Işın Tedavisi İle Kemoterapi Arasındaki Fark Nedir?

(Işın Tedavisi)

isin-tedavisi-ile-kemoterapi-arasindaki-fark-nedir

Işın Tedavisi İle Kemoterapi Arasındaki Fark Nedir?

Işın tedavisi kanserli hücreleri ışın yani radyasyonla yok etmeyi amaçlar. Kemoterapide ise kanserli hücreler ilaç ile yok edilir.

Işın tedavisi adı verilen yöntem kanser hastalıklarını tedavi etmede kullanılan ve vücuda yoğun enerji gönderilmesiyle kanserli hücreleri öldürmeyi hedefleyen bir tedavi türüdür. Radyasyon terapisi de denilen ışın tedavisinde x ışınları, protonlar veya başka enerji türleri de kullanılarak gönderilen yüksek enerjili ışınlar, vücutta tek bir noktayı hedefleyerek nokta atışı yapmayı hedefler.

Işın Tedavisi Nedir?

Işın tedavisi hücrelerin bölünmesine ve büyümesine engel olacak şekilde hücreyi tahrip ederek yok eder. Işın tedavisi yöntemiyle kötü hücrelerle birlikte iyi hücrelerde yok olabilir. Işın tedavisinin amacı çok sayıda kanserli hücreyi öldürmektir. Sağlıklı hücreler zarar gördüğünde normal hücreler bu zararı giderebilir.

Işın Tedavisi Yan Etkileri Nelerdir?

Işın tedavisinin uygulandığı bireylere katı besinlerden uzak durulması önerilir. Bir süre yutkunmakta güçlük çekebilirler. Bazı durumlarda ishal veya kusma gibi benzer şikayetler de görülebilir.

Işın Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hasta hareketsiz kalacak şekilde yatırılır ve ışın verme işlemi başlatılır. İşlem uygulaması sonrasında kişi etrafına radyasyon yaymaz normal hayatına devam eder. Bazı yan etkiler oluşabilir. Beslenmeye dikkat etmek ve dengeli beslenmeye özen göstermek gerekir.

Işın Tedavisi Kaç Gün Sürer?

3 ile 9 hafta arasında değişen bir süre boyunca hastalığın seyrine göre uygulanır. Genelde haftada 5 gün uygulanır. 

Işın Tedavisi Nasıl Olur?

Radyoterapi dışarıdan ve içeriden olarak tedavi edilir. Hasta cihaz masasına yatırılarak tekniker tarafından tedavi süresi ayarlanarak tedavi başlatılır. Uygun açı sağlanıp ışınlar hastanın vücuduna gönderilir. 

Işın Tedavisi Neden Yapılır?

Kanser hastalığına yakalanan kişilerin kanserli hücrelerini yok etmek ve onları hayata döndürmek için ışın tedavisinden yararlanılır. Farklı şekilde uygulama yöntemleri olabilir. Işın tedavisi şekli her uygulama merkezi için aynı şekildedir.

Işın Tedavisi Kimlere Uygulanır?

Kansere yakalanmış hastaların büyük yüzdesi ışın tedavisi görmektedir. Neredeyse bütün kanser çeşitlerini tedavi etmek için ışın tedavisi sıklıkla başvurulan bir yöntemdir.

Işın Tedavisi Acı Verir Mi?

Işın tedavisi sırasında hasta herhangi bir acı hissi yaşamaz hatta radyasyon aldığını bile hissetmez. Radyasyon tedavisi kısa sürmektedir. Hastaların ışın aldıkları odanın içinde kalma süresinin 15 dakikayı geçmeyecek şekilde ayarlaması yapılmaktadır.

Işın Tedavisi Alan Kişi Radyasyon Yayar Mı?

Işın tedavisi sonrası tedavi gören kişinin vücudunda radyasyon birikmez. Işın tedavisi gören kişilerin ışın yaydığı görüşü yanlış bir ifadedir.

Işın Tedavisi Vücuda Nasıl Etki Eder?

Işın tedavisinde amaç yüksek radyasyon kullanarak kötü huylu hücrelerin oluşumunu engellemek ve onları işlevsiz hale getirmektir. Kanserli hücrelerin bölünme süresi normal hücrelere kıyasla daha hızlıdır radyasyon ile bu hızlı bölünme engellenebilir. Tedavi sırasında normal hücrelerde zarar görür fakat normal hücreler kendini yenileyip tedavi edebilir fakat kanserli hücreler bunu gerçekleştiremez.

Işın Tedavisi Bittikten Sonra Ne Yapılır?

Işın tedavisi gördükten sonra kişinin vücudundaki kanserli hücrelerin kontrolsüz bölünme isteğinin önüne geçilerek yok olması sağlanır.

Işın Tedavisi Cinsel İlişki Yaşanabilir Mi?

Işın tedavisi gören kişilerin cinselliğine engel oluşturacak bir durum söz konusu değildir. Fakat jinekolojik tümörleri bulunan hastaların ışın tedavisi sonrası vajinalarında hassaslaşma meydana gelebilir.

Işın Tedavisi İle Kemoterapi Arasındaki Fark Nedir?

Işın tedavisi kanserli hücreleri ışın yani radyasyonla yok etmeyi amaçlar. Kemoterapide ise kanserli hücreler ilaç ile yok edilir.

Işın Tedavisi Kaç Saat Sürer?

Işın tedavisi haftada 5 def uygulanmaktadır. Toplamda 15 saat ile 0 saat aralığında bir tedavi süresi vardır.


hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Işın Tedavisi