Fındık Alerjisi
Kişinin hangi yaşta olduğu fark etmeksizin yaşayabileceği en yaygın besin alerjileri arasında fıstık alerjisinden sonra fındık alerjisi görülmektedir. Fındığa karşı duyulan duyarlılıklar henüz küçük yaşlarda sonlanabilirken bazıları için ise durum süreğen yani kronik bir hal almaktadır. Buna ek olarak fındık alerjisi olan bir bireyin çocuklarında da fındık alerjisi görülme ihtimali oldukça fazladır. Ayrıca bir kişinin fıstık alerjisinin olması aynı kişini fındığa karşı alerji duymasına da neden olabilir. Fındık içinde bulunan protein ve çeşitli enzimlerin vücut tarafından zararlı bir madde olarak algılanması diğer tüm besin alerjileri gibi vücudun savunma sistemini harekete geçirir. Tıpkı diğer besin alerjileri gibi bunun da tedavisi bulunmamakla birlikte, en iyi tedavi seçeneğinin fındık ve fındık içeren besinlerden uzak durulması olduğunu belirtebiliriz.
Fındık Alerjisi Kaşıntı Nasıl Geçer?
Fındık alerjisinin en yaygın komplikasyonu ciltte döküntülü kaşıntı yaratmasıdır. Bu kaşıntı fazla bir hale geldiğinde kişilerde müthiş bir rahatsızlık hissi hakim olur. Bu kaşıntının giderilmesi için mümkün mertebe kaşımamak gerekli olmakla birlikte, bu kaşıntının geçmesi için genelde hastanelerin acil servislerinde kaşıntı giderici serum verilebilmektedir.
Fındık Alerjisi Geçer Mi?
Fındık alerjisinin küçük yaşlarda iken başladığında geçebildiği bilinir. Fakat ileri yaşlarda çıkan fındık alerjisinin ömür boyu devam ettiği bilinir. Yine de diğer besin alerjisi türlerine göre fındık alerjisinin daha kolay atlatabildiği bilinir. Bu durum kişinin immün sistemine göre değişiklik gösterir.
Fındık Alerjisine Ne İyi Gelir?
Fındık alerjisine en iyi gelen şey kesinlikle fındık ve fındık ihtiva eden hiçbir ürünün tüketilmemesidir. Bunun dışında hekimlerin reçete ettiği düzenli antihistaminik kullanımı da fındık alerjisinin semptomlarını büyük oranda giderebilir.
Fındık Alerjisi Ne Zaman Geçer?
Fındık alerjisinden şu tarihte geçebilir diye bahsetmek mümkün değildir. Bu alerji türünün bazen hiç geçmediği ve ömür boyu sürebildiği, bazen de kendiliğinden geçebildiğini söylemek yanlış olmaz.
Fındık Alerjisi Belirtileri Nelerdir?
Fındık tükettikten sonra görülen belirtiler şu şekilde sıralanabilir;
· Şiddetli karın ağrısı ve mide bulantısı
· Burun akıntısı ve şiddetli öksürük
· Anafilaktik şok geçirilmiş olması
· Dilde ve boğazda nefes almayı zorlaştıran şişlikler görülmesi
· Gözlerde kaşıntı ve sulanma
Fındık Alerjisi Nasıl Anlaşılır?
Fındık alerjisinin anlaşılabilmesi için fındığa maruz kalmak gereklidir. Kısacası bakıldığında fındık alerjisinin anlaşılabilmesi fındık tüketiminden hemen sonra görülen belirtilere dikkat etmekten geçer. Genelde mide bulantısı ile tezahür eden fındık alerjisi oldukça net bir şekilde gözlemlenebilir.
Fındık Alerjisi Nedir?
Fındık alerjisi en sık görülen besin intoleranslarından biridir. Fındık yedikten sonra görülen kusma, mide bulantısı, karın ağrısı ve kaşıntı gibi etkiler o kişinin fındığa karşı intolerans geliştirmesi yani alerjisinin olması demektir. Bu durumun temel nedeni ise bağışıklık sisteminin yanlış çalışmasıdır.
Fındık Alerjisi Nasıl Geçer?
Fındık alerjisinin geçebilmesi için bilinen herhangi bir tedavi şekli yoktur. Bunun için bağışıklık baskılayıcı ve alerji giderici ilaçlar kullanılsa da uzun vadede bilinen bir tedaviden bahsetmek mümkün değildir.
Fındık Alerjisi İçin Hangi Doktora Gidilir?
Bir kişinin fındık tükettikten sonra yaşadığı alerjiden emin olması ve bunun tedavisinin olması için gidilmesi gereken hekimlikler hastanelerde yer alan İmmünoloji hekimlikleridir.
Fındık Alerjisi Öldürür Mü?
Evet. Bu alerjinin geç fark edilmesi, ya da alerjinin bilinmesine rağmen ısrarla tüketilen fındıklar son derece ciddi sonuçlar doğurabilir. Bazı kişilerde şiddetli görülen alerji türü öldürücü olabilmektedir.
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.