Ultrasonografi Bebeğe Zarar Verir Mi?

( Jinekolojik Ultrasonografi)

ultrasonografi-bebege-zarar-verir-mi

Ultrasonografi Bebeğe Zarar Verir Mi?

Ultrason radyasyon ile kullanılmadığından dolayı bebeğe bir zarar vermez. Hatta gebelik sırasında bebeğin gelişiminin görüntülenmesi için önemlidir.

Ultrason kadın hastalıkları tanısı konulması için en önemli ve güvenilir görüntüleme yöntemidir.Hem karından hem de vajinadan yapılabilir. Karından yapılan ultrason genelde bakire kadınlarda yapılır. Bunun için hastanın mesanesinin dolu olması gerekir. İdrar torbasının dolu olması iç genital organların daha açık ve net görünmesini sağlar. Vajinadan yapılan ultrasonda hastanın mesanesini tamamen boşaltması istenir. Vajinal ultrasonda iç genital organlar daha yakın olduğu için daha net görülür. Ultrason sayesinde rahmin yapısı ve boyutları, miyom olup olmadığı, endometrium kalınlığı, polip olup olmadığı, rahim içinde şekil bozuklukları olup olmadığı, rahim içindeki spiralin durumu, nabothi kistleri olup olmadığı görülebilir. Yumurtalıkların boyutu, yumurtalıklarda kist olup olmadığı, dış gebelik olup olmadığı, tüplerde iltihap olup olmadığı, rahim ve yumurtalıkların altında kitleler olup olmadığı görülür. Ayrıca gebe kadınlarda bebeğin cinsiyeti ve sağlığını öğrenmek için ultrasona başvurulur.

Ultrasonografi Nedir?

Kadınlarda rahim ve yumurtalıklarda sorun olup olmadığını öğrenmek için öncesinde karnın üstüne jel sürülür ve daha sonra prob denilen alet ile karnın içi görüntülenir.

Ultrasonografi Cihazı Nedir?

Ultrasonografi cihazı vücudun içinin görülmesini sağlamak için kullanılan cihazdır.

Ultrasonografi Nasıl Yapılır?

Karın içine ultrason çekileceği zaman hastanın idrar torbasının dolu olması gerekir. Ardından hastanın karnına jel sürülür ve karın içi monitörde görüntülenir.

Ultrasonografi Fiyatları?

Ultrason fiyatları 500 lira ve 600 lira arasında değişir.

Ultrasonografi Nasıl Çekilir?

Hasta sırt üstü yatar ve karın üzerine jel sürülür. Ardından prob denilen alet karın üstünde gezdirilir ve monitörde görüntülenir.

Ultrasonografi Anlamı Nedir?

Ultrason radyasyon kullanılmadan yüksek frekanslı ses dalgaları ile vücudun görüntülenmesidir. 

Ultrasonografi Bebeğe Zarar Verir Mi?

Ultrason radyasyon ile kullanılmadığından dolayı bebeğe bir zarar vermez. Hatta gebelik sırasında bebeğin gelişiminin görüntülenmesi için önemlidir.

Ultrasonografi Çeşitleri?

Ultrasonun 2 çeşidi bulunur. İlki karın üstünden yapılan ultrasondur. Bu ultrason çeşidi tıp dilinde obstetrik ultrasondur. Hastaların bu ultrasonu yaptırmadan önce mesanelerinin dolu olması gerekir. Genelde bekar kadınlarda kullanılır. Diğeri ise vajinadan yapılan ultrasondur. Bu ultrasonun da tıp dilindeki adı transvajinal ultrasondur. Bu ultrason öncesinde mesanenin boşaltılması gerekir. 

Ultrasonografi Hasta Hazırlığı?

Yetişkin hastaların ultrasona girmeden önce 8 veya 12 saattir aç olması gerekir. Çocuklarda ise 4 saattir aç olunması gerekir.

Jinekolojik Ultrasonografi Nedir?

Jinekolojik ultrasonografi rahim ve yumurtalıkların görüntülenmesidir. Bu sayede yumurtalıklarda oluşan kistler ve rahatsızlıklar, rahimde oluşan yapışıklıklar, şekil bozuklukları, tüplerde oluşan tıkanıklıklar ve dış gebelikler görülebilir.  

Ultrasonografi Ne İşe Yarar?

Ultrason karın içindeki organların ve hastalıkların görüntülenmesine yarar ve bu şekilde tedaviye başlanır.


hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Jinekolojik Ultrasonografi