Karın Zarı İltihabı Nedenleri Nelerdir?
(Karın Zarı İltihabı)
Karın Zarı İltihabı Nedenleri Nelerdir?
-İleri dönem böbrek yetmezlikleri
-Alkolizme bağlı olarak gelişen siroz
-Alkolizm
-Gelişen rahim kanseri
-Mide kanamaları
-Bağırsak kanamaları
-Travma gelişmesi
-Ameliyat sonrası komplikasyonlar
Tıp literatüründe ‘peritonit’ olarak bilinen karın zarı iltihabı, ağrılı ve ani gelişen bir rahatsızlık olarak karşımıza çıkmaktadır. Hıçkırık, yüksek ateş gibi semptomlarla kendini belli etmeye başlar. Çok nadir görülmekle birlikte, ortaya çıktığında derhal tıbbi girişimde bulunmak gerekir. Karında şişlik ve gerginlik yaptığı bilinen bu rahatsızlığın, siroz, kabızlık, alkolizm gibi durumlarla ortaya çıktığı saptanmıştır.
Karın Zarı İltihabına Ne İyi Gelir?
Akut bir hastalık olan karın zarı iltihabı için, uzun vadeye yayılan bir tedavi planı gerekli değildir. Belirtiler ortaya çıktığında derhal bir hekime başvurulmalıdır. Zaten cerrahi girişim hekimler tarafından uygun görülecektir.
Karın Zarı İltihabı Nedenleri Nelerdir?
Karın zarı iltihabına neden olabilecek pek çok sebep bulunmaktadır. Bu sebepler ise şu şekilde sıralanabilir;
-İleri dönem böbrek yetmezlikleri
-Alkolizme bağlı olarak gelişen siroz
-Alkolizm
-Gelişen rahim kanseri
-Mide kanamaları
-Bağırsak kanamaları
-Travma gelişmesi
-Ameliyat sonrası komplikasyonlar
Karın Zarı İltihabı Bitkisel Tedavisi Var Mıdır?
Karın zarı iltihabına has olarak geliştirilmiş herhangi bir bitkisel tedavi söz konusu değildir. Fakat genel olarak vücudun iltihap geliştirmesinden korunmak için zeytinyağı, limon gibi bitkisel ürünlerden kaçınmak önemlidir.
Karın Zarı İltihabı Nasıl Anlaşılır?
Karın zarı iltihabının geliştiğini anlamak için karnın gerginleşmesi, karında dolgunluk hissi, ağrı ve ateş gibi durumlar hekime bildirilmelidir. Ardından hekim kontrolünde yapılacak kan testleri, periton sıvı analizleri ve görüntüleme teknikleri ile birlikte karın zarı iltihabı anlaşılabilir.
Karın Zarı İltihabı Nasıl Teşhis Edilir?
Karın zarı iltihabının teşhis edilmesi için öncelikle hastanın ani gelişen şikayetlerine bakılır. Tüm hikaye dinlendikten sonra akabinde bilgisayarlı tomografi ile karın içi görüntülenir. Ardından tüm kan tetkikleri yapılır ve iltihap oranına bakılır. Buna ek olarak kişiden karın sıvısı alınır ve analiz yapılır.
Karın Zarı İltihabı Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Çok uzun süreli bir ameliyat olmamakla birlikte yarım saat ile bir saat arasında değişiklik gösterir. Ameliyatın ardından hastanın bir gün boyunca gözetim altında tutulması ve ardından da taburcu işlemleri yapılabilir.
Karın Zarı İltihabı Tedavisi Nasıl Yapılır?
İltihap kaynaklı bir hastalık olduğundan ve biriken iltihabın kana karışma hızı oldukça ani olduğundan dolayı doğrudan ameliyat yapılabilir. Başka bir tedavi seçeneği de bulunmamaktadır. Bu açıdan bakıldığında apandisit ameliyatlarına benzetilebilir.
Karın Zarı İltihabı Nedir?
Mantar enfeksiyonları ve bakterilerden kaynaklanan iltihaplanma durumunun karın boşluğunda konumlanması ve karnın şişmesi ile birlikte ortaya çıkan zehirleyici ve ölümcül bir hastalık olarak değerlendirilebilir.
Karın Zarı İltihabı Neden Olur?
Mantar enfeksiyonları ya da bakterilerden kaynaklandığı bilinmekle birlikte, bilinen başka bir sebebi bulunmamaktadır.
Karın Zarı İltihabı Belirtileri Nelerdir?
-Büyük abdeste çıkamama
-Gaz çıkaramama
-Sürekli bir hıçkırık tutması
-Karın ağrısı
-Yüksek ateş
Karın İç Zarı İltihabı Belirtileri Nelerdir?
-Göğüs ağrısı yaşanması
-Kabızlık şiddetinin artması
-Karında ciddi bir ağrı olması
-Ağrı nöbetleri olması
-Nöbet sonrası şiddetli ishal ile karşılaşılması
Karın Zarı İltihabı Nasıl Geçer?
Karın zarı iltihabının geçmesi için herhangi bir ilaç tedavisi olmamaktadır. Doğrudan ameliyat yapılarak karın içi biriken iltihaptan arındırılır.