Klostrofobi Nedir?

(Klostrofobi)

klostrofobi-nedir

Klostrofobi Nedir?

Klostrofobi kapalı bir alanda kalındığında kişinin buradan hiç çıkamayacağı hissine kapılıp korkmaya başlaması durumudur. Bu durum asansör, kalabalık gibi birçok etmen tarafından tetiklenebilir.

Kapalı alanda kalma korkusu olarak da bilinen klostrofobi günlük hayatta birçoğumuzun başına gelen bir durum. Bilmekteyiz ki bu durum ile başa çıkmaya çalışan kişiler kapalı alanda zaman geçirmeye başladıktan bir süre sonra kendilerini kontrol etmekte zorluk çekmektedirler. Klostrofobi ile ilk kez karşılaşan bir kişinin bu bireye nasıl davranması gerektiği ve ne gibi davranışlar sergilemesinin beklendiğini maddeleriyle birlikte öncelikle klostrofobiyi tanımaya başlayarak ele alalım.

Klostrofobi Nedir?

Klostrofobi kapalı bir alanda kalındığında kişinin buradan hiç çıkamayacağı hissine kapılıp korkmaya başlaması durumudur. Bu durum asansör, kalabalık gibi birçok etmen tarafından tetiklenebilir. 

Klostrofobide Kullanılan Tedavi Yöntemi Nedir?

Bu sorunun tedavisi için genelde bilişsel Davranışçı Terapi yöntemi uygulanır. Bu yöntem uzman psikologlar ve psikiyatrlar tarafından kişiyle uzun etkileşimler sonucu uygulanır.

Klostrofobi Tedavisi Nasıldır? 

Klostrofobinin tedavisinde kullanılan tedavi yöntemleri için genellikle davranışçı terapi, hipnoz, çözüm odaklı terapi, gibi birçok yöntem tercih edilebilir. Bazı durumlarda ise anksiyete kontrolü için ilaç desteğine de başvurulabilmektedir.

Klostrofobi Belirtileri Nelerdir?

Genellikle hasta klostrofobi belirtisi olarak baş dönmesi, kalp çarpıntısı, titreme gibi bulgular gösterir. Sonrasında mide bulanması gibi etkilerde görüldüğü olmuştur.

Klostrofobi Nasıl Geçer?

Bu hastalık belirli bir süre uzman desteği alınarak tedavi edilebilir. Kişiye korkudan uzaklaşması ve bu durum ile baş etmeyi öğrenmesi öğretilir. Antidepresanlar ile kişinin tedavisinde destek alıcı yöntemlere de başvurulabilir.

Klostrofobi Anında Ne Yapılmalı?

Hastalar klostrofobi ile baş başa kaldıklarında 3-3-3 kuralını uygulayabilir, ayağa kalkıp vücudu dik tutabilir, başka bir ana odaklanıp zihnini meşgul edebilir. Aynı zamanda derin nefesler alıp vermeli ve sakin kalmaya çalışmalıdır.

Klostrofobi Anlamı Nedir?

Klostrofobi küçük alanda kalındığında korkma ve paniğe kapılma demektir. Psikolojik bir sorun olarak bilinmektedir.

Klostrofobi Geçiren Birine Ne Yapılır?

Klostrofobi hastasına herhangi bir atak anında yardım etmek için kişiyi sakinleştirmek gerekir. Nefes almasını hatırlatarak kan akışını normale döndürmesine yardım edilmelidir. Bunun için kişiye su da içirtilebilir. Sonrasında hasta ile konuşarak aklının başka bir şeye odaklamasına yardımcı olmaya çalışılır.

Klostrofobi Nasıl Başlar?

Genellikle klostrofobi hastaları bu hastalıktan şikayetçi olmadan önce travmatik bir olay yaşamışlardır. Hastalar büyük bir zaman dilimini geçmişte kapalı bir ortamda sürdürdüyse ileride bu durum klostrofobi olarak seyredebilir.

Klostrofobiye Ne İyi Gelir?

Hasta bu durumun geçici olduğunu kabul etmeli ve zihnini başka şeylerle meşgul etmelidir. Kişi aynı zamanda tedavilerini aksatmamalı ve sık sık bu konu üzerine pratikler yapmalıdır. Nefes egzersizleri yaparak bu durumdan kurtulmak için adım atabilir.

Klostrofobi Hangi Doktora Gidilir?

Klostrofobi sorunu olan hastalar hastanelerin psikiyatri servisini ziyaret etmelilerdir.

Klostrofobi Engel Oranı Nedir?

Klostrofobi hastalığı için engel oranı oluşturulmaz bazı durumlarda doktor gözetiminde ilaç tedavisi uygulanarak kişi bu sorundan kurtulabilir.

Klostrofobi Tedavi Edilebilir Mi?

Klostrofobi tedavisi mümkün olan bir rahatsızlıktır. Bilişsel davranışsal terapi adındaki tedavi yöntemi genelde kullanılarak kişinin bu korkudan uzaklaşması sağlanır.

Klostrofobi Hangi İlaçlar Kullanılır?

Klostrofobi tedavisi iki şekilde uygulama yapılarak tedavi edilmektedir. Psikolojik destek alınarak tedavi gören hastalar antidepresan gibi ilaçları alarakta tedaviye destek alabilirler.


hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Klostrofobi