Kabakulak Nasıl Bulaşır?

(Kabakulak)

kabakulak-nasil-bulasir

Kabakulak Nasıl Bulaşır?

-Kabakulak geçiren kişi ile aynı yemek aletlerinin paylaşımı
-Aynı yastıkta uyuma
-Sarılma, öpüşme
-Öksürük

Çocukluk çağı hastalığı olarak bilinen kabakulak, en fazla bulaşıcılık özelliği taşıyan hastalıklardan bir tanesidir. Tükürük bezlerinde meydana gelen şişliklerle kendini belli etmeye başlamaktadır. Viral enfeksiyon kaynaklı olan bu rahatsızlık, yalnızca tükürük bezlerini etkilemez. İlerlemesi halinde yumurtalıkları, pankreası ve hatta beyin zarını bile etkileyebilir. Yakın temas ile bulaşma hızı oldukça fazla olan bu rahatsızlığı birlikte tanıyalım…

Kabakulak Nasıl Bulaşır?

-Kabakulak geçiren kişi ile aynı yemek aletlerinin paylaşımı

-Aynı yastıkta uyuma

-Sarılma, öpüşme

-Öksürük

Kabakulak Neden Olur?

Kabakulak hastalığının meydana gelmesinde bir virüs etkilidir. Bu virüs ise RNA virüsü olarak bilinmektedir. Bu hastalığın özellikle mayıs aylarında yayılım gösterdikleri bilinmektedir.

Kabakulak Belirtileri Nelerdir?

-İştahsızlık meydana gelmesi

-Ateş

-Yanakların her ikisinde ya da birinde şişlik

-Zonklayıcı türde baş ağrısı

-İstemsiz kilo verme

-Çiğneme esnasında ağrı duyulması

Kabakulak Aşısı Ne Zaman Bulundu?

Kabakulak aşısının bulunması 1948 yılında gerçekleşmiştir fakat tam manası ile kullanılmaya başladığı zamanlar 1960’lı yıllara tekabül etmiştir.

Kabakulak Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Kabakulak aşısının bebeğin bir yaşına geldiği zaman yaptırıldığı bilinmektedir. Buna ek olarak ilkokul birinci sınıftayken de yaptırılabilir.

Kabakulak Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Kabakulak aşının yan etkileri arasında;

-Lokal ağrı

-Lokal kızarıklık

-Ciltte döküntü

-Tükürük bezlerini şişkinliği gibi etkiler yer almaktadır.

Kabakulak Aşısı Kaç Yıl Korur?

Kabakulak aşısının otuz yaşına gelene kadar her on bir yılda yaptırılması gerekmektedir. Kısacası aşısının koruyucu etkisi on yıl kadar sürmektedir.

Kabakulak Aşısını Kim Buldu?

Ralph Hilleman’ın kabakulak aşısı dahil olmak üzere üç farklı çocukluk hastalığının aşılarını bulduğu ve hayata geçirdiği bilinmektedir.

Kabakulak Bulaşıcı Mıdır?

Evet. Özellikle aynı eşyaların kullanımı, öpüşme ve öksürükten yayılan damlacıklarla birlikte yakında bulunan kişilere bulaşma ihtimali söz konusudur.

Kabakulak Canlı Aşı Mı?

Kabakulak aşısı tıpkı kızamık ve suçiçeği aşısı gibi canlı aşıdır. Bu aşının ışıktan ve sıcaklıktan uzak tutularak korunması gerekmektedir. Buna ek olarak canlı aşı olması sebebi ile hamilelere uygulanmaması gerekmektedir.

Kabakulak Cinsel Yolla Bulaşır Mı?

Kabakulak hastalığı doğrudan cinsel yolla bulaşan bir rahatsızlık değildir. Fakat öpüşme ve oral seks gibi durumlar söz konusu olduğunda hastalığın bulaşma riski vardır.

Kabakulak Döküntülü Mü?

Kabakulak esasında ciltte döküntü yapan bir rahatsızlık değildir. Fakat bazı durumlarda cilt döküntüsü olması ihtimali bulunmaktadır. Özellikle aşı sonrasında döküntü meydana gelmesi de ihtimaller dahilinde olmaktadır.

Kabakulak Diş Ağrısı Yapar Mı?

Kabakulak diş ağrısına neden olmamaktadır. Fakat tükürük bezlerinde ağrılar meydana geldiği için dişetlerine bu ağrı yansımalar yapabilmektedir. Bu iki farklı durumun birbirine karıştırılmaması gerekmektedir.

Kabakulak Geçirmek Zorunlu Mu?

Kabakulak yaygın bir enfeksiyon çeşidi olduğundan dolayı bundan korunmak imkansızdır. Özellikle vücut bu enfeksiyon türünü tanımadığı için duyarlıdır ve hemen etkilenir. Yaz kış fark etmeksizin hastalığa yakalanma ihtimali vardır. Bu nedenle önlem amaçlı olarak koruyucu aşı yaptırılması gerekmektedir.

Kabakulak Hangi Yaşlarda Görülür?

Çocukluk çağı hastalığı olarak bilinen kabakulağın görülme sıklığının en fazla olduğu yaş aralığı beş yaş ila dokuz yaş aralığıdır.

 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Kabakulak