İlik Nakli Hangi Durumlarda Yapılır?
(İlik Nakli)
İlik Nakli Hangi Durumlarda Yapılır?
Kemiğin içerisinde bulunan ilikler kan hücresi üretmek için görevli olan oluşumlardır. Bir kişinin yaşamını sağlıklı bir şekilde sürdürebilmesi için gereken kan hücreleri, ya hiç üretilmeyebilir ya da yeteri kadar üretilmeyebilir. Bu durumda kişilerin sağlığına kavuşabilmeleri için ilik nakli olunması gerekmektedir. Kişinin kendi hücrelerinden yapılan nakil ve bir donörden alınacak ilikle yapılan nakil olmak üzere iki farklı çeşidi olabilen bir prosedürdür.
İlik Nakli Nedir?
Kişilerde yeteri kadar kan hücresi üretmeyen iliğin ya da hiç üretmeyen iliğin yerine başkasından alınan ya da kendi hücrelerini tekrar kişiye enjekte edilmesi gereken bir işlem olarak bilinir.
İlik Nakli Nasıl Yapılır?
Kemik iliği naklinde, kişinin kendi iliklerinin alınması için özel iğneler bulunur. Bu iğneler yardımı ile kemik içerisine girilir. Buradan kişinin kendi iliği alınır. Alınmış olan ilik ise yine kişinin kendisine enjekte edilir.
İlik Nakli Olanlar Kaç Yıl Yaşar?
Kişinin yaşam kalitesini artırıcı bir eylem olan ilik nakli sonrasında, hastanın yaşam kalitesinin artacağı bilinir ve bu nedenle kalan ömür hakkında bir bilgi verilmesi mümkün değildir. Gelişim hep ilerleyici türdedir.
İlik Nakli Riskleri Nelerdir?
İlik naklinin bilinen riskleri arasında genellikle ‘kısırlık, yeni tür gelişebilen kanser türleri, iç organlarda hasar gelişmesi, bir göz kusuru olan katarakt ve enfeksiyon riski’ yer almaktadır.
İlik Nakli Neden Yapılır?
İlik nakli, iliğin yeteri kadar kan hücresi üretememesi, buna bağlı olarak halsizlik, baygınlık gibi komplikasyonlara neden olmasından dolayı hastaların yaşamın kalitesini artırmak amacı ile yapılabilir.
İlik Nakli Ameliyatı Kaç Saat Sürer?
Uygun şartlarda yeteri kadar alınan kemik iliğinin toplanması işleminden sonra yapılan bu ameliyat yaklaşık 1 ya da 2.5 saat arasında sürebilmektedir.
İlik Nakli Acı Verir Mi?
Ne donörler açısından ne de hasta açısından kemik iliği nakli herhangi bir acı ya da ağrıya sebebiyet vermemektedir.
İlik Nakli Bağışı Nasıl Yapılır?
Kızılay’a başvurularak donör olmayı istendiği belirtilir ve ihtiyaç duyulduğundan kan vermeniz ya da ilik vermeniz gerekebilir.
Kemik İliği Nakli Caiz Mi?
Kök hücre nakli caiz olarak bilinen bir uygulamadır.
İlik Nakli Olanların Çocuğu Olur Mu?
İlik nakli sonrasında kişilerin çocuk sahibi olmasını engelleyecek herhangi bir komplikasyon bulunmaz fakat nadiren de olsa kısırlık gibi bir problemle karşılaşılabilir.
İlik Nakli Gerektiren Hastalıklar Hangileridir?
Kemik iliği nakli gereken hastalıkların genellikle, over kanseri, multiple miyelom, akut miyeloid lösemi, nöroblastoma, germ hücreli tümörler olduğu bilinmektedir.
İlik Nakli Hangi Durumlarda Yapılır?
Lösemi, lenfoma, yumurtalık kanseri, ağır aplastik anemi gibi durumlarda ilik nakline ihtiyaç duyulur.
İlik Nakli Hangi Kemikten Alınır?
Göğüste ve kalçada bulunan kemiklerden alındığı bilinmektedir.
İlik Nakli Hangi Hastanede Yapılıyor?
Tüm özel hastanelerde ve tüm devlet hastanelerinde ilik nakli uygulaması gerçekleştirilebilir.
İlik Nakli İçin Kan Grubu Önemli Mi?
İlik dokusunun uyumu olduğu takdirde kan grubunun ne olduğu asla önem taşımamaktadır.
İlik Nakli Kimlerden Alınır?
Hastanın ilik dokusu ile uyumlu olan aile bireyleri ya da yabancı kişilerden de alınabilir.