İştahsızlık Neden Olur?

(İştahsızlık)

istahsizlik-neden-olur

İştahsızlık Neden Olur?

İştahsızlığın nedenleri arasında ‘stres faktörü, metabolizma hastalıkları, depresyon, kalp hastalıkları, böbrek problemleri, demans’ gibi pek çok neden yatar. Buna ek olarak beden algı bozuklukları da iştahsızlığın önündeki, en büyük faktördür.

İştahsızlık, hem çeşitli hastalıklara bağlı hem zaman zaman stres faktörü ile alakalı bir durumdur. Hem çocuklarda hem yetişkin bireylerde bazı dönemler iştahsızlığa rastlanır.  Yemek yemeye karşı isteksizlik, alınması gereken kaloriyi bile almakta güçlük çekme ile kendini belli etmeye başlar. Çocuklarda diş çıkarma, ağız içi yara ya da sindirim sorunlarından meydana gelen iştahsızlık kısa süre içerisinde kendiliğinden geçer. Fakat yetişkinlerde psikolojik ve fizyolojik nedenler daha çok ön planda olduğu için geçmesi zaman alabilir. Bu da iştahsızlığa karşı çeşitli sağlık sorunlarını beraberinde getirir.

İştahsızlık Nedenleri Nelerdir?

Hem yetişkinlerde hem de çocuklarda sıklıkla gözlemlenen bu durumun altında pek çok neden yatar. Bunlar ise sırası ile;

-Metabolizma problemleri

-Stres

-Sigara ve uyuşturucu madde kullanımı

-Kronik hastalıkların bazıları

-Çeşitli ilaç kullanımları

-Hipotiroidizm

-KOAH

-HIV

-IBS gösterilebilir.

İştahsızlık Neden Olur?

İştahsızlığın nedenleri arasında ‘stres faktörü, metabolizma hastalıkları, depresyon, kalp hastalıkları, böbrek problemleri, demans’ gibi pek çok neden yatar. Buna ek olarak beden algı bozuklukları da iştahsızlığın önündeki, en büyük faktördür.

İştahsızlık Nasıl Geçer?

-Kandaki çinko değerlerine bakılmalı, gerekirse takviye olarak çinko alınmalı

-B vitamini yetersizlikleri söz konusu ise yerine takviye alınmalıdır.

-Zeytinyağı ve fındık tüketimine özen gösterilmelidir.

-Deniz ürünleri tüketilmelidir.

İştahsızlık Belirtileri Nelerdir?

-İstemsiz kilo kaybı yaşanması

-Üç ay gibi uzun bir süre kadınlarda regl gecikmesi

-Ciltte kuruluk görülmesi

-Nefes almakta ve konsantrasyonda zorlanma

İştahsızlık Hamilelik Belirtisi Mi?

Evet. Adet gecikmesi, mide bulantısı, kusma ataklarına eşlik eden bir iştah kaybı da söz konusu ise gebelikten şüphelenmek gereklidir. Buna ek olarak gebeliğin ilk dört ayında bu semptomlar yaygın olarak görülmektedir.

İştahsızlık Bir Hastalık Mıdır?

Hayır. Tıp da bir hastalık olarak nitelendirilmez. Ancak bulimia nevroza gibi hastalıklara neden olduğunda bu şekilde değerlendirilebilir. Zaman zaman herkeste görülmekle birlikte, genelde oldukça kısa sürelidir.

İştahsızlık Kaç Gün Sürer?

İştah kaybının şiddetine göre değişiklik gösterir. Stres faktörüne bağlı ise, strese neden olan etkenlerin ortadan kalması gereklidir. Buna ek olarak ilaç kullanımına bağlı ise, kullanılan ilacın muadili kullanılarak bu süre en aza indirilir. Eğer bahsi geçen hastalıklardan dolayı bir iştah problemi yaşanıyor ise bunun için düzenli tedavi olunması şarttır.

İştahsızlık Kilo Verdirir Mi?

Evet. İştah kaybının süreklilik arz etmesi, ne yazık ki istemsiz kilo kaybına neden olmaktadır. Alınması gereken günlük kalori miktarının altına düşüldüğünde kasların erimesine neden olacağından dolayı kilo kaybetmek kaçınılmazdır.

İştahsızlık Genetik Mi?

Hayır. Herkesin boy, kilo ve yaş oranına göre, gün içerisinde hiçbir fiziksel aktivitede bulunmasa bile alması gereken bir kalori değeri bulunur. Bu durumda ise kişiler ister istemez besinlere karşı yeme ihtiyacı duyacaklardır. Genetik nedenlerin bununla ilgisi yoktur.

İştahsızlık Halsizlik Neden Olur?

İştahsızlığa eşlik eden bir halsizlik görülmesi normaldir. İç organların da rahat bir şekilde çalışabilmesi için alınması gereken bir besin değeri bulunmaktadır. Bunlar alınmadığında ise vücut enerjisiz kalarak halsiz düşer.

İştahsızlık Hangi Bölüm Bakar?

İştahsızlığın giderilebilmesi ve bunun için önlem alınabilmesi için hastanelerde bulunan iç hastalıkları polikliniğine müracaat etmek yeterlidir.

İştahsızlık Ne İyi Gelir?

-Ayva kompostosu

-Görece doğal besinler (kokulu tarla domatesi, salatalık)

-Badem

-Ceviz

Öksürük İştahsızlık Yapar Mı?

Çok şiddetli seyreden ve boğazda tahrişe neden olabilen öksürük, zaman zaman iştahsızlığa neden olabilir. Boğazın yumuşatılması ve ardından bir şeyler yenmeye çalışılması gerekmektedir.

İştahsızlık Psikolojik Mi?

Hastalıklar, ilaç kullanımları gibi nedenlere bağlı olarak gelişmekle birlikte, bazen aile hayatında ki olumsuzluklar ve ikili ilişkilerin olumsuz gitmesi de iştahsızlığın birer nedeni olarak gösterilebilir.

 

hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

İştahsızlık