Kadınlarda Demir Eksikliği

kadinlarda-demir-eksikligi

Demirin vücutta çok önemli işlevleri vardır. Demir sayesinde alyuvarlar kan hücrelerine kırmızı rengini verir ve alyuvarlar demir sayesinde 

oksijeni akciğerlerden alıp diğer organ ve dokulara ulaştırır. Kanda demir oranı azaldığı zaman vücutta oksijen dağılımı da azalır. Bu da vücutta bazı sorunlara yol açar. Demir eksikliği herkeste görülen bir şeydir. Ancak demir eksikliği vücutta saç dökülmelerine, cilt kurumasına, halsizliğe, baş dönmesine ve uykusuzluğa kadar birçok soruna neden olur. Demir eksikliğinin yol açtığı birçok sıkıntı vardır ve bunlar kişinin fiziksel ve sosyal hayatını kötü etkiler. Özellikle kadınlarda demir eksikliği görülmesi adet dönemleri ve gebelikte daha da çok sorunlara yol açar. Kişide demir eksikliği tanısı koymak için kan testi yapılır. 

Kadınlarda Demir Eksikliği Belirtileri?

Saç ve tırnak kırılmaları

Ciltte kuruluk

Ağız kenarında kuruluk ve çatlaklar

Dilde yanma

Ağızda hassasiyet

Halsizlik

Yorgunluk

Konsantrasyon güçlüğü

İlgisizlik

Fiziksel aktiviteler sırasında aşırı yorulmak

Nefes nefese kalmak

Baş dönmesi

Göz kararması

Baş ağrısı

Uykusuzluk

Depresyon

Üşüme hissi

Saç dökülmesi

Soluk benizli olmak

Dilde şişme

Kulak çınlaması

El ve ayaklarda karıncalanma 

El ve ayaklarda uyuşma

Kadınlarda Demir Eksikliği Nasıl Önlenir?

Demir bakımından doygun yiyecekleri tüketmek (kırmızı et, barbunya, bezelye, kuru fasülye, karaciğer, sakatatlar, nohut, mercimek, börülce, ıspanak, patates, yulaf, pekmez, üzüm, kuru erik, kabak)

C vitamini içeren besinleri tüketmek (turunçgiller, portakal suyu, limonata, lahana turşusu)

Demir emilimini azaltan yiyecek ve içeceklerin tüketimini azaltmak (kepekli tahıllar, kahve, siyah çay, soya ve soya sütü, kalsiyum tuzları, kola gibi asitli içecekler)

Kadınlarda Demir Eksikliği Nelere Sebep Olur?

Kalp rahatsızlıkları (çarpıntı, kalp yetmezliği)

Hamilelikte sorunlar ( Düşük riski, erken doğum riski, bebeğin fiziksel ve zihinsel gelişiminde bozukluklar)

Bağışıklık sisteminin zayıflaması 

Bebeklerde ve çocuklarda zihinsel gelişimde gerilik

Huzursuz bacak sendromu

Kadınlarda Demir Eksikliği Saç Dökülmesi?

Demir eksikliği özellikle kadınlarda saç dökülmesine neden olan önemli bir sorundur. Bunun yaşanmaması için demir eksikliğine neden olan hastalıklar teşhis edilmeli ve demir açısından zengin besinler tüketilmelidir.

Kadınlarda Demir Eksikliğinin Zararları?

Demir eksikliği kansızlığa yol açar ve birçok hastalığa davetiye çıkarır. Anemi, kalp yetmezliği, çocuklarda zihinsel gerilik, huzursuz bacak sendromu, bağışıklık sistemi hastalıkları demir eksikliğinden kaynaklanan hastalıklardan bazılarıdır.

Kadınlarda Demir Eksikliği Neden Olur?

Kadınlarda adet kanamalarının şiddetli olması

Mide ülseri, hemoroid, kaza gibi nedenlerden dolayı kan kaybı

Aşırı egzersiz yapılması nedeniyle idrar ve terle demir kaybı

Mide asit salgısının yetersiz olması

Mide veya onikiparmak bağırsağında ülser olması

Mide veya bağırsağın bir kısmının alınması

Çölyak hastalığı

Kalıtsal demir eksikliği

Çay, kahve ve kola gibi kafein içeren içeceklerin fazla tüketilmesi

Gebelik

Emzirme dönemi

Büyüme çağında olmak

Ergenlik

Kadınlarda Demir Eksikliğine Ne İyi Gelir?

Demir eksikliğine neden olan hastalıklar bulunmalı ve tedavi edilmelidir. Daha sonra demir emilimine neden olan besinler tüketilmemeli ve demir açısından zengin besinler tüketilmelidir. Bu besinler arasında kırmızı et tüketmek, yeşillik tüketmek, kurubaklagil ve sakatat tüketmek yer alıyor. Ayrıca adet dönemlerinde kanamayı azaltmak için ibuprufen almak da demir eksikliğini giderecektir.

Hamile Kadınlarda Demir Eksikliği?

Hamilelik sırasında bebeğin düzgün gelişimini sağlayabilmek için kalp daha fazla çalışır. Vücuttaki kan oranı %30 oranında artar. Bu nedenle hamile kadınların yeterince demir alması gerekmektedir. Yeterli miktarda demir alımı olmazsa demir eksikliğine bağlı olarak anemi gelişebilir. Bu durumda kırmızı kan hücreleri vücuttaki organlara ve dokulara yeterli oksijen taşıyamaz. Bundan dolayı düşük yapma riski, erken doğum riski artar. Ayrıca bebeğin zihinsel ve fiziksel gelişimi yavaşlar ve bebekte zihinsel gerilik olabilir. Hamile kadınlarda ise yorgunluk ve halsizlik artar. Baş ağrısı, baş dönmesi olur. Göğüs ağrısı ve nefes darlığı oluşur. Kalp çarpıntısı olur. El ve ayaklarda aşırı üşüme hissi oluşur. Hamilelikte demir eksikliğinin olmaması için beslenmeye çok dikkat edilmelidir. Ayrıca hekimden  demir takviyesi alınması önerilir.

Kadınlarda Demir Kaç Olmalı?

Ergenlik dönemindeki kadınlar gün içerisinde 15 mg, yetişkin kadınlar 18 mg, hamile kadınlar 27 mg, emziren kadınlar ise 18 mg almalıdır. Kadınlarda ortalama 200 ml demir olması gerekir.


Kadınlarda Demir Eksikliği hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Kadınlarda Demir Eksikliği