Keloid Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
(Keloid)
Keloid Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Vücutta herhangi bir doku hasar gördüğünde, yara oluştuğunda o bölgede hücre üretimi artar ve o bölgenin iyileşmesini sağlar. Hasarlı olan doku onarıldığında ise hücre üretimi azalır ve normale döner. Ancak bazı anormal durumlarda vücut yara iyileştiğinde dahi hücre üretmeyi durduramaz ve bu bölgedeki yara daha da büyüyerek büyük bir soruna dönüşür. Bu yaralara keloid adı verilir. Keloid iltihaplanma ve yanma gibi durumlarda daha fazla görülür. Genelde 10 ve 30 yaş arasındaki ve esmer kişilerde görülür. Özellikle siyahi bireylerde görülme ihtimali çok yüksektir.
Keloid Nedir?
Yanık, iltihaplanma, sivilce, böcek sokması ve cilde yabancı cisim batması gibi durumlarda vücudun o bölgede fazla hücre üreterek iyileşme sürecine girmesi ve iyileşme sağlandıktan sonra bile hücre üretimin durmamasından dolayı keloid oluşur. Keloid iyileşen yaranın etrafında yumru görünümünde oluşur. En çok omuzlar, sırt, çene, kulaklar ve bacaklarda görülebilir.
Keloid Tedavisi Nasıl Yapılmalıdır?
Keloid tedavisi için kortizonlu kremler ve silikonlu kremler kullanılabilir. Bunun dışında bazı hastalar için lazer tedavisi uygulanır. Bazı hastalarda ise buz tedavisi uygulanır. Bazı durumlarda cerrahi işlem gerekebilir. Ancak cerrahi uygulamadan sonra keloid tekrarlayabilir.
Keloid Nasıl Geçer?
Keloid için buz kompresi, kortizon içeren ilaçlar veya lazer tedavisi gerekir. Bazı hastalarda cerrahi işlem gerekebilir.
Keloid Neden Olur?
Keloid yanık, iltihaplanma, böcek sokması, cilde yabancı cisim batması gibi durumlarda ortaya çıkar. Genetik bir hastalıktır. Anneden ve babadan geçebilir. Bunun dışında özellikle esmer ve siyahi kişilerde görülme ihtimali daha fazladır.
Keloid Acır Mı?
Keloid yara üzerinde kabarık, pembe bir yumru şeklinde görülür. Ağrı ve acıya neden olabilir. Özellikle tedavi edilmediğinde ve büyüdüğünde daha da acı verebilir ve görüntüsü nedeniyle kişiye rahatsızlık verebilir.
Keloid Ağrısı Nasıl Geçer?
Keloid tedavi edilmediğinde daha da büyür ve ağrıya neden olur. Bu ağrıların geçmesi için keloidin bir an önce ilaçla, lazerle veya cerrahi müdahale ile tedavi edilmesi gerekir.
Keloid Belirtileri Nelerdir?
Keloid vücutta yanık olması, iltihaplanma, böcek sokması, suçiçeği gibi hastalık olması, cilde yabancı cisim batması gibi nedenlerden dolayı oluşur. Pembe renkli, hafif kabarık ve yumru şeklinde görülür. Ağrıya ve acıya neden olur.
Keloid Genetik Mi?
Keloid genetik bir sorundur. Annede ve babada keloid varsa çocukta da olma ihtimali yüksektir.
Keloid Geçer Mi?
Keloid genetik bir sorundur. Anne veya babadan geçebilir.