Kızamık Öldürücü Müdür?
(Kızamık)
Kızamık Öldürücü Müdür?
Kızamık Rubeola virüsün neden olduğu viral bir hastalıktır. Genellikle çocuklarda görülen bir hastalık olsa da aşı olmamış bazı yetişkinlerde de görülebilir. Kızamık çok ciddi ve bulaşıcı bir hastalıktır. Virüs vücuda ilk girdiğinde önce boğaz ve burunda yaşamaya başlar. Bu nedenle boğaz akıntısı ve burun akıntısı oluşur. Böylece öksürük, hapşırık yoluyla başkalarına bulaşabilir. Kızamık olan kişilerde yüksek ateş, öksürük, göz sulanması, gözlerde kızarıklık, ağız içinde kabarık beyaz döküntü, avuç içi, boyun, gövde, saç hizası, kol, bacak ve ayaklarda kırmızı döküntü gibi semptomlar görülür. Ayrıca yanak içlerinde mavimsi renkte küçük yuvarlak lekeler olur. Bu lekeler kızamık hastalığının en önemli belirtisidir. Bu belirtiler görüldüğünde derhal hastaneye gidilmelidir. hastanede ilk olarak kan testi, boğaz sürüntüsü testi ve idrar testi yapılır. Bu testler sonucunda vücutta Rubeola virüsü tespit edilir. Kızamık için belli başlı bir tedavi yöntemi yoktur. Ancak ateş düşürücü, antibiyotik ilaçları verilir ve yanında A vitamini takviyesi yapılır. Ayrıca kızamık hastalarının özellikle loş odada bol bol istirahat etmesi ve bol sıvı tüketmeleri gerekir. Genellikle bir hafta veya 10 gün içinde kızamığın geçmesi beklenir. Ancak tedavi edilmediğinde mide bulantısı, kusma, ishal, orta kulak iltihabı, beyin iltihabı (ensefalit) ve zatürre oluşabilir. Özellikle beyin iltihabı ve zatürre çok ciddi problemler olduğu için hastanın hayatını tehlikeye atar.
Kızamık Nedenleri Nelerdir?
Kızamık hastalığı viral bir hastalıktır. Paramyxoviridae ailesinden Rubeola virüsü neden olur. Bu virüs öncelikle burun ve boğaza yerleşir. Daha sonra ise çevredeki dokulara yayılır. Oradan ise kana karışarak solunum sistemi, deri, konjunktivalar ve diğer organlara yayılır ve birçok probleme yol açar. Genellikle çocuklarda rastlanan kızamık hastalığı yetişkin bireylerde de görülebilir.
Kızamık Belirtileri Nelerdir?
Kızamık hastalığına neden olan Rubeola virüsü ilk olarak boğaz ve buruna yerleşir. Böylece yüksek ateş, öksürük, geniz akıntısı, burun akıntısı gözlerde sulanma ve kızarıklık semptomları ortaya çıkar. Daha sonra ağız içinde koplik lekesi denilen beyaz lekeler ve saç hizasında, kollarda, bacaklarda, avuç içlerinde, ayaklarda, boyunda, gövdede kırmızı döküntüler ortaya çıkar. Ayrıca yanak içlerinde de mavimsi döküntüler oluşur. Bu semptomlar görüldüğünde derhal hastaneye gitmek gerekir. Kızamık kesinlikle hafife alınacak bir hastalık değildir.
Kızamık Tanısı ve Tedavisi Nedir?
Kızamık hastalığının tanısı için hastanın önce fiziki muayenesi yapılır. Hastanın vücudundaki ve ağız içindeki döküntülere bakılır. Yanak içlerinde görülen mavimsi lekeler kızamığın en büyük belirtisidir. Daha sonra hastadan kan, idrar ve boğaz sürüntüsü örneği alınır. Bu testlerin sonucuna göre kızamık teşhisi konulur. Kızamık tedavisi için hastaya antibiyotik, ağrı kesici ve ateş düşürücü ilaçlar verilir. Kızamığın özel bir tedavisi olmadığı için hastanın ilaç kullanımı yanında istirahat etmesi, bol sıvı tüketmesi, A vitamini takviyesi alması ve sağlıklı beslenmesi gerekir.
Kızamık Bulaşıcı Mıdır?
Kızamık Paramyxoviridae ailesinden Rubeola virüsünün neden olduğu bir hastalıktır. İnsandan insana bulaşır. Hava yoluyla bulaşan kızamık hastalığı hapşırma ve aksırmadan dolayı ortaya çıkar. Ayrıca kızamık hastası birinin diş fırçası ve havlusu gibi özel eşyalarına temas etmek de sakıncalıdır. Çünkü virüs bu eşyalara geçer ve oradan da dokunan kişiye bulaşır.
Kızamık Öldürücü Müdür?
Kızamık hastalığı çok ciddi bir hastalıktır. Tedavi edilmediğinde ishal, mide bulantısı, karın ağrısı ve kusmaya neden olur. Bunların yanında kişilerde orta kulak iltihabı, beyin iltihabı veya zatürre oluşabilir. Özellikle zatürre solunum yollarının büyük hasar görmesine yol açtığı için hastanın hayatını tehlikeye atar. Bu nedenle kızamık hastalığını önlemek için aşı olunmalıdır.