Göz Tansiyonu Kaç Olmalı?
(Göz Tansiyonu)
Göz Tansiyonu Kaç Olmalı?
Halk arasında göz tansiyonu ya da karasu olarak adlandırılan bu göz rahatsızlığı, tıp literatüründe ise ‘glokom’ olarak bilinir. Göz tansiyonu ülkemizde ve dünyada sıklıkla rastlanılan bir hastalık olmakla birlikte, oldukça ciddidir. Erken teşhis ve tedavi, diğer hastalıklarda olduğu gibi göz tansiyonunda da önemlidir. Tedavi edilmemesi ya da çok geç fark edilmesi ne yazık ki görme kayıpları ile sonuçlanır. Görme sinirlerine oluşan baskı glokomun en ciddi özelliğidir. Her yaşta görülebilen ve özellikle ailesinde glokom hastalığı olanların risk taşıdığı bu hastalık hakkında tüm merak ettikleriniz sizlerle…
Göz Tansiyonu Belirtileri Nelerdir?
Oldukça zorlayıcı bir hastalık olan göz tansiyonunun belirtileri arasında;
-Şiddetli mide bulantıları
-Görme yetisinde azalma
-Tek ya da her iki gözde birden şiddetli ağrı
-Görmenin bulanıklaşması yer almaktadır.
Göz Tansiyonu Nedir?
Glokom olarak da bilinen bu rahatsızlık çeşitli nedenlerle meydana gelen göz içi basıncın artmasından meydana gelen tehlikeli bir göz hastalığıdır.
Göz Tansiyonu Kaç Olmalı?
Yapılan ölçümlerde olması gereken göz tansiyonu değerleri dokuz mmHg ile yirmi mmHg aralığında olmalıdır.
Göz Tansiyonuna Ne İyi Gelir?
Karasu hastalığı olarak da bilinen göz tansiyonu için verilecek ilaçlar düzenli bir şekilde kullanılmalıdır. İlaç tedavisine destek olması bakımından melisa çayı, zerdeçal, çörek otu, havuç, rezene, ıspanak gibi besinlerde günlük beslenme rejimine eklenebilir.
Göz Tansiyonu Nasıl Ölçülür?
Göz polikliniği bölümünde bulunan tonometre isimli aletle ölçüm yapılmaktadır. Bazen göze damla verilerek de bu ölçüm sağlanabilir. Fakat bakıldığında en etkili yöntem tonometre cihazının yaptığı basınçlı ölçümdür.
Göz Tansiyonu Nasıl Düşer?
Göz tansiyonunun düşürülmesi için reçete edilen ilaçların kullanımının yanı sıra, okaliptüs yaprağı kullanımı, karabaş otu çayının tüketimi de göz tansiyonunun düşürülmesinde etkilidir.
Göz Tansiyonu Neden Yükselir?
Göz tansiyonun yükselmesinde, göz içerisinde bulunan doğal sıvıların doğal yollar ile boşaltılamaması ve tıkanıklık, basınca yol açar. Bu basınç ise göz tansiyonunun yükselmesine sebebiyet vermektedir.
Göz Tansiyonu Ameliyatı Nasıl Yapılır?
İlaç tedavileri ve doğal yöntemlerden fayda alınmadığında glokom cerrahisine başvurulabilir. Bu cerrahi işlemi bebeklerde genel, yetişkinlerde de lokal anestezi altında yapılır. Basınca neden olan sıvının dehidrasyonu sağlanmaya çalışılır.
Göz Tansiyonu Ameliyatı Riskleri Nelerdir?
Göz ameliyatının riskleri arasında;
-Göz içerisi ödem
- Enfeksiyon
-Göz içi tepki yer almaktadır.
Göz Tansiyonu Baş Ağrısı Yapar Mı?
Göz tansiyonunun bir belirtisi ve semptomu niteliğinde görülen şikayetlerden bir tanesi de baş ağrısıdır. Sürekli yüksek basınçta seyreden glokom, hastalarda baş ve ense ağrısına neden olabilmektedir.
Göz Tansiyonu Çıktığında Ne Yapılmalı?
-Omega üç besin takviyeleri alınmalıdır.
-Dengeli ve sağlıklı beslenme tarzı rutini oluşturulmalıdır.
-Belirli ve düzenli egzersiz programları dahilinde hareket edilmelidir.
Göz Tansiyonu Çok Düşerse Ne Olur?
Göz tansiyonun çok fazla düşük olması da sağlığımız açısından tehlike arz eder. Yeteri kadar basınç olmaması göz küresini küçülmesine neden olmakla birlikte, körlüğü varan küçülmelere sebebiyet verir.
Göz Tansiyonu Genetik Mi?
Evet. Genetik yatkınlıkların etkili olduğu ve ciddi manada geçişlerin olduğu hastalıklardan bir tanesi de glokomdur.