Hemofili Tedavisi Nasıldır?
(Hemofili )
Hemofili Tedavisi Nasıldır?
Hemofili, kişinin kanının pıhtılaşamaması ve en ufak kesik ve çiziklerde dahi aşırı bir kanama yaşanması durumu olarak bilinmektedir. Genetik bir rahatsızlık olarak bireyden breye aktarım sağlanan bu hastalık için önceden teşhis konulması önemli bir özellik taşımaktadır.
Hemofili Mutasyon Mudur?
Hemofilinin tanımını yapacak olursak hemofili kanın pıhtılaşmaması hastalığıdır. Mutasyon ise genetik ve DNA üzerinde bulunan eşleşme hatalarından gelen hastalıklardan dolayı oluşmaktadır. Şayet hemofili hastalığına sahip olma nedeni eğer genetik ise bu da DNA’nın gen kodlaması ile aktarılacağından bu durumda hemofili bir mutasyon olmuş olur.
Hemofili Belirtileri Nelerdir?
Hemofilinin en belirgin belirtileri arasında aşağıdakiler yer almaktadır; En ufak yaralanmalarda dahi durmak bilmeyen kanamalar görülmektedir. Aniden ortaya çıkan burun kanamaları saptanmaktadır. Yumuşak doku zedelenmelerinde ortaya çıkan örneğin diş eti kanamaları ve küçük yara kanamalarının durmaması da hemofilinin belirtileri arasında bulunur. Kadınlar da görülen belirtileri arasında ise adet kanamasının çok yoğun olması bulunmaktadır. Eklemlerin iç yüzeyinde oluşan kanamalarda hemofili belirtileri arasında bulunmaktadır. Baş ağrısı uyku düzeninde değişimler de hemofilinin belirtileri içinde gözlemlenmektedir.
Hemofili Tedavisi Nasıldır?
Hemofili tedavi edilirken bu tedavi yöntemi 2 farklı (hemofili türüne göre hemofili A ve hemofili B için ayrı ilaç karışımları kullanılmak üzere) replasman tedavisi uygulanmaktadır.
Hemofili Kalıtsal Mıdır?
Genler aracılığı ile aktarıldığında hemofili kalıtsal bir hastalık olarak değerlendirilmektedir. Bazı durumlarda kadınların bu hastalığın taşıyıcısı olduğu bilinmektedir ancak erkeklerde hemofili daha sıklıkla görülür.
Hemofili A ve B Nedir?
Kan pıhtısını oluşturan 8 faktör ( protein ) eksikliğinde hemofili A görülürken, yine bir protein olan 9 faktör eksikliğinde hemofili B görülür.
Hemofili Akraba Evliliği Neden Olur Mu?
Soy genlerde bir hemofili taşıyıcılığı var ise akraba evliliklerinde de bu evlilikten doğacak çocuklarda da hemofili görülebilir.
Hemofili Bulaşıcı Mıdır?
Hemofili genetik tutulumu nedeni ile nesilden nesile aktarıldığından çoğunlukla kalıtsal bir rahatsızlık olarak adlandırılmaktadır.
Hemofili Çocuğa Geçer Mi?
Hemofili genlerle taşınan bir hastalık olduğu bu hastalığı taşıyacak ebeveynlerden doğacak çocukta da görülmektedir. Ebeveynlerden herhangi birinin genlerinde ( DNA ) hemofili hastalığı var ise, hemofili genlerle aktarımla nesilden nesile geçebileceğinden dolayı doğacak çocuklarda da görülmektedir.
Hemofili Dolaşım Sistemi Hastalığı Mıdır?
Hemofili bir pıhtılaşmama hastalığıdır. Hemofili kanın pıhtılaşmaması sonucunda görülür. Bu sebeple hemofili dolaşım sistemi hastalığıdır.
Hemofili Diğer Adı Nedir?
Hemofili A ve Hemofili B olmak üzere ismi ve türü 2 ye ayrılmaktadır
Hemofili Engel Oranı Nedir?
Oranlar bireylerde görülen hemofilinin şiddeti durumuna göre değişim gösterebilmektedir.
Hemofili Erkeklerde Görülür Mü?
Hemofili hastalığının taşıyıcısı olarak çoğunlukla kadınlar görülürken, hastalığa sahip olan bireylerden erkeklerin çoğunlukta olduğu görülmektedir.
Hemofili Genetik Mi?
Hemofili gen aktarımı ile nesilden nesile aktarıldığından, genetik bir hastalıktır.