Hematom Drenajı Nedir?
(Hematom )
Hematom Drenajı Nedir?
Hematom, özellikle düşme, bir yere çarpma ya da darp sonucunda görülen bir tür deri altı kanamadır. En çok görüldüğü bölgeler ise anal bölge, bacak bölgesi ve kafa tası bölgesidir. Cilt altındaki renk değişimleri, ağrı ile kendini belli eden hematom, kanın damar dışına sızması ile ortaya çıkan bir hastalıktır. Ağrı gibi şikayetlere neden olsa da genelde bir tedavi gerektirmez ve kendiliğinden geçmesi beklenir. Aplastik anemi, kan sulandırıcı ilaçlar ve anevrizmalar sonucunda görülebilen hematom hakkında tüm merak edilen sorular ve bu soruların yanıtları sizlerle…
Hematom Ağrı Yapar Mı?
Evet. Hematomların hangi bölgede gelişmiş olması fark etmeksizin ağrı şikayetlerine neden olduğu bilinmektedir. Özellikle anal bölgede gelişen hematom neticesinde dışkılama sonrasında şiddetli ağrı görülebilmektedir.
Hematom Ameliyatı Ne Kadar Sürer?
Hematomların genelde hiçbir müdahaleye gerek kalmaksızın geçmesi beklenir ve herhangi bir ilaç dahi reçete edilmeyebilir. Fakat bazı durumlarda hematom için ameliyat yapılması gerekebilir. Yapılacak ameliyatın süresi ise iki saat ile dört saat arasında değişiklik gösterebilmektedir.
Hematom Ateş Yapar Mı?
Hematom görülen hastalarda görülebilecek semptomlar arasında en belirgin olanı ağrıdır. Fakat ağrı dışında ateş yapıldığı konusunda net bir bilgi bulunmamaktadır. İstisnai durumlarda ateş yapabileceği de unutulmamalıdır.
Hematom Ağrısı Nasıl Geçer?
Deri altındaki mor ve kırmızı lekelenmelerle kendini belli eden hematomun bazen çok ciddi ağrılar meydana getirdiği bilinmektedir. Bu ağrılardan kurtulmak için bölgeye soğuk havlu pres yapılabilir. Ayrıca reçetesiz satılan ağrı kesicilerin kullanımı da bölgede görülebilen ağrıların giderilmesinde yardımcıdır.
Hematom Belirtileri Nelerdir?
Hematomun cilt üzerinde çok net belirtileri bulunmaktadır. Hematomun bilinen belirtileri arasında ‘cilt üzerinde koyu renkli halkalanmalar, cilt yüzeyinde şişlikler ve şiddetli ağrı’ görülebilmektedir. Beyinde gelişen hematomların belirtileri arasında ise şunlar yer almaktadır;
-Uyku sorunları yaşanması
-Şiddetli kusma
-Çok şiddetlenen baş ağrısı
-Görme kusurları yer almaktadır.
Hematom Drenajı Nedir?
Deri altında biriken kan sızıntılarına hematom adı verilmektedir. Burada biriken pıhtılaşmış kanların ise, delik açılarak boşaltılması işlemine drenaj adı verilir. Hastane koşullarında yapılabilmesi uygun görülmektedir.
Hematom Görülme Nedenleri Nelerdir?
-Boks sporu yapılması
-Çeşitli yaralanmalar
-Kan düzeyinde D vitamini düşüklüğü
-Bazı ameliyatların geçirilmiş olması
-Trafik kazalarının geçirilmiş olması
-Darbe alınması ve darplar
-Kan sulandırıcı ilaçların kullanımı
Hematom Geçer Mi?
Hematom kısa süre içerisinde kendiliğinden geçebilmektedir. Özellikle darbe alınmasına bağlı olarak gelişen hematom iki ya da üç gün içerisinde kendiliğinden kaybolur. Kaybolmadığında ise drenaj ya da ameliyatla geçmesi sağlanmaktadır.
Hematom Kaç Günde İyileşir?
Özellikle bacakta, kollarda ve yüzde gelişen hematomların iyileşme süresi çok daha kısadır. Üç gün ya da yedi gün içerisinde kendiliğinden geçmesi beklenmektedir. Fakat kafatasında ve anal bölgede gelişen hematomun geçme süresi çok daha uzundur.
Hematom Kendiliğinden Geçer Mi?
Evet. Hematom genelde risk teşkil etmeyen bir hastalık olduğundan dolayı ilaçsız ve ek tedavi olmadan kendiliğinden geçebilir. Buz ya da soğuk havlu kompresi yapılarak bu süre kısaltılabilir.