kirlilikleri
-Kapalı alanda sigara içilmesi
-Çalı çırpma, anız yakma nedeniyle çıkan dumanın solunması
Koah Bulaşıcı Mı?
Bir akciğer hastalığı olan ve süreğen bir şekilde devam eden koah, bulaşıcılık niteliği taşımaz. Tamamen kişinin kendi hava keseciklerine gelen tahrişten kaynaklanır.
Koah Çarpıntı Yapar Mı?
Yeteri kadar nefes alınamaması ve hatta alınan nefesin yeteri kadar steril olmaması dolayısı ile kişilerde heyecan ve panik meydana gelir. Bu durum ise kalp çarpıntısını tetiklemektedir.
Koah Engelli Raporu Kaçtır?
Koah özellikle ileri yaşlarda meydana gelen bir hastalık olduğundan ve iş göremezlik durumlarını artırdığından dolayı, yüzde 80-90 civarında bir engel raporu uygun görülür.
Koah Genetik Mi?
Koah bir anda gelişen ya da aile bireylerinden geçen bir hastalık değildir. Genetik unsurlardan daha çok çevresel faktörler bu hastalığın gelişiminde etkilidir.
Koah'ın Risk Faktörleri Nelerdir?
-İleri yaş
-Beslenme rejimi bozuklukları
-Enfeksiyonlar
-Kronik astım ve bronşit
Koah Komplikasyonları Nelerdir?
-Kalp yetmezliği
-Damar tıkanıkları
-Akciğer enflamasyonu
Koah Kronik Hastalık Mı?
Evet. Süreğen hastalıklar arasında yerini alır. Bir günde meydana gelmediği gibi birt günde de iyileşme şansı ne yazık ki yoktur.
Koah Meslek Hastalığı Mıdır?
Evet. Özellikle tekstil işçiliği, maden işçiliği gibi durumlarda meydana geldiğinden dolayı meslek hastalıkları arasında yerini alır.