Eritroblastosis Fetalis

eritroblastosis-fetalis

Hamilelikte anne ve bebeğin kan grupları uyuşmuyorsa buna Eritroblastosis Fetalis denir. Kan grupları A, B ve 0 olarak ayrılır. Rh ise ise kanın pozitif, negatif olduğunu ifade eder. A, B, 0 ve Rh uyuşmazlığı durumunda Eritroblastosis Fetalis ortaya çıkar ve bu da hamilelikte birçok komplikasyona yol açar. Annenin kan hücreleri plasentaya ve fetüse geçer. Dolayısıyla kan uyuşmazlığı olduğunda annenin kan hücreleri bebeğin kan hücrelerine saldırır ve bebekte hastalıklara neden olur. Annenin kanı 0 iken bebeğin kanının A, B veya AB olması, annenin kanı A iken bebeğin kanının B veya AB olması, annenin kanı B iken bebeğin kanının A veya AB olması kan uyuşmazlığı olarak değerlendirilir. Annenin kanı negatifken bebeğin kanının pozitif olması da kan uyuşmazlığıdır. Kan uyuşmazlığı hamileliğin ilk aylarında yapılan kan testi ile tespit edilir. Eğer kan uyuşmazlığı ortaya çıkarsa hamileliğin 28.haftasında immün globulin erken korunma iğnesi yapılır. Böylece bebek korunmuş olur. Ancak anne ve bebek arasında kan uyuşmazlığının olduğu tespit edilemez ve önlenemez ise bebeğin beyninde hasar oluşmasına neden olan sarılık oluşur.

Eritroblastosis Fetalis Nedir?

Hamilelik döneminde anne ve bebekte kan uyuşmazlığının olmasına eritroblastosis fetalis denir. Kan uyuşmazlığı bebekte sarılığa neden olur. Sarılık tedavi edilebilen bir hastalıktır. Ancak yine de bebeğin beyninde hasar oluşabilir. Bu sebeple hamileliğin ilk aylarında kan uyuşmazlığını tespit edebilmek için kan testleri yapılır ve kan uyuşmazlığı önlenir.

Eritroblastosis Fetalis Tedavisi Nasıl Yapılır?

Eritroblastosis Fetalis yani kan uyuşmazlığı tespit edildiğinde hamileliğin 28.haftasında immün globülin erken korunma iğnesi yapılır. Böylece bebekte hasar oluşması önlenir. Bebekte sarılık oluşursa biliblankets ve başka fototerapi aletleri ile tedavi uygulanır.

Eritroblastosis Fetalis Ne Demek?

Hamilelikte anne ve bebeğin kan gruplarının farklı ve uyuşmaz olması eritroblastosis fetalis olarak adlandırılır. 

Eritroblastosis Fetalis Semptomları Nelerdir?

Bebekte sarılık oluşur. Bu da gözlerin ve cildin morarmasına ve zarar görmesine yol açar. Karaciğer ve dalak genişler.Bebeğin kalbi bozulur. Organlarda ve dokularda sıvı birikir. Anemi başlar. Bebek ölü doğabilir. Bebekte kernicterus olabilir. Bu da bebeğin beyninde hasara yol açar. Sağırlık oluşabilir. Bebek nöbet geçirebilir.

Eritroblastosis Fetalis Nedenleri Nelerdir? 

Bebeğin kan grubu anne ve babanın kan grubunu oluşturur. Anne ve babanın genetik bozukluklarının olması hamilelikte kan uyuşmazlığına yol açar.

Eritroblastosis Fetalis Olayı Nedir?

Hamilelikte anne ve bebeğin kan gruplarının uyuşmaması ve bebekte hastalıkların oluşmasıdır.

Eritroblastosis Fetalis Sonuçları Nelerdir? 

Eritroblastosis Fetalis bebekte beyin hasarına, kalp hasarına yol açar. Bebeğin ölü doğmasına sebep olur.

 


Eritroblastosis Fetalis hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Eritroblastosis Fetalis