İshal Yapan Yiyecekler Nelerdir?

(İshal)

ishal-yapan-yiyecekler-nelerdir

İshal Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Bazı şekerlemelerde bulunan aspartam, kavun karpuz gibi bol sulu meyveler, aşırı baharat içeren yiyecekler, yeşil yapraklı sebzeler, güvenilmeyen sokak lezzetleri, kontrolsüz tüketilen kefir gibi besinler ishale neden olabilen yiyecekler arasında yer alır.

Çoğu zaman bir üşütme belirtisi olarak ya da ilaçların bir yan etkisi olarak karşılaşılan ishal, tıp dilinde diyare olarak adlandırılır. Bir gün içerisinde 3 kereden daha fazla olmak üzere, sulu dışkılama olması kişide ishal olduğu anlamına gelmektedir. Emzirmeye bağlı olarak bebeklerde görülme olasılığı daha fazladır. Karın ağrısı ile seyreden bu rahatsızlık akut olarak gelişebileceği gibi hızlı iyileşme gösterir. Şiddetli karın ağrısının da eşlik etmesi ile bilinen ishal, tedavi edilmediğinde aşırı sıvı kaybına neden olarak vücudun elektrolit dengesinin bozulmasına yol açar.

İshale Ne İyi Gelir?

İshalin neden olduğu halsizliğin giderilmesi ve ishalin vücuda verdiği zararın azaltılması için mutlaka su tüketimine her zamankinden daha fazla önem göstermek gerekmektedir. Muz yemek, haşlanmış pirinç ya da haşlanmış patates yemek ishali kontrol altına almaya yarayan doğal yöntemler olarak gösterilir.

İshal Neden Olur?

Genellikle su emiliminin azalması, çeşitli virüsler, bakteriler, laktoz intoleransı, ilaç alerjileri gibi nedenler ishalin başlıca kaynaklarındandır. Bunun dışında kullanılan bazı antibiyotikler, gıda zehirlenmeleri, metabolizma ile ilgili rahatsızlıklar da ishale neden olabilmektedir.

İshali Ne Keser?

Kabuğu soyulmuş elma yemek, tuz ve şeker karışımlı su içmek, ayran, tuzlu kraker, patates gibi yiyecekler, ishali belli bir dereceye kadar kontrol altına alabilmektedir.

İshal Yapan Yiyecekler Nelerdir?

Bazı şekerlemelerde bulunan aspartam, kavun karpuz gibi bol sulu meyveler, aşırı baharat içeren yiyecekler, yeşil yapraklı sebzeler, güvenilmeyen sokak lezzetleri, kontrolsüz tüketilen kefir gibi besinler ishale neden olabilen yiyecekler arasında yer alır.

İshal Ateş Yapar Mı?

İltihap ya da bakteri kaynaklı oluşan ishale yüksek ateş de eşlik edebilmektedir. Fakat bir alerji ya da gıda intoleransı sebebi ile gerçekleşen ishalde ateş beklenmez.

İshal Ağrısı Nasıl Geçer?

Bol su içmek, bol bol istirahat etmek, gerekli durumlarda ağrı kesicilerden yaralanmak, ishalin neden olabildiği ağrıyı kontrol altına alabilmek için birebirdir.

İshal Belirtileri Nelerdir?

İshali olduğumuzu anlamanın pek çok yolu mevcuttur. Bu belirtiler arasında ‘ateş, karın ağrısı, karında şişkinlik, sulu dışkılama ve sık sık büyük abdest için tuvalete gitmek’ yer alır.

İshal Bulaşıcı Mı?

Bakteri kaynaklı oluşan ishallerin bulaşma olasılığı oldukça fazladır. Bu durum en fazla okul çağında olan çocuklarda görülür. Ayrıca dışkılama sonrasında yeteri kadar temizlenmemek ve el yıkama alışkanlığının olmaması bulaş yollarını artıran faktörlerdendir.

İshal Bebeğe Ne İyi Gelir?

Bebeklerde gelişen ishal eğer çok şiddetli değil ise elma ve muzdan hazırlayabileceğiniz bir püreyi günde bir kez az miktarda vererek verebilirsiniz.

İshal Çarpıntı Yapar Mı?

Sulu dışkılama olarak bilinen ishalin çarpıntı yaptığı konusunda bir bildirim ve araştırma söz konusu değildir. Çarpıntı konusunun altında yatan nedenler ciddi olabileceğinden dolayı mutlaka başka bir şekilde araştırılması gerekmektedir.

İshal Diğer Adı Nedir?

İshalin tıp dilinde bilinen ve sıklıkla kullanılan diğer adı diyaredir.

D Vitamini Fazlalığı İshal Yapar Mı?

Evet. Vücutta gereğinden fazla bulunan D vitaminin ishal yapıcı bir özelliği bulunabilmektedir.

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

İshal