Geniz Eti Neden Olur?

(Geniz Eti)

geniz-eti-neden-olur

Geniz Eti Neden Olur?

Geniz eti, herkeste mutlaka bulunan doğal bir oluşumdur. Fakat bazı durumlarda büyüyebilir. Önemli olan tarafı ise büyümesine neden olan etkenlerin bloke edilmesidir. Buna neden olan durumlar ise genellikle çeşitli enfeksiyonlar, alerjik rinit gibi hastalıklardır.

Halk arasında geniz eti olarak bilinen durum tıp literatüründe ‘adenoid’ olarak geçer. Ülkemizde ve dünyada pek çok kişide görüldüğü bilinir. Bulunduğu bölge ise genelde burun boşluğunun arkasıdır. Geniz eti diye bilinen bu hastalık aslında lenf dokularının büyümesi ve şişmesi ile ortaya çıkar. Aslında herkeste bulunur fakat burada önemli olan nokta, geniz etini büyüyüp büyümediğidir. Büyümesi halinde çeşitli solunum problemi ve horlamayı da beraberinde getirir.

Geniz Eti Belirtileri Nelerdir?

Geniz etinin büyümesi durumunda pek çok belirti meydana gelmektedir. Bunlar ise;

-Nefes alma esnasında duyulan hırıltılı ses

-Her uyku sırasında horlama

-Sürekli ağızdan nefes alma ihtiyacı

-Ağız açık uyuma

Geniz Eti Nedir?

Adenoid olarak bilinen geniz eti, burun boşluklarında bulunan lenf bezlerinin şişerek oluşturduğu dokulardır.

Geniz Eti Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmeli?

-Geniz ameliyatı sonrasında belirtilen süre boyunca herhangi bir yeme içme olmamalıdır.

-Ateş görülme ihtimali vardır.

-Yumuşak kıvamlı yiyecekler tercih edilmeli

-Sıvı kaybı yaşanacağı içip bol miktarda su içilmelidir. (önerilen yeme içme süresi kapsamında)

Geniz Eti Nerededir?

Geniz eti, burun boşluğunun arka kısmında yer almaktadır.

Geniz Eti Neden Olur?

Geniz eti, herkeste mutlaka bulunan doğal bir oluşumdur. Fakat bazı durumlarda büyüyebilir. Önemli olan tarafı ise büyümesine neden olan etkenlerin bloke edilmesidir. Buna neden olan durumlar ise genellikle çeşitli enfeksiyonlar, alerjik rinit gibi hastalıklardır.

Geniz Eti Ameliyatı Kaç Saat Sürer?

Yapılacak tetkikler, anestezi gibi durumlar hesaba alınmadığında yaklaşık olarak on beş dakika sürmektedir. Bu süre hastaya eşlik eden herhangi bir rahatsızlığın olup olmamasına göre değişkenlik gösterir. Fakat yine de çok uzun ve meşakkatli bir operasyon değildir.

Geniz Eti Ameliyatı Riskleri Nelerdir?

Her cerrahi işlem sonrası görülebilecek enfeksiyon, halsizlik gibi risk barındırmakla birlikte bilinen başka bir riski bulunmaz. Oldukça kolay bir ameliyat olarak bilinmektedir.

Geniz Eti Baş Ağrısı Yapar Mı?

Yeteri kadar temiz oksijen alınmasına engel olduğundan dolayı, baş ağrısı gibi şikayetlere neden olabilmektedir. Bu açıdan büyümüş olan geniz eti alınmalıdır.

Geniz Eti Çocuğun Gelişimini Engeller Mi?

Büyümüş olan geniz eti, özellikle gece salgılanmakta olan büyüme hormonunun çalışmasını engellemektedir. Büyüme çağında olan çocukların geniz eti şikayeti var ise mutlaka alınması tavsiye edilir.

Geniz Eti Çene Yapısını Bozar Mı?

Geniz etleri tedavi edilmesi gereken bir durumdur. Çene ve damak yapısı hatta yüz şekline kadar şekil bozukluklarına ve yapısal bozukluklara sebebiyet vermektedir:

Geniz Eti Diş Yapısını Bozar Mı?

Geniz eti, tedavi edilmemesi durumunda ve ilerleyerek büyümesi durumunda tüm ağız ve yüz ieklinde etkilerde bulunur. Diş kapsamında bakıldığında çenenin daha ön planda kalmasına neden olur ve dişlerin çarpık bir görünümü kazanmasına neden olur.

Geniz Eti Doğuştan Mıdır?

Geniz eti hem doğuştan hem de sonradan görülebilir. Erişkinlikte çok fazla olmaz fakat çocuklukta iken görülmesi en olası yaşlar yedi yaş ve civarıdır.

Geniz Eti Konuşmayı Etkiler Mi?

Evet. Konuşma bozukluğuna sebebiyet verir. Kişiler doğal olarak burunlarından nefes alamazlar ve sıklıkla ağızları açık kalmak durumdadır. Bu durumda konuşma da oldukça etkilenir.

Geniz Eti Genetik Mi?

Geniz eti, genetik faktörlere bağlı olarak değişmekle birlikte en çok immün sistemle alakalı bir sorundur. Fakat genetik yatkınlıklarda azımsanmayacak kadar çok kişiyi etkisi altına almaktadır.

Geniz Eti Hangi Durumlarda Alınır?

-Geniz etinin sıklıkla iltihaplanması

-Nefes alamama

-Uyku apnesi

-Yutma güçlüğü gibi durumlarda alınabilmektedir.

Geniz Eti Horlama Yapar Mı?

Evet. Geniz eti burunda nefes almayı tamamen zorlaştırdığı için ağızdan solunum yapmayı mecbur kılmaktadır. Bu nedenle horlama ve hırıltılı solunum genzi etini en güçlü belirtileri arasındadır.

Geniz Eti İçin Hangi Doktora Gidilir?

Geniz eti için gidilmesi gereken poliklinikler hastanelerde bulunan Kulak Burun Boğaz poliklinikleridir. KBB denilerek de sıra alınabilir.

 

hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Geniz Eti