Glokom Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

(Glokom)

glokom-hastalari-nelere-dikkat-etmelidir

Glokom Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Glokom hastaları göz damlalarını dikkatli ve düzenli kullanmalıdırlar. Herhangi bir şikayet oluşturucu etkiyle karşılaştıklarında kısa sürede doktoruyla irtibata geçmeli ve etkileri muayene ettirmelidirler.

Genellikle göz tansiyonu olarak bildiğimiz glokom hayatımızı negatif yönde etkileyen bir göz hastalığı olmakla birlikte hayat kalitemizi de aynı zamanda düşürmekte ve bizim günlük işlerimizi yapmamızı engellemektedir. Bu hastalık tedavi edilmezse gözlerimizi kaybetme riskiyle karşı karşıya kalabiliriz. Bu hastalık ile karşılaştığımızda beraberinde ne gibi sorunlarında beraberinde geleceğini detaylarıyla inceleyelim.

Glokom Nedir?

Göz içerisinde bulunan bir takım sıvıların, gözde kimi zaman azalmasıyla gözdeki damarlarda tıkanıklığa sebep olması ve gözdeki iç basıncın istenmeyen bir değere gelmesi durumudur. Bu basınç gözde bulunan optik sinirlerin geri dönüşü olmayan bir yola girmesine neden olabilir.

Glokom Belirtileri Nelerdir?

Hastalığın ilk evrelerinde herhangi bir tanı koyacak veri kaydedilememektedir.

Hastalarda iç basıncın artışına bağlı olarak bulanık görme, baş ağrısı, gözde sertlik ve ışığa hassasiyet duyma gibi bir takım komplikasyonlar gelişebilir. Bunlar glokomun habercisi olup hastada farklı şekillerde seyir edebilir.

Glokomu Arttırabilen Riskli Durumlar Nelerdir?

Ailede bu rahatsızlıktan muzdarip kişilerin varlığı glokoma davetiye çıkarabilir. Genetik kodlarında bu hastalık geçmişine sahip kişiler hastalığa yatkın olabilir. İlerleyen yaşlarda bu risk faktörü artmakta ve buna bağlı tansiyon problemleri de glokoma sebep maddeler arasında yer almaktadır. Migren hastalığı da glokoma neden olan bir diğer faktördür. 

Glokom Baş Ağrısına Sebep Olur Mu?

Glokom şikayeti olan kişiler baş ağrısı problemiyle karşılaşabilirler. Glokom baş ağrısı nedenleri arasında kişilerde araştırma yapıldığında migrende sonra süregelen ikinci neden olarak gösterilmektedir.

Glokom Cerrahisi Nedir?

Glokom hastalığı için cerrahi müdahalede tıkanan göz kanalını açıklığa kavuşturmak için sıvının dışarı çıkışı sağlanmaya çalışılır. Bunun için tüp denilen bir sistem kullanılabilir. Ameliyat yapılan yer çıplak gözle fark edilemez. Gözün yapısında herhangi bir yapısal bozukluk oluşmaz.

Glokom Çeşitleri Neler?

2 farklı çeşidi bulunan bir hastalıktır. Açısı açık ve açısı kapalı olmak üzere iki çeşittir. Açık glikomda tansiyon normalin biraz üstündedir ve öncesinde hiç belirti olmaz. Açısı kapalıda ise tansiyon aniden fırlar. Şiddetli baş ağrısı görülür.

Glokom Damlalarının Yan Etkileri Nelerdir?

Bir takım glokom damlalarının yan etkisi olabilir. Gözlerde kızarıklık, kaşıntı, batma gibi sorunlarla karşılaşılmıştır. Bazen de kalp ritminde bozukluk, gözde renk değişimi gibi etkileri olabilir.

Glokom Hastaları Nelere Dikkat Etmelidir?

Glokom hastaları göz damlalarını dikkatli ve düzenli kullanmalıdırlar. Herhangi bir şikayet oluşturucu etkiyle karşılaştıklarında kısa sürede doktoruyla irtibata geçmeli ve etkileri muayene ettirmelidirler.

Glokom Hastaları Nasıl Görür?

Glokom hastalarının görme duyusu gittikçe zayıflar ve çevrelerini halkalar şeklinde görür.

Glokom Hastalığı Tedavi Yöntemleri Neler?

Glokom tedavisi; ilaç tedavisi, lazer tedavisi, yağ lazer, ve cerrahi tedavi olarak adlandırılabilir.

Glokom Krizi Belirtileri Nelerdir?

Görme duyusunun giderek zayıflaması ve görmede kalıcı hasarların meydana gelmesi gibi durumlar meydana gelebilir. Göz tansiyonu aniden fırlayabilir ve mide bulantısı, kusma, baş dönmesi gibi etkileri de beraberinde getirebilir.


hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Glokom