Kas Krampları

kas-kramplari

Kaslarda oluşan spazmlar ya da diğer adıyla kramplar istem dışı oluşan ağrı ya da kasılmalardır. Bu kas krampları birçok bölgede olabilir. Genelde bacakların önünde, arkasında ve alt bacaklarda görülür. Bunun dışında kollarda, ellerde ve boyunda olabilir. Özellikle maraton koşanlar, atletler ve bisikletçilerde kas krampları daha fazla görülür. Birkaç dakika sürüp geçebilir veya uzun süre geçmeyebilir. dinlenirken veya egzersiz yaparken geçebilir. Bunun nedenleri ise beslenme problemi olabilir. Vücutta potasyum, kalsiyum, sodyum, magnezyum gibi minerallerin eksik olması kaslar ve sinirlere zarar verebilir. Bundan dolayı kas krampları artabilir. Uzun süre yatma ve oturma , hareketsiz yaşam da kas kramplarına neden olur. Aşırı sıvı kaybı, ishal, kusma D, B5, B6, ve B1 vitamini eksikliği, şeker hastalığı, alkol tüketimi ve kan dolaşımı bozuklukları da kas kramplarına neden olur. Kas kramplarını önlemek için spora başlamadan önce ısınma, gerinme hareketleri yapmak gereklidir. Kramp olan bölgelere masaj yapılması, sıcak su ile kompres yapmak da kas kramplarının geçmesini sağlar. Bunun yanında uyku esnasında bacakların altına yastık konulur ve bacaklar yukarıda tutulursa kas krampları azaltılır. 

Kas Krampları Nedir?

Kas krampları kaslarda istemsizce kasılmalar ve spazmalar olmasıdır. Genelde sporcu kişilerde spordan sonra ortaya çıkar. Özellikle bacaklarda daha fazla kas krampları olur. Bazen çok kısa sürse de bazı zamanlarda çok uzun süre devam eder ve kişiye rahatsızlık verir. Önlemek için her spor öncesinde ısınma ve gerinme hareketleri yapmak gerekir. 

Kas Krampları Neden Olur?

Kas kramplarının nedenleri; vücutta aşırı su kaybı, ishal olma, kusma, sıvı ve elektrolit kaybı, kötü beslenme, vücutta magnezyum, potasyum, sodyum ve kalsiyum eksikliği, B1,B5, B6 ve D vitamini eksikliği, şeker hastalığı, alkol tüketimi ve kan dolaşımı bozuklukları kas kramplarına neden olur. Ayrıca ısınmadan spor yapmak da kas kramplarına neden olur. 

Kas Krampları Belirtileri Nelerdir?

Kas krampları belirtileri; kas seğirmesi, kaslarda aniden giren keskin ağrı, deri altında sert kas hissidir. Bunlar olduğu zaman kas krampı olduğu anlaşılır. 

Kas Krampları İçin Hangi Bölüme Gidilmeli?

Uzun süren kas krampları rahatsızlığı varsa dahiliye bölümüne gitmek gerekir. Ancak kas ağrı romatizmal bir hastalık olabilir. Bu sebeple dahiliye doktoru önerirse romatoloji bölümüne gitmek gerekir. 

Kas Krampları Hangi Durumlarda Ortaya Çıkar?

Kas krampları ısınmadan spor yapıldığında, hareketsiz kalındığında, uzun süre yatmaktan veya oturmaktan olabilir. Ayrıca yetersiz beslenmekten dolayı da ortaya çıkabilir. Kalsiyum eksikliği, potasyum eksikliği, magnezyum eksikliği B1, B5,B6, D vitaminleri eksikliği kas kramplarının ortaya çıkmasına neden olur. 

Kas Krampları Nasıl Tedavi Edilir?

Kas kramplarının geçmesi için bol su içmek ve sıvı kaybını azaltmak gerekir. Kalsiyum , magnezyum, ve potasyum açısından zengin gıdalar tüketilmesi gerekir. B1 ve E vitamini almak, yatmadan önce kramp giren bacaklara sıcak su ile kompres yapılır, masaj yapılır ve kas kramplarının geçmesi sağlanır. Eğer uzun süre kas krampları geçmezse hekime danışmak gerekir. 

Kas Kramplarına İyi Gelen Yiyecekler Nelerdir?

Kas krampları için süt, yoğurt, peynir, diğer süt ürünleri, muz, kuru meyveler, domates suyu, kavun, kabak, patates, avokado, narenciye, karbonhidratlar, pirinç, kuru baklagiller, tahıllı gevrekler ve tam tahıllı ekmekler iyi gelir. Kahve, çay gibi kafein içeren içecekleri azaltmak gerekir. Sigara ve alkol tüketiminden uzak kalmak gerekir. 

Kas Kramplarına İyi Gelen Bitkiler Nelerdir?

Kas krampları için tatlı patates, avokado, domates, papaya fasulye ve pancar yaprağı iyi gelir. 

Kas Kramp Hangi Vitamin Eksikliğinden Olur?

Kas krampları B1, B5, B6 ve D vitamini eksikliğinden dolayı ortaya çıkar. Bunun yanında magnezyum, kalsiyum, potasyum ve sodyum eksikliği de kas kramplarına neden olur. 

Kas Krampları Neden Oluşur?

Kas krampları yetersiz beslenmeden dolayı ortaya çıkar. Potasyum, magnezyum, sodyum ve kalsiyum eksikliği, B1, B5, B6, D vitamini eksikliği, sıvı kaybı, ishal kusma gibi durumlardan dolayı ortaya çıkar. Ayrıca hareketsiz yaşam da kas kramplarına neden olur. 

Kas Krampları hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Kas Krampları