Kemik Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?

(Kemik Kanseri )

kemik-kanseri-icin-hangi-doktora-gidilir

Kemik Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kemik kanseri kemiklerde yumru, kemiklerde kızarıklık, şişlik, hassasiyet, ağrı, eklemlerde hareket kısıtlılığı, halsizlik ve güçsüzlük gibi semptomlar ile belli olur. Hastanede ortopedi bölümüne gidilmelidir. Burada kan, idrar tahlilleri ve mr, röntgen gibi görüntüleme teknikleri ile tanı konulur.

Kanser vücuttaki bir organ veya dokuda kötü huylu hücrelerin çok hızlıca bölünüp çoğalması ile oluşur. Cilt kanseri, akciğer kanseri, meme kanseri ve ağız kanseri gibi birçok çeşidi vardır. Kemik kanseri de kanser çeşitlerinden birisidir. Kemik kanseri çok ender görülen bir tümördür. Vücuttaki herhangi bir kemikte tümör oluşabilir. Çoğunlukla kollar, bacaklar ve leğen kemiğinde ortaya çıkar. Akciğerlere, yakınlardaki organlara ve dokulara yayılabilir. Kemik kanseri önceden radyoterapi almak, çocuklukta retinoplastom adlı göz kanserine yakalanmış olmak, göbek fıtığı ile doğmuş olmak, Li- Fraumeni sendromuna yakalanmış olmak gibi nedenlerden dolayı oluşur. Yorgunluk, güçsüzlük, kemik ağrısı, eklemlerde şişlik, hassasiyet, kızarıklık, kemiklerde yumru, eklemlerde hareket kısıtlılığı ve kilo kaybı gibi semptomlarla belli olur.

Kemik kanserinin 3 farklı türü bulunur. Bunlardan birisi Osteosarkom, diğeri Kondrosarkom, diğeri ise Ewing Sarkom’ dur. Osteosarkom; kemik kanserinin en sık rastlanan türüdür. Osteoblast olarak adlandırılan kemik hücrelerinden dolayı oluşur. Genellikle kol ve bacak kemiklerinde ortaya çıkar. Nadir olarak başka dokularda da görülebilir. Kondrosarkom: kemik kanserinin 2. en sık görülen türüdür. İlk olarak eklem kıkırdağında oluşur ve daha sonra kemiklere sıçrar. Kol, bacak ve leğen kemiğinde ortaya çıkar. Genellikle orta yaşlı ve yaşlı bireylerde görülür. Ewing sarkom kol, bacak, leğen kemiğinde ortaya çıkar. Ayrıca bazı durumlarda kas, kan damarları ve yağ gibi yumuşak dokularda da ortaya çıkabilir. Genellikle küçük çocuklarda ve gençlerde görülür. Kemik kanserinin tanısı, tedavisi ve başka merak edilen sorular için yazımızın devamını okuyabilirsiniz.

Kemik Kanseri Nedir?

Kemik kanseri kemiklerde oluşan kötü huylu hücrelerin hızlıca bölünerek çoğalması ile oluşur. Genellikle kol, bacak ve leğen kemiğinde görülür. Bunun dışında bazı durumlarda kas, yağ ve kan damarları gibi dokularda da ortaya çıkar. Kemiklerin üzerinde şişlik, kızarıklık, hassasiyet ve yumru gibi semptomlar ile belli olur. Çocuklarda, gençlerde, orta yaşlılarda ve ileri yaşlılarda görülebilir.

Kemik Kanseri Belirtileri Nelerdir?

Kemik kanseri bazı semptomlar ile kendini belli eder. bunlar; kemik ağrısı, kemiklerde kızarıklık, hassasiyet, şişlik, kemiklerin üzerinde yumru, eklemlerde hareket kısıtlılığı, yorgunluk, güçsüzlük ve istemsizce kilo kaybıdır. Bu belirtiler görüldüğünde hafife almamalı ve en yakın zamanda doktora gidilmelidir.

Kemik Kanseri Neden Olur?

Kemik kanserinin kesin olarak neden dolayı kaynaklandığı bilinmemektedir. Ancak bazı faktörlerin kemik kanserini riskini artırdığı bilinmektedir. Bunlar; çocuklukta retinoblastom adlı göz kanserine yakalanmış olmak, göbek fıtığı ile doğmuş olmak, Li- Fraumeni adlı genetik hatsalığa sahip olmak, kemik yenilenme döngüsünde bozukluk olması ve herhangi bir nedenden dolayı daha önceden radyoterapi almış olmaktır.

Kemik Kanseri Belirtileri Kan Testinde Çıkar Mı?

Kemik kanseri belirtileri kemik ağrısı, kemiklerde kızarıklık, şişlik, hassasiyet ve yumrudur. Bunun dışında yorgunluk, güçsüzlük ve hareket kısıtlılığı semptomları da görülebilir. Bu belirtiler görüldüğünde ciddiye almalı ve en yakın zamanda doktora gidilmelidir. Hastanede yapılan kan ve idrar tahlilleri ile kemik kanseri tespit edilir.

Kemik Kanseri Risk Faktörleri Nelerdir?

Kemik kanserinin kesin olarak neden dolayı oluştuğu bilinemez. Ancak bazı faktörler kemik kanseri riskini artırmaktadır. Bunlar; genetik sendromlar, çocuklukta geçirilen bazı hastalıklar ve herhangi bir nedenden dolayı radyoterapi almaktır. Ayrıca kötü beslenme, zararlı alışkanlıklar ve hareketsiz yaşam tarzı da kemik kanseri riskini artırır.

Kemik Kanseri Genetik Mi?

Kemik kanseri kemiklerde kötü huylu hücrelerin anormal sayıda bölünerek çoğalması ile oluşur. Genellikle kol, bacak ve leğen kemiğinde ortaya çıkar. Kronik kemik hastalıkları, önceden alınan radyasyon tedavisi ve bazı genetik faktörler kemik kanseri riskini artıran faktörlerdir. Kemik kanseri kemik ağrısı, kemiklerde kızarıklık, şişlik ve yumrularla kendini belli eder. Bu belirtiler görüldüğünde doktora gidilmelidir.

Kemik Kanseri İçin Hangi Doktora Gidilir?

Kemik kanseri kemiklerde yumru, kemiklerde kızarıklık, şişlik, hassasiyet, ağrı, eklemlerde hareket kısıtlılığı, halsizlik ve güçsüzlük gibi semptomlar ile belli olur. Hastanede ortopedi bölümüne gidilmelidir. Burada kan, idrar tahlilleri ve mr, röntgen gibi görüntüleme teknikleri ile tanı konulur.

Kemik Kanseri Tedavisi Nasıl Yapılır?

Kemik kanserinin tedavisi kemik kanserinin türü, kanserin vücutta bulunduğu bölge, kanserin başka organlara yayılıp yayılmadığı gibi faktörler dikkate alınarak yapılır. Hastalara radyoterapi, kemoterapi, immunoterapi gibi tedavi yöntemleri uygulanır. Eğer kanser ilerlemişse cerrahi işlem uygulanır. Kemik kanseri tedavisi sırasında sağlıklı ve iyi beslenmek, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ve hafif egzersizler yapmak gerekir.

 

 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Kemik Kanseri