Kemoterapi Komplikasyonları Nelerdir?
(Kemoterapi)
Kemoterapi Komplikasyonları Nelerdir?
Kanser, organ ya da dokulardaki hücrelerin bölünmesi ve çoğalması ile oluşan kötü huylu urlara denir. Son yıllarda büyük bir artışa geçen kanser hastalıkları için ilaçla tedavi her zaman işe yaramamaktadır. Bu aşamada da devreye kemoterapi tedavisi girmektedir. Kemoterapiyi tüm aşamaları ve ayrıntıları ile sizler için inceledik.
Kemoterapi Nedir?
Kemoterapi; kanser hastalıklarının tedavisi için kullanılan güçlü ve agresif kimyasal ilaçlardır. Tek başına ya da diğer tedavi yöntemleri ile birlikte kullanılabilirler. Kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçların türleri mevcuttur. Her türü için etki mekanizması ve yan etkileri birbirlerinden farklıdır.
Kemoterapinin Yan etkileri Nelerdir?
Kemoterapi tedavisinde görülen en yaygın yan etkiler; saç dökülmesi, mide bulantısı, ateş, iştah kaybı, kusma, yorgunluk, ağrı, ağız yaraları, ciltte morlukların oluşması, enfeksiyon riskinin artışı, kanama ve kabızlık oluşumudur.
Kemoterapi Çeşitleri Nelerdir?
Neo-Adjuvan Kemoterapi; Kanserli bölgenin küçültülerek cerrahi müdahaleye hazır hale getirilmesi için kullanılır. Adjuvan Kemoterapi; tümörlü alanın cerrahi müdahale ile temizliği sonrasında (kanserin tekrarlanmaması adına) kalan kanserli hücrelerin temizlenmesi için uygulanır. Palyatif Kemoterapi ise destek bir tedavi yöntemi olarak hastaların şikayetlerinde azalma olması adına uygulanmaktadır.
Kemoterapi Nasıl Yapılır?
Kemoterapi tedavisinde değişik uygulama yöntemleri bulunmaktadır. Bu ilaçlar sıklıkla damar yolu ile hastalara verilmektedir. Bunun yanında vücut boşluklarına (tümörün olduğu bölgeye göre boşluklara) ve ağızdan alınan tabletler şeklinde de uygulama yöntemleri mevcuttur.
Kemoterapi Alan Hastalar Ne Yememelidir?
Kemoterapi alan hastalar özellikle fazla şekerli, yağlı ve kızartma türü olan yemeklerden uzak durmalıdır.
Kemoterapide Ağız Yaraları Nasıl Geçer?
Kemoterapi tedavisi sırasında diş ve ağız tedavisi yapılamamaktadır. Bu nedenle özellikle kemoterapi öncesinde gerekli kontrollerin yaptırılması önemlidir. Kemoterapi sırasında oluşan ağız yaraları için jeller, pomatlar, ağrı kesiciler ve gargaralar kullanmak yararlı olacaktır.
Kemoterapide Alerjik Reaksiyonlar Nelerdir?
Damar yolu ile uygulanan ilaçlar verilirken nefes alma zorluğu, çarpıntı ve kızarma ile gerçekleşen alerjik reaksiyonlar mevcut olup bu gibi durumlarla karşılaşıldığında ilaç verilmesi durdurulur ve alerjiyi ortadan kaldıracak ilaçlar verilerek hastanın durumu düzeltilir. Ağız yolu ile alınan ilaçlarda ise genellikle birkaç gün içinde görülebilen ciltte kaşıntı ve döküntü şeklinde alerjik reaksiyonlar mevcuttur.
Kemoterapi Bittikten Sonra Ne Zaman Adet Olunur?
Kemoterapi tedavisinde kullanılan ilaçlar hormonal durumu etkileyebildiği için adet döngülerinde değişme ve kanaların tamamen kesilmesi şikayetleri görülebilmektedir. Bu durum geçici olabileceği gibi menopoza da sebebiyet verdiği durumlar söz konusudur. Bu sebeple tedavi bittiği zaman kadın doğum uzmanları ile beraber sürecin değerlendirilmesi gerekmektedir.
Kemoterapi Bacak Ağrısı Yapar Mı?
Bazı kemoterapi ilaçlarının sinir uçlarına baskı yaparak ağrıya sebep olduğu bilinmektedir. Ancak kemoterapi hayati bir tedavi biçimi olduğundan tedaviyi durdurmak söz konusu değildir. Hastaya aynı anda ağrılar için de tedavi başlatılabilmektedir.
Kemoterapi Cinselliği Etkiler Mi?
Kemoterapi cinsel yolla bulaşan bir hastalık değildir. Tedavinin getirdiği halsizlik ve yorgunluk hissi sonrasında cinsel yaşam devam ettirilebilmektedir. Ancak bazı kanser çeşitlerinde hamilelik ihtimalini ortadan kaldırmak amacıyla prezervatif kullanımı gerekebilmektedir.
Kemoterapi Çarpıntı Yapar Mı?
Damar yolu ile uygulanan ilaçlar alerjik reaksiyon olarak çarpıntı görülebilmektedir. Bu gibi durumlarla karşılaşıldığında ilaç verilmesi durdurulur ve alerjiyi ortadan kaldıracak ilaçlar verilerek hastanın durumu düzeltilir.
Kemoterapiden Sonra Saç Ne Zaman Çıkar?
Tedaviden sonra saçın tekrar çıkma süreci yavaş ama istikrarlıdır. Nadiren kalıcı olan saç dökülmesi olayı yaşanır ve tedavi kesildikten sonra saçlar çıkmaya başlar.
Kemoterapi Etkisi Kaç Gün Sürer?
Kürün bitmesinden sonra ortalama 3 hafta içinde kan değerleri normale döner. Vücuttan tamamen atılması ise 6 ay – 12 ay aralığındadır.
Kemoterapi Fiyatları Nelerdir?
Kanser tedavilerinin tümü SGK tarafından karşılanmaktadır.
Kemoterapi Faydalı Mı Zararlı Mı?
Kemoterapi tedavisinin amacı kanser hücrelerini öldürmek ve yayılmalarını engellemektedir. Ancak beraberinde sağlıklı vücut hücrelerine de zarar verebilecek yan etkiler söz konusu olabilir. Bu nedenle hastalığın ilaçla tedavi edilemeyecek durumda olması sebebiyle yapıldığı için kanserden kurtulmayı hedeflemektedir.
Kemoterapi Kaç Saat Sürer?
Bir kemoterapi seansı birkaç saat sürmektedir.
Kemoterapi Kaç Gün Sürer?
En sık tedavi şemaları haftada 1 veya 2 uygulama olmak üzere 3-4 hafta aralıklarla sürmektedir.
Kemoterapi Komplikasyonları Nelerdir?
Kemoterapi tedavisinde görülen en yaygın yan etkiler; saç dökülmesi, mide bulantısı, ateş, iştah kaybı, kusma, yorgunluk, ağrı, ağız yaraları, ciltte morlukların oluşması, enfeksiyon riskinin artışı, kanama ve kabızlık oluşumudur.