Freiberg Hastalığı

freiberg-hastaligi


Freiberg nadir görülen bir ayak hastalığıdır. 2. ve 3. ayak parmaklarını etkileyen bu hastalık ilk 1941 yılında Alfred Freiberg tarafından tanımlanmıştır. Genellikle ergenlik dönemindeki bireylerde ortaya çıkar. Hastaların ayak parmaklarında ağrı ve sertlik hissedilir. Bu da ayakların üzerine basarken acı verir ve dolayısıyla topallamaya yol açar. Ayrıca ayaklar şiştiği için hareket kısıtlılığı olur. Bunun yanında ayakkabı giyerken sıkıntı yaşanır ve acı verir. Bu şikayetleri yaşayan kişilerin zaman kaybetmeden bir ortopedi doktoruna görünmesini öneririz. Freibergin nedeni tam olarak bilinememektedir. Fakat bu hastalığın ilk tanımını koyan Alfred Freiberg ayak parmaklarının uzun ve zayıf oluşunun ayaklarda travmaya neden olabileceğini ve dolayısıyla bu hastalığa ortaya çıktığını öne sürmüştür. Freiberg şüphesi olan hastalara öncelikle fizik muayene ve x-ray röntgen grafisi yapılır. Ardından hastaya tanı konulur ve tedaviye başlanır. Freiberg hastalığının 5 evresi vardır. İlk evrede eklemlerde çatlak oluşur. Bu çatlaklar röntgen ile belli olur. 2. evrede kemik emilir ve merkezi depresyon yani kemik iliği hücreleri kan üretemeyecek hale gelir. 3. evrede kemiğin boşluklarında da merkezi depresyon gelişir. 4. evrede kemiklerin kenar boşluklarında kırıklar oluşur. 5., yani en ileri devrede de parmaklardaki kemikler röntgende dümdüz görülür. Freiberg hatalığının tedavisinde cerrahi olmayan işlem ya da cerrahi işlem görülür. İleri durumdaki freibergin tedavisi cerrahi bir işlem ile yapılmaktadır.

Freiberg Hastalığı Nedir?

Freiberg hastalığı ayak parmaklarında görülen bir hastalıktır. Ayak parmaklarının normalden zayıf ve uzun olmasından dolayı fazla yük binmesi ile ortaya çıkar. Ayak parmaklarındaki kemikler zamanla çatlar ve kırılır. Bu da şişliğe ve hassasiyete neden olur. Böylece hasta ayağının üzerine basamaz ve topallayarak yürür.

Freiberg Hastalığı Tedavisi Nasıldır?

Freiberg hastalığı fizik muayene ve röntgenle belli olur. Tanı konulduktan sonra hastaya fizik tedavisi uygulanır. Bunun yanında kortizon enjeksiyonu, kemik stimülatör tedavisi uygulanır ve antienflamatuar ilaçlar kullanılır. Eğer freiberg hastalığı 5. evrede ise cerrahi işlem uygulanması gerekir. Freiberg hastalığının tanısı ve teşhisi için ortopedi ve travmatoloji bölümüne gidilmelidir.

Freiberg Hastalığı Nasıl Geçer?

Freiberg hastalığı kendi kendine geçmez. Aksine zamanla daha kötü bir hal alır. Freiberg hastalığının belirtileri görüldüğü anda vakit kaybetmeden ortopedi ve travmatoloji bölümüne gidilmelidir. Diğer tüm hastalıklar gibi bu hastalıkta da erken teşhis önemlidir. Hastanın yaşına, durumuna ve hastalığın evresine göre tedavi uygulanır. Eğer ilk evrelerdeyse kortizon tedavisi, antienflamatuar tedavisi ve fizik tedavi uygulanır. Ancak hastalık 5. evredeyse ameliyat gerekir.

Freiberg Hastalığı Belirtileri Nelerdir?

Freiberg hastalığının belirtileri ayaklarda şişkinlik, hassasiyet ve ağrı olarak tanımlanır. Hastalar ayağının üzerinde uzun süre duramazlar. Günlük işlerini yerine getirmede zorlanırlar. Sert bir zeminde yürüyormuş gibi hissederler ve topallayarak yürürler.

Freiberg Hastalığı Ameliyatı Nedir?

Freiberg hastalığı eğer geç fark edilmiş ve en ileri evreye ulaşmışsa ameliyat gerekir. Ameliyat hastanın durumuna göre planlanır. 4 şekilde yapılabilir. Bunlar kemik grefti, osteotomi, debridman tedavi veya artroplastidir. En çok debridman tedavisinde başarıya ulaştığı bilinmektedir.

Freiberg Hastalığı Ameliyatı Sonrası Nelere Dikkat Edilmelidir?

Freiberg hastalığının ameliyatından sonra bol bol dinlenmek gerekir. Ayaklara soğuk su ile kompres uygulanmalı ve ortopedik ayakkabılar- terlikler kullanılmalıdır. Doktorunun reçete ettiği ilaçlar düzenli olarak kullanılmalıdır.

Freiberg Hastalığı Tedavi Edilmezse Ne Olur?

Freiberg hastalığının erken teşhisi çok önemlidir. Ayaklarınızda şişlik, çatlak ve ağrı varsa, ayağınızın üzerine basmada güçlük çekiyorsanız ve topallayarak yürüyorsanız ortopedi bölümüne gitmelisiniz. Freiberg hastalığı ciddiye alınmazsa ilerler ve bazı komplikasyonlara yol açar. Ayakların üzerine basmada güçlük çekilir, topallayarak yürülür ve ileri zamanlarda ayak parmaklarını kaybetme durumu ortaya çıkar.

Freiberg Hastalığı İçin Uygun Ayakkabı Nasıl Olmalıdır?

Freiberg hastalığı olan kişilerin ayakkabıları çok sıkı veya gevşek olmamalıdır. Yüksek topuklu olmayan rahat ve ortopedik ayakkabılar tercih edilmelidir. Ayrıca eğer spor yapıyorsanız, yaptığınız spora uygun ayakkabılar tercih etmelisiniz.

Freiberg Hastalığı Neden Olur?

Freiberg hastalığının oluşumuna yol açan neden henüz tam olarak bilinemese de ayak parmaklarının uzun ve zayıf olması bu hastalığın kaynağı olabilir. Ayak parmakları zayıf ve uzun olduğunda ayaklara binen yük artacaktır. Bunun dışında yüksek topuklu ve rahat olmayan ayakkabılar giymek, gün içerisinde çok uzun saatler ayakta kalmanın da freiberge neden olduğu düşünülebilir. 

Freiberg Hastalığı hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Freiberg Hastalığı