Gingivitis Belirtileri Nelerdir?
(Gingivit)
Gingivitis Belirtileri Nelerdir?
-Kabarık ve kırmızı görünümüne sahip diş etlerini fark etmek
-Sık sık ağız kokusu problemi yaşıyor olmak
-Diş etlerinin koyu kırmızı bir renge sahip olduğunu görmek
Diş ve diş eti sağlığı vücudun genel sağlık bütünlüğü için önemlidir. Fakat bazı durumlarda ağız içerisinde çeşitli nedenlere bağlı olarak enflamasyon oluşur. Bu durum ise tıp dilinde gingivit olarak nitelendirilir. Gingivit diş etlerinde hassasiyet, kızarıklık ve yemek yerken acı hissine neden olan bir ağız sağlığı problemidir. Kişinin kendi dilini bölgeye götürmesine bile müsade etmeyecek kadar ağır ve sancılı geçtiği bilinir.
Gingivit Nedir?
Gnigivit, diş etlerinin çeşitli nedenlerle iltihaplanmasına bağlı olarak gelişen bir diş eti hastalığıdır. Ağrı, kızarıklık ve kanama ile birlikte karakterize olan bu durum karşısında diş eti adı verilen gingiva bölgesinin enflamasyon geliştirdiğinden söz edilebilir. Özellikle diş ipi kullanımı ve fırçalamak ile birlikte kanma durumlarının meydana gelebileceği sancılı bir hastalık olarak nitelenebilir.
Gingivitis Tedavisi Nasıldır?
Diş etinde iltihabın meydana gelmesi olarak bilinen gingivitin tedavisine başlanması için öncelikle bir ağız ve diş sağlığı merkezine başvuru yapılması gerekmektedir. Gerekli ağız içi tedavilerin yapılmasının ardından hekiminiz size uygun olacak ve iltihap yangısını giderecek bir gargara reçete edecektir. İlerlemiş durumlarda ise oral antibiyotik tedavisine başlanabilmektedir.
Gingivitis Ne Demektir?
Gingivitisin herhangi bir şeklide Türkçe kelime karşılığı bulunmamaktadır. Fakat tıp literatüründe gingiva kelimesinin karşılığı olarak diş eti akla gelmelidir. Gingivitis ise diş eti iltihaplanması olarak akla gelmelidir.
Gingivitis Nasıl Geçer?
Çoğunlukla ileri boyutlara ulaşmamış diş eti iltihaplarının evde kendiliğinden geçtiği bilinir. Bunun için aşırı sıcak ve aşırı soğuk tüketiminin sınırlandırılması önemli bir ayrıntı niteliği taşır. Fakat ilerlemiş ya da birkaç günden sonra hala geçmeyen bir gingivit söz konusu ise hekime başvurulması önerilir. Bu durumda tedavi olunması gerekir ve tedavi esnasında bakteri artışını engelleyici bir plan çıkarılır. Gerekli dezenfekte işlemleri ağız içine uygulanır. Aynı zamanda gerekli görüldüğü durumlarda antibiyotikli kremler, gargaralar ve doğrudan oral yolla alınabilecek ilaçlarla birlikte gingivitin iyileştirilmesi sağlanabilir.
Gingivitis Evde Tedavisi Nasıl Yapılır?
Evde hazırlanabilecek tuzlu su ile birlikte düzenli periyotlarla gargara yapılabilir. Stres faktörü en küçük seviyelere indirilir. Herhangi bir yeşil çay, siyah çay ya da papatya çayının poşeti soğuduktan sonra bölgeye temas ettirilebilir. Aynı zamanda bölgeye limon ya da bal sürmek de iyi gelebilecek ev yapımı tedavi yöntemleri arasında yerini alabilir.
Gingivitis Belirtileri Nelerdir?
-Diş fırçası kullanımı ya da ip kullanımı akabinde kolayca kanayan diş etlerine sahip olmak
-Kabarık ve kırmızı görünümüne sahip diş etlerini fark etmek
-Sık sık ağız kokusu problemi yaşıyor olmak
-Diş etlerinin koyu kırmızı bir renge sahip olduğunu görmek
Gingivit Neden Olur?
Gingivitin neden olduğu en temel sebep, diş etlerinde plak oluşmasıdır. Plak oluşması da ağız hijyenine dikkat edilmemesi ile ilgilidir. Oluşmuş tabaka halinde ki plaklarda bölgede yoğunlaşarak ağızda kuvvetli bir bakteri oluşumunu destekler. Temel sebebinin ağız hijyenine dikkat edilmemesi olarak da özetlenebilir.
Gingivit Bitkisel Çözümü Nelerdir?
Bal ve limon duyu ile hazırlanmış olan macun kıvamında ki karışımın ağrılı bölgeye sürülmesi ile birlikte semptomlar hafifletilebilir. Bitkisel bir yöntem olarak limon karışımı örneği verilebilir.
Gingivit Kaç Günde Geçer?
Çok ileri boyutlara ulaşmamış olan gingivitin iki ya da üç gün içerisinde kendiliğinden geçebileceğini söylemek mümkündür. Fakat ilaç tedavi ile birlikte bu süreç bir haftaya tekabül edebilmektedir.
Gingivitis Özellikleri Nelerdir?
Doku yıkımları
Ağrı
Kızarıklıklar
Sıvı birikimi
Beyaz pul görünümü