Hamilelik Diyabeti Neden Olur?

( Hamilelik Diyabeti)

hamilelik-diyabeti-neden-olur

Hamilelik Diyabeti Neden Olur?

Hamilelikte bazı hormonlar daha fazla salgılanır. Bu da kan şekerinin yükselmesine neden olur. Bu yüzden diyabet ortaya çıkar.

Hamilelerde diyabet yani şeker hastalığı hamilelik sırasında oluşur ve doğumdan sonra kaybolur. Şeker hastalığı gebeliğin herhangi bir aşamasında ortaya çıkabilir. Ancak genelde hamileliğin sonlarına doğru ortaya çıkar. Bunun sebebi bebeğin ihtiyaçlarını karşılamak için kan seviyesini ölçen hormonun yeterince olmamasıdır. Bu hastalık doğum esnasında ve sonrasında sorunlara yol açabilir. Gebelikte diyabet olduğunun belirtileri arasında susuzluk, fazla susama, fazla idrara çıkma, ağız kuruması, yorgunluk ve halsizliktir. Genelde gebelikte diyabet 30 yaşından büyük kadınlarda, fazla kilolu kadınlarda ve yakın ailesinde şeker hastalığı olan kadınlarda ortaya çıktığı görülür. Bunun tedavisi ise sağlıklı beslenmek ve egzersizdir. Ayrıca bazı durumlarda insülin ilaçları kullanmak gerekebilir.

Hamilelik Diyabeti Belirtileri?

Gebelikte şeker hastalığı fazla susama, fazla idrara çıkma, ağız kuruması, yorgunluk be halsizliktir.

Hamilelik Diyabeti Neden Olur?

Hamilelikte bazı hormonlar daha fazla salgılanır. Bu da kan şekerinin yükselmesine neden olur. Bu yüzden diyabet ortaya çıkar.

Hamilelik Diyabeti Geçer Mi?

Bu hastalık eğer tedavi edilmez ve kontrol altına alınmazsa doğum esnasında ve sonrasında komplikasyonlara yol açar. Anneye ve bebeğe zarar verebilir. Ayrıca ileri zamanda gizli şeker hastalığı olabilir.

Hamilelik Diyabeti Zararları?

Hamilelerde diyabet hastalığı olması ilerde büyük sorunlara yol açabilir. Annede kalıcı şeker hastalığı ve tansiyon olabilir. Bebeklerde orantısız kilo alımı ve aşırı kilo olabilir. Ayrıca şeker hastalığı normal doğum şansını azaltır ve sezaryen gerekir. Bebekte doğum sırasında omuz çıkması ve kollarda felç olabilir. Gebelik zehirlenmesi ve bebekte şeker düşmesi olabilir.

Hamilelik Diyabeti Beslenme?

Hamilelerde şeker hastalığı olursa hamilelerin düzgün ve sağlıklı beslenmesi ve egzersiz yapması gerekir. Şekeri düşüren yiyecekler yenilmesi gerekir. Diyabetli gebelerin günde 2.5- litre su içmesi gerekir. Şekerli ve asitli içecekler içilmemeli, meyve süt ve yoğurt tüketilmelidir

Hamile Gestasyonel Diyabet?

Hamilelerde gestasyonel diyeti olanlar tam buğday ekmek, arpa taneli ekmek, elma, böğürtlen, çilek, greyfurt, nar, ahududu, vişne, mandalina ve yaban mersini yenilebilir. Ancak rafine şeker içeren tüm gıdalar, beyaz ekmek, pirinç, kahvaltılık gevrek, patates, pancar, hurma, ananas, olgun muz, kuru üzüm, kayısı, karpuz, kavun ve bal kabağı yenilmemelidir.

Diyabetli Gebe Diyet Listesi?

Kahvaltı: 1 tane haşlanmış yumurta, 1 dilim beyaz peynir, bol yeşillik,2 dilim esmer ekmek

Ara öğün: 1 tane elma, 1 bardak süt

Öğle yemeği: 1 tabak sebze yemeği, 3 kaşık yoğurt, tam tahıllı makarna, salata

Ara öğün: 2 tane ceviz, probiyotik yoğurt

Akşam yemeği: 1 kase çorba, et veya balık veya tavuk, bol salata, 1 bardak ayran, 2 dilim esmer ekmek

Diyabette Hamile Kalma?

Diyabetli kadınlar da hamile kalabilir. Ancak düzenli hekim kontrolüne gitmeli ve kan şekerinin ne seviyede olduğunu öğrenmelidir. Ayrıca diyete dikkat etmelidir.

Hamilelik Sonrası Diyabet?

Hamilelik sırasında diyabet oluşmuşsa doğumdan sonra kontrol edilir. Bazı kadınlarda hamilelik sonrasında da diyabet devam edebilir.



hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Hamilelik Diyabeti