Hemipleji Nedir?
(Hemipleji)
Hemipleji Nedir?
Hemipleji beyin damarlarının tıkanmasından dolayı ortaya çıkan sinir sistemi hastalığıdır. Hastalarda vücudun sağ veya sol bölgesini etkiler. Hastalarda hareket kısıtlılığına ve hareket kaybına yol açar. Halk arasında inme olarak bilinen hemipleji çok şiddetli olursa hastalarda duyusal kayıplara da yol açabilir. Her yaşta insanda inme yani hemipleji olabilir. Ancak genellikle fizik tedavi ve rehabilitasyon ile tedavi edilebilen bir hastalıktır. Vücudun tek tarafında hareket kaybı ile birlikte beyindeki hasarın şiddetine göre farklı semptomlar da görülür. Bunlar görme kaybı, konuşma bozukluğu, hafıza kaybı, idrar kaçırma, el ve ayaklarda hareket kısıtlılığı ve bağırsak fonksiyonlarını kontrol edememedir. Hemipleji olan hastaya erken müdahale edilirse hasta iyileşebilir ve sorun kalmaz. Ancak genel olarak çoğu hastada hemiplejinin verdiği zararlar kalıcıdır.
Hemipleji Nedir?
Hemipleji beyni besleyen damarların tıkanması dolayısıyla vücudun sağ ve sol kısmında nöromusküler fonksiyon kaybı yaşanır. Beynin sağ tarafındaki damarlar tıkanırsa vücudun sağ tarafı, beynin sol tarafındaki damarlar tıkanırsa vücudun sol tarafı hasar görür ve hareket kaybı oluşur. Halk arasında inme olarak adlandırılır.
Hemipleji Belirtileri Nelerdir?
Hemipleji yani halk arasında bilinen adıyla inme belirtileri, uyuşma hissi, görme bozuklukları, konuşma bozuklukları, beyin fonksiyonlarında bozukluk, hafıza kaybı, denge problemi, yürüme problemi, vücudun sağ veya sol kısmında kollarda ve bacaklarda sertlik, hareket kısıtlılığıdır. Bunun gibi durumlar ortaya çıktığında derhal en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı veya çevredekilerden yardım istenmelidir.
Hemipleji Düzelir Mi?
Hemipleji yani inme erken fark edilir ve müdahale edilirse hastada kalıcı hasar kalmaz. Ama genellikle inme sonrasında kişilerde hasar kalıcıdır.
Hemipleji Engel Oranı Kaçtır?
Hemipleji yani inme olan hastalara verilen engel oranı kişiden kişiye değişir. Ama genel olarak hastalar yüzde 50’ nin üstünde engel oranı alırlar.
Hemipleji Geçer Mi?
Hemipleji olan kişiye erken müdahale edildiğinde hastadaki hasarlar gelebilir. Ancak genellikle hemiplejinin verdiği hasarlar kalıcıdır.
Hemipleji Sonrası Görülen Komplikasyonlar Nelerdir?
Hemipleji yani inme durumunda hastada konuşma bozukluğu, yürüme bozukluğu, işitme ve görme kayıpları, denge kaybı gibi problemler ortaya çıkar. hemipleji olan hastalarda fizik tedavi ce rehabilitasyon çok önemlidir. Tedavi geç kalırsa hastada kemik erimesi, toplardamarlarda iltihap, bağırsak fonksiyonlarında bozukluk ve bası yaraları görülür.
Hemipleji Ne Zaman İyileşir?
Hemipleji fizik tedavi ve rehabilitasyon ile tedavi edilir. Tedaviye başlandığı andan itibaren hastalar iyileşme gösterir. Ancak iyileşme süresi hastadan hastaya değişmektedir. İyileşme süresi ortalama olarak 2- 3 aydır.
Hemipleji Nasıl Oluşur?
Hemipleji beyine giden damarların tıkanması ile oluşur. Buna neden olan faktörler hipertansiyon, obezite, diyabet, kolesterol, kalıtımsal faktörler, kalp hastalıklar, sigara ve alkol kullanımı, ileri yaş, travmaya bağlı beyin hasarları ve hareketsiz yaşamdır
Hemipleji Sebepleri Nelerdir?
Hemiplejinin yani inmenin sebebi beyine giden ve beyini besleyen damarların yırtılması ve tıkanmasıdır. Buna neden olan faktörler de ileri yaş, yüksek tansiyon, şeker hastalığı, kalp hastalığı, sigara kullanımı, şah damarının dar olması, atriyal fibrilasyon ( kalp odacıklarının kasılamaması, orak hücreli anemi, obezite, hareketsizlik, metabolik hastalıklar, yüksek homosistein proteini, alkol kullanımı, menopoz sonrası hormon tedavisidir. Ayrıca hemiplejinin erkeklerde daha çok görüldüğü bilinmektedir. Siyah ırklarda daha çok görülür. Ailede hemipleji hikayesi olması da bu riski artırır.