Fıstık Alerjisi Nasıl Geçer?

(Fıstık Alerjisi )

fistik-alerjisi-nasil-gecer

Fıstık Alerjisi Nasıl Geçer?

Fıstığa karşı duyulan duyarlılık yani alerjinin bilinen herhangi bir tedavisi yoktur. Yalnızca bu tedavi çeşidinde antihistaminiklerin reçete edildiği bilinir. Bu nedenle fıstıktan ve fıstık içeren ürünlerin tamamından uzak durulması gereklidir.

Fıstık alerjisi ülkemizde ve neredeyse tüm dünyada alerjik reaksiyon görülmesinde neden olan kabuklu yemişler olarak bilinir. Fıstığın içinde yer alan proteinlere karşı vücudun immün sistemi bazı durumlarda aşırı tepki gösterebilir. En yaygın alerji türü olan fıstık alerjisinin hem yetişkinlik dönemlerinde hem de çocukluk dönemlerinde görülebildiği bilinir. Histamin protein olarak bilinen vücudun tepki mekanizması, bu ürünle her temas edildiğinde yeniden alevlenir ve neredeyse hiç tükenmez. Fıstık tüketildikten sonra görülen gözlerde sulanma, hapşırma, karın ağrısı, kusma, dil ve boğazda şişlik, kaşıntılı döküntülerin her biri fıstık alerjisinin birer belirtisi olarak bilinir ve bu durumun bilinen en iyi tedavisi fıstık ürünlerinden ve fıstık içeren her bir üründen uzak durulmasıdır.

Fıstık Alerjisi Belirtileri Nelerdir?

Fıstık alerjisinin belirtileri alerjik reaksiyonların neredeyse her biri ile aynı etkilere sahip olduğundan dolayı bilinen genel belirtiler ise şu şekildedir;

·        Cildin kırmızı renkte olması ve lekelenmesi

·        Kaşıntılı kabarıklıklar çıkması

·        Mide bulantısı ve şiddetli ishal görülmesi

·        Burunda grip benzeri akıntı oluşması

·        Gözlerde ıslaklık ve ardışık hapşırıklar olarak bilinir.

Fıstık Alerjisi Nedir?

Fıstık alerjisi, özellikle fıstık tüketiminden sonra görülen rahatsızlık hissi ile karakterize bir alerjisi türüdür. Bu alerji türünde fıstığın içinde yer alan proteinlerin vücut tarafından tanımlanamaması, bu proteinlerin yabancı bir madde olarak algılanması neticesinde görülen bir çeşit tepkidir. Bilinen en iyi tedavi yöntemi ise fıstık tüketimine son verilmesi olarak bilinir.

Fıstık Alerjisi Neden Olur?

Fıstık alerjisine neden olan en temel şey bağışıklık sisteminin yanlış çalışmasıdır. Fıstığın içindeki protein ve minerallerin tanımlanamaması bu alerji çeşidinin meydana gelmesine neden olur. Bilinen diğer nedenler arasında ise şunlar yer almaktadır;

Fıstık Alerjisi Nasıl Geçer?

Fıstığa karşı duyulan duyarlılık yani alerjinin bilinen herhangi bir tedavisi yoktur. Yalnızca bu tedavi çeşidinde antihistaminiklerin reçete edildiği bilinir. Bu nedenle fıstıktan ve fıstık içeren ürünlerin tamamından uzak durulması gereklidir.

Fıstık Alerjisi Olanlar Ne Yememeli?

Hazır soslar, çikolata ve yemek sosları, fıstık unu, kurabiye ve üretim banından fıstıklı ürünler yapılan hiçbir ürünün yenmemesi gereklidir. Bakıldığında ürünlerin arkasında yazan eser miktarda fıstık içerir ibaresi dahi görüldüğünde fıstık alerjisi olanlar uzak durmalıdır.

Fıstık Alerjisi Ne Zaman Geçer?

Fıstık alerjisinin ömür boyu bile sürebildiği bilinir. Bu nedenle de fıstık alerjisinin geçmesi gibi bir durum söz konusu değildir. Konu böyle olunca fıstık alerjisinin neden olduğu kızarıklık ve döküntülerden bahsedelim. Bu döküntülerin geçmesi ise yaklaşık bir hafta ya da on günü bulabilmektedir.

Fıstık Alerjisi Nasıl Anlaşılır?

Fıstık yedikten sonra görülen hırıltılı solunum, kurdeşen dökme, nefes darlığı ve mide krampları ile fıstık alerjini olduğundan şüphe duyulabilir.

Fıstık Alerjisi Baş Ağrısı Yapar Mı?

Evet. Fıstık alerjisi tetiklendiğinde yüksek tansiyon gibi hastalıklar da tetikleneceğinden dolayı baş ağrısı görülme riski de bulunmaktadır.

 

hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Fıstık Alerjisi