Gut Diyeti Nedir?
(Gut Hastalığı)
Gut Diyeti Nedir?
Gut hastalığı kişilerin eklemlerinde şişlik, hassasiyet ve ağrı oluşturan bir hastalıktır. Bu hastalık ayaklarda bir takım etkiler meydana getirir. Bu etkiler yaşamı zorlaştırmaktadır ve kişiye zor bir hayat sunmaktadır. Hayat kalitesindeki düşüş bizi yaşamımızda birçok alanda etkiler. Genelde ayaklar ve ayak parmağında şikayetler ortaya çıkar. Bu hastalığa bağlı aynı zamanda bir takım ataklar meydana gelmekte ve bu ataklar aniden olmaktadır.
Gut Hastalığı Nedir?
Bu rahatsızlık ürik asitin eklemlerde birikerek buralarda iltihap oluşturması ve bu iltihabın vücutta birikmesidir. Kişinin vücudunda ürik asit çok fazla biriktiğinde bu birikim bazen eklemlerde bazen de böbreklerde olabilmektedir. Böbreklerde birikmesi taş oluşumuna neden olmaktadır. Eklemlerde birikmesi is gut hastalığı olarak açığa çıkmaktadır.
Gut Hastalığının Belirtileri Nelerdir?
Bu hastalık kişide genel olarak sabahları etki eder. Kişi gözlerini kas ağrısıyla açar. Gece hareketsiz kalındığında iltihabın eklemlerde birikmesi sonucu ayaklar şişebilir ve bunun sonucunda ağrılar başlar. Gece uyku sırasında kişi ağrı sebebiyle uykusundan uyanabilir.
Gut Atağı Nasıl Olur?
Gut atağı iltihaplanması sonu eklemlerde oluşan bir rahatsızlıktır. Genelde eklemlerden ayak başparmağı etkilenir. İltihap birikmesi sonucu dizlerde ağrı, şişlik meydana gelir. Bazı hastalar çarşafa değen tenlerinde bile ağrı hisseder.
Gut Hastalığı Tekrarlar Mı?
Hastalığın ilk çıktığı zamanlarda yılda bir veya birkaç kez kendini gösterir. Sonrasında hastalık tedavi edilmezse veya hastalığa iyi gelmeyen beslenme şekillerine veya yaşam tarzına devam edilmesi halinde ileriki dönemlerde hastalık yılda birden fazla olacak şekilde sıklaşabilir.
Gut Hastalığında Hangi Tahliller Yapılır?
Ürik asit miktarının fazla olmasına göre gut hastalığının teşhisi konur. Gut hastalığı tanısını koymak için ürik asit miktarının fazla olması hastalığın gut hastalığı olduğunu göstermez. Kan testi dışında herhangi bir test bulunmamaktadır.
Gut Diyeti Nedir?
Gut hastalığından şikâyet eden kişilerin vücutlarında ürik asit miktarı fazladır. Sindirimi sonucu ürik asit oluşan yiyeceklerin tüketimi azaltılmalıdır.
Gut Damla Hastalığı Nedir?
Gut hastalığı diğer bir adıyla Damla hastalığı olarak bilinen eklemlerin iltihaplanması sonucu oluşan bir hastalıktır. Gut hastalığı metabolizmanın bir etkisi sonucu ortaya çıkan bir iltihaplanma türüdür.
Gut Eklem Tutulumu Nedir?
Ürik asitin eklemlerde fazla birikmesiyle eklemlerde sıvı artışı meydana gelir. Bu etmenler kişinin hareket kabiliyetini kısıtlamakla birlikte vücudunda ağrı oluşumuna da neden olur.
Gut Hastalığına Hangi Yiyecekler İyi Gelir?
Bol su içeren besinler tüketilmeli ayrıca hayvansal yağlardan ve kırmızı et tüketilmemelidir. Ayakları rahatsızlık anında yukarı kaldırmak veya bacaklara egzersiz uygulamak gerekir. Etkileri hafifletmek için ayaklar tuzlu suya konabilir. Nane çayı, Maydanoz kürü gibi şeyler tüketmek gut hastalığına iyi gelmektedir