Estradiol Hormon Testi Ne Zaman Yapılır?
(Estradiol)
Estradiol Hormon Testi Ne Zaman Yapılır?
Estradiol insan bedeni için önem taşıyan bir hormondur. Bu hormonun belirlenen referans aralığından daha fazla ya da daha eksik olması durumlarında insan sağlığına çeşitli zararları olabilmektedir. Testler yardımı ile ölçülebilen bu hormonu üreten organlarımız, yumurtalıklar, memeler ve adrenal bezlerdir. Kadınlarda da görülen bu hormon hamileliğin başlamasıyla birlikte daha da çoğalır ve bu durumun kaynağı olarak plasenta gösterilir. Estradiol hormonu kadınlarda erkeklere oranla daha fazladır ve vücutta ki yağ dağılımını belirleyici bir faktöre de sahiptir. Peki estradiol testi nedir? Estradiol referans aralığı kaç olmalıdır? Yüksekliği ve düşüklüğü nedir gibi merak edilen tüm sorular ve cevaplar yazımızda yer alıyor…
Estradiol Kaç Olmalı?
Estradiol testi yaş ve cinsiyete bağlı olarak değişiklik gösterebileceğinden net bir aralık değeri verilmesi kişiden kişiye göre değişiklik gösterir fakat doğurganlık çağında ki kadınlarda bu aralığın 30-400 PG/ML, menopoz sonrası 0-30 PG/ML olmak durumundadır.
Estradiol Yüksekliği?
Vücutta fazla bulunması durumunun da risk olarak gösterildiği bu hormonun yükselmesinin sağlayan parametreler ‘erken ergenlik, böbrek üstü bezlerinde yer alan tümörler, gebelik, siroz, hipertiroidi ve meme kanseri’dir.
Estradiol Düşüklüğü?
Yumurtalıkların düzenli çalışmamasına bağlı olarak bu hormonun düşmesi beklenir fakat menopoz, polikistik over sendromu, gecikmiş ergenlik, turner sendromu ve hipofiz bezlerinin az çalışması da bu hormonun düşüklüğünün en güçlü sebeplerindendir.
Estradiol Referans Aralığı?
Estradiol hormonunun üreme çağında ki kadınlarda ki referans aralığı; 30-400 PG/ML
Çocuklar için; 10 PG/ML’den düşük
Erkekler için; 10-50 PG/ML
Menopoz sonrası kadınlar için; 0-30 PG/ML olmalıdır.
Estradiol Nedir?
Estradiol, hem erkeklerde hem de kadınlarda, memelerden ve adrenal bezlerinden salgılanan ve olması gereken steroid grubu bir hormondur.
Estradiol Adet Döneminde Kaç Olmalı?
Estradiol hormonu adet döneminde ki kadınlarda 15-350PM/ML aralığında olmalıdır.
Estradiol Artıran Yiyecekler?
Estradiol hormonunun artmasına yardımcı olan besinlerin arasında ‘keten tohumu, karnabahar ve brokoli, kekeik otu, kuru erik, soya fasulyesi, kuru fasulye’ gibi yiyecekler yer alır.
Estradiol Bitkisel Tedavi?
Estradiolun bitkisel tedavi yöntemleri arasında adaçayı, meyan kökü gibi bitkilerin çay olarak demlenerek içilmesi önerilmektedir.
Estradiol Düşüklüğü Tedavisi?
Estradiol hormonunun düşüklüğü durumlarında doktor kontrolünde ilaçlar kullanılır ve gerekirse hormon yükselten besinlerden belirli ölçülerle faydalanılır.
Estradiol Gebe Kalmak İçin Kaç Olmalı?
Hamile kalmak için estradiol hormonunun 30-400 PG/ML aralığında olması gerekmektedir.
Estradiol Hormon Testi Ne Zaman Yapılır?
Doğal yollardan bebek sahibi olamayan kadınlarda ve vücudun çeşitli organlarında gelişen tümörlerden sonra yapılması uygun görülmektedir.
Estradiol İçeren İlaçlar Hangileri?
Estradiol etkin maddesi içeren ilaçlar arasında ‘climara forte flaster ve estroferm 2 Mg tablet’ isimli ilaçlar yer almaktadır.
Estradiol İçeren Besinler Neler?
Yüksek miktarda estradiol içeren besinler arasında ‘barbunya, yabanmersinin, bezelye, tam tahıl, meyan kökü, keklik otu’ gibi besinler yer almaktadır.
Estradiol Neden Yükselir?
Kişinin ergenliğe erken bir vakitte girmesi, yumurtalıkların fazla çalışması, endometirozis ve birtakım kistler estradiol hormonunun yükselmesine sebep olabilmektedir.
Estradiol Nasıl Düşer?
Estraiol hormonun aşırı yüksekliği durumunda, yükselmeye neden olan kadın üreme hastalıkları tedavi edilmelidir.
Estradiol Nasıl Ölçülür?
Estradiol testi E2 testi olarak bilinen ve kan alınması yöntemi ile yapılan bir testtir. Sonuçları en geç 2 saat içerisinde çıkar ve testten önce aç ya da tok olmak herhangi bir önem taşımaz.