Histrionik Kişilik Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?
(Histironik Kişilik Bozukluğu )
Histrionik Kişilik Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?
Histrionik kişilik bozukluğu psikiyatrik bir rahatsızlıktır. Kişinin aşırı duygusal, dikkat çekme çabalarında olan ve çevresinden onay beklemesi durumudur. Narsistlere benzetilse de onlardan farklıdır. Histrionik kişilik bozukluğu olan kişiler çevresindeki insanlarla çok ilgilidirler ve herkes tarafından ilgi ve takdir görmek isterler. Sosyal ortamlarda muhakkak ilgi odağında olmak isterler. Çevresindeki kişilerin dikkatlerini çektiklerinde neşeli, canlı ve enerjiklerdir. Kendilerine çok düşkün olurlar. Sürekli sevilme ve takdir edilme arzusu duyarlar. Karşılaştıkları her türlü zor durumu aşırı dramatize ederler. Her şeyden çok çabuk sıkılırlar. Histrionik kişilik bozukluğu ailede bir hastalık olması, aileden birinin ani ölümü, ebeveynlerin ayrı olması gibi sebeplerden dolayı ortaya çıkar. Genellikle ilk yetişkinlikte ortaya çıkan bir sorundur.
Histrionik Kişilik Bozukluğu Tedavisi Nasıldır?
Histrionik kişilik bozukluğu için psikoterapi uygulanır. Bunun yanında bilişsel terapi ve grup terapiler de uygulanır. Bazı kişilerde ilaç tedavisi de uygulanmaktadır.
Histrionik Kişilik Bozukluğu Neden Olur?
Histrionik kişilik bozukluğu nedenleri çocuklukta yaşanan problemlerdir. Ebeveynlerin ayrı olması, ailede ciddi bir hastalık olması, aileden birinin ani ölümü gibi sebeplerdir. Bunun yanında genetik etkenler de histirionik kişilik bozukluğuna neden olur.
Histrionik Kişilik Bozukluğu Nedir?
Histrionik kişilik bozukluğu kişinin kendini hep ilgi odağında tutma ve hep onay görme isteğinde olmasına neden olan psikiyatrik bir bozukluktur. Genelde ilk yetişkinlikte ortaya çıkar.
Histrionik Kişilik Bozukluğu Belirtileri Nelerdir?
Histrionik kişilik bozukluğu belirtileri; sürekli ilgi odağında olma isteği, herkesten onay alma arayışı, teşhirci davranışlar sergileme, duyguların aşırı abartılması, kötü olan durumları aşırı dramatize etme, eleştirilmeye karşı aşırı tepki, kendi ile fazla ilgilenmek, kendinden gurur duymak, herhangi bir değişimden korkmak, hayal kırıklığı yaşamaktan fazla korkmak, ani kararlar almaktır.
Histrionik Kişilik Bozukluğu Olan Kişiler Nasıl Davranır?
Histrionik kişilik bozukluğu olan kişiler kendilerine çok düşkün olurlar. Sosyal ortamlarda hep ilgi çekmeye çalışırlar. İnsanlardan onay görmeyi isterler. Teşhirci davranışlar sergilerler. Eleştiriden, onay görememekten, hayal kırıklığı yaşamaktan çok korkarlar. Kötü olayları aşırı dramatize ederler. Her duyguyu aşırı abartarak yaşarlar.
Histrionik Kişilik Bozukluğu Nasıl Geçer?
Histironik kişilik bozukluğu psikoterapi ile geçer. Bu dikkat çekme problemi için bilişsel terapiler ve grup terapiler de yapılır. Ayrıca bazı kişilere ilaç kullanması önerilir.
Histrionik Kişilik Bozukluğu Nasıl Yenilir?
Histrionik kişilik bozukluğu olan kişilere psikoterapi uygulanır. Ayrıca grup terapisi ve bilişsel terapi de uygulanır. Bu şekilde histrionik kişilik bozukluğu yenilir.
Histrionik Kişilik Bozukluğu Sebepleri Nelerdir?
Histironik kişilik bozukluğunun sebepleri çocukken ailede büyük bir hastalık veya sorun olması, ailden birini kaybetmek veya anne babanın boşanmış olmasıdır.