Hipoglisemi Hastaları Nasıl Beslenmeli?

(Hipoglisemi)

hipoglisemi-hastalari-nasil-beslenmeli

Hipoglisemi Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Hipoglisemi hastaları günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün ile beslenmelidir. Öğünler arasında ikişer saat olmalıdır. Protein bakımında zengin yiyecekler tüketmelidir. Tam tahıllı ekmek tüketmelidir.
Sebze ve meyveyi bol tüketmelidir. Ancak meyve tüketirken yanında çiğ kuru yemiş tüketmelidir. Günde 10 bardak su içmelidir.

Vücuttaki karbonhidratların sindirilmesinden sonra kan şekeri ortaya çıkar. Kan şekeri vücudun enerji ihtiyacını karşılar. Kan şekerinin sağlanması için yeterli miktarda karbonhidrat alınmalıdır. Sağlıklı bir insanda ki kan şekeri seviyesi 70 ile 99 mg/dl arasında olmalıdır. Kan şekerinin hastalıklara yol açar. Düşük kan şekerinin tıp dilindeki karşılığı hipoglisemidir. Sağlıklı bir insanda ki kan şekeri  seviyesi 70 ile 99 mg/dl arasında olmalıdır. Kan şekerinin bu seviyenin altına düşmesine hipoglisemi adı verilir. Hipoglisemi büyük bir hastalık olarak sayılmasa da önemli bir sağlık sorunudur. Bazı durumlarda acil tedavi gerektirir.

Hipoglisemi Nedir?

Kandaki şekeri veya glikoz seviyesinin aşırı düşmesine hipoglisemi denir. Diyabetle bağlantılıdır. 

Hipoglisemi Belirtileri?

Kalp ritminin bozulması

Çarpıntı

Solgun beniz

Güçsüzlük

Kaygı

Terleme

Açlık

Sinirlilik

Uyku sırasında ağlama

Ağız kenarlarında karıncalanma

Bulanık görme

Rutin bir şey yaparken zorlanma

Nöbetler

Bilinç kaybı

Konuşurken zorlanma

Hipoglisemi Tedavisi?

Hipoglisemi tanısı konulan kişiler beslenmeye dikkat etmelidir ve öğün atlamamalıdır. Diyete uyan hastalar hipoglisemiyi kontrol altında tutar ve normal bir şekilde hayatlarına devam eder. Hastalar atak sıralarında acilen meyve suyu, bal gibi şekerli şeyler tüketerek anlık rahatlama sağlamalıdırlar. Ancak bu gıdalar alındıktan sonra kan şekeri tekrar ölçülmelidir. Eğer kan şekeri seviyesi halen normalin altındaysa yine bu gıdalar alınmalıdır. Ancak bazı hastalar daha ileri derecede olduğu için glukagon isimli ilacı doktor reçetesi ile almalılar. Atak geldiğinde hastanın yanında glukagon enjeksiyonu yapabilecek birinin olması gerekir. Hipoglisemiye neden olan hastalığın tedavi edilmesi hipoglisemiyi önler.

Hipoglisemi Diyeti?

Sabah: 1dilim buğday ekmeği, 1 dilim yağsız peynir, domates, salatalık, şekersiz çay

Ara öğün: 1 kase yoğurt, 10 tane fındık, 1 bardak süt,

Öğlen: Etli sebze yemeği, yeşil salata, 1 dilim ekmek

Ara öğün: 1 tane meyve, 5 tane badem, 1 bardak meyve suyu

Akşam: 5 adet ızgara köfte, yeşil salata,6 kaşık bulgur pilavı, 1 kase cacık

Ara öğün: 10 tane badem, meyve

Hipoglisemi Nedenleri?

Fazla insülin ve antidiyabetik kullanmak

Düzensiz beslenme

Az karbonhidrat tüketmek

İlaçları yanlış zamanlarda tüketmek

Fazla egzersiz yapmak

Alkol kullanmak

Kadınlarda adet kanamasının olması

İnsülin enjeksiyonlarını yerini değiştirmek

Sindirim güçlüğü

Mide boşalmasının gecikmesi

Çok soğuk ortamdan çok sıcak ortama geçmek

Böbrek hastalıkları

Hipoglisemi Atağı Nasıl Geçer?

Hemen şekerli gıdalar tüketerek veya hekimin yazdığı glukagon enjeksiyonunu yaparak hipoglisemi atağının geçmesi sağlanır.

Hipoglisemi Atağı Nedir?

Hipoglisemi atağı kişinin aç kalması, kan şekerinin düşmesine bağlı olarak fazla terlemesi, çarpıntısının oluşması, zihin bulanıklığı yaşaması ve gücünü toparlayamamasıdır. İleri derecede bayılma ve bilinç kaybıdır.

Hipoglisemi Durumunda Ne Yapılmalı?

Hipoglisemi ataklarında hemen şekerli gıdalar tüketilmelidir. Kan şekeri halen istenilen seviyeye gelmiyorsa glukagon enjeksiyonu yapılmalıdır. İleri derecede atak geçiriliyorsa acilen hastaneye gidilmelidir

Hipoglisemi Evde Tedavi?

Hipoglisemiden şüphelenen kişiler hemen kan şekerini ölçmelidir. Kan şekeri eğer düşük seviyedeyse hemen küp şekeri yenilebilir veya meyve suyu içilebilir.

Hipoglisemi Geçer Mi?

Hipogliseminin kesin tedavisi yoktur. Ancak hipoglisemiye neden olan hastalıkların tespit edilmesi ve tedavi edilmesi hipogliseminin geçmesini sağlayabilir. Ayrıca dengeli ve düzenli beslenmek, zararlı alışkanlıklardan uzak durmak ile de hipoglisemi kontrol altına alınabilir.

Hipoglisemi Gaz Yapar Mı?

Hipoglisemi çarpıntıya, baş dönmelerine ve bayılmaya yol açabilir.

Hipoglisemi Gebelerde ve Bebeklerde Etkileri Neler?

Hamile kadınlarda hipoglisemi kendisini mide bulantıları olarak göstermeye başlar ve ilerler. Hamilelikte hipoglisemi acilen tespit edilmeli ve tedavi edilmelidir. Yoksa anne ve bebek için hayati risk taşır. İlk aylarda belirtisini çok göstermeyebilir. Ancak zaman ilerledikçe düşük riski artar. İleri seviyedeki hipoglisemi atak sırasında anne ve bebeğe şiddetli zararlar verebilir. Anne hipoglisemik şoka girer ve şok sırasında kan akışı zayıflar. Dolayısıyla bebeğin gelişiminde sıkıntılar oluşabilir. Erken doğum ve bebek ölümü ile sonlanabilir.

Hipoglisemi Hastaları Nasıl Beslenmeli?

Hipoglisemi hastaları günde 3 ana öğün ve 3 ara öğün ile beslenmelidir. Öğünler arasında ikişer saat olmalıdır. Protein bakımında zengin yiyecekler tüketmelidir. Tam tahıllı ekmek tüketmelidir. Sebze ve meyveyi bol tüketmelidir. Ancak meyve tüketirken yanında çiğ kuruyemiş tüketmelidir. Günde 10 bardak su içmelidir.

Hipoglisemi İshal Yapar Mı?

İshal günde üç defadan fazla aşırı sulu bir şekilde dışkılamaktır. İshale neden olan faktörler arasında enfeksiyonlar, ilaçların yan etkileri, gıda alerjisi vardır. İshal genelde 1 hafta içerisinde geçer. Ancak ishalin tedavisinde bol sıvı tüketimim çok önemlidir.



hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Hipoglisemi