Gestasyonel Diyabet Riskleri?

(Gestasyonel Diyabet)

gestasyonel-diyabet-riskleri

Gestasyonel Diyabet Riskleri?

Gestasyonel diyabetin risk faktörlerinin arasında polikistik over sendromlu kadınlar, bir önceki gebelikte yaşanan diyabet, 4 kilodan fazla bebek doğurma gibi etkenler yer alır.

Gestasyonel diyabet en genel tabiriyle hamilelik oluşumuyla birlikte gelişen bir diyabet çeşididir. Normal yaşam esnasında pankreasın düzenli bir şekilde çalışması fakat gebeliğin ilerlemesi ile birlikte yeteri kadar insülin salgılanmaz. Gebelik öncesinde şeker hastalığına sahip olmayan insanların, hamilelik süreci boyunca kan şekeri yükselebilmekte ve bu durum hamilelik diyabeti olarak adlandırılmaktadır. Hamilelik bittiğinde bu durum kendiliğinden tekrar düzelebilir. Gebelikte fark edilen bu şeker hastalığının hemen ardından hasta izlenmeli ve kan şekeri seviyeleri sıklıkla kontrol altında tutulmalıdır. Buna ek olarak yenilen her bir besin özenle seçilmelidir.

Gestasyonel Diyabet Nedir?

Normal yaşamda pankreas, kişinin günlük yaşamını bozmayacak düzeyde insülin salgılar. Fakat sebebi bilinmeyen bir nedene bağlı olarak, kişinin hamile kalmasıyla birlikte pankreas bu görevini yerine getiremez. Bu durum karşısında gebeliğe özgü bir şekilde diyabet gerçekleşir. En kısa tabiriyle gestasyonel diyabet hamilelik diyabetidir.

Gestasyonel Diyabet Tedavisi?

Gestasyonel diyabetin, normal diyabet tedavisinden çok fazla bir farkı bulunmaz. Eğer bu diyabet önceden var ise aynı düzenlenen tedaviye devam edilir. Fakat gebelik sırasında gelişen diyabet için en önemli husus, doktor izleminde olmak, egzersize ve yürüyüşe önem vermektir. Gebe kalmadan evvel hayatta ki bazı zararlı alışkanlıklara son verilerek bu durumun önüne geçilmesi önerilir.

Gestasyonel Diyabet Belirtileri?

Gestasyonel diyabetin belirtileri arasında; hamileliği rağmen verilen kilolar, çok su içme, aşırı susamadır. Bu belirtilerin haricinde spesifik bir belirtisi bulunmayabilir ve bundan dolayı şüphelenilen bir halsizlik durumu söz konusu ise hekime başvurulması gerekmektedir.

Gestasyonel Diyabet Diyeti?

Gestasyonel diyabetin beslenme planı ile normal diyabette ki beslenme programı arasında ki herhangi bir farktan bahsedilmez. Tıpkı normal diyabette ki gibi hastalar, bol su içmeye özen göstermeli, abur cubur denilen basit şekerden uzak durulmalı, sebze ağırlıklı beslenilmeli ve buna ek olarak işlenmiş hazır gıdalardan uzak durulmalıdır.

Gestasyonel Diyabet Nedenleri?

Gestasyonel diyabetin bilinen çok net bir sebebi bulunmaz fakat 35 yaş üstünde gelişen gebeliklerde bu duruma rastlanılması mümkündür. Buna ek olarak kişilerin fiziksel aktivite sınırlılığı, obezite ve aile öyküsünde görülebilen diyabet geçmişi de bu durumun nedeni olarak gösterilmektedir.

Gestasyonel Diyabet Ne Zaman Ortaya Çıkar?

Gestasyonel diyabet, hamileliğin 24 ile 28. Haftası aralığında gerçekleşir.

Gestasyonel Diyabet Neden Olur?

Aile öyküsünde diyabet geçmişi bulunan kişilerde ve 35 yaşın üstünde gerçekleştirilen doğumlarda, polikistik over sendromu gibi durumların gestasyonel diyabete neden olabildiği bilinmektedir.

Gestasyonel Diyabet Riskleri?

Gestasyonel diyabetin risk faktörlerinin arasında polikistik over sendromlu kadınlar, bir önceki gebelikte yaşanan diyabet, 4 kilodan fqazla bebek doğurma gibi etkenler yer alır.



hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Gestasyonel Diyabet