Endometrit Nedenleri Nelerdir?

(Endometrit)

endometrit-nedenleri-nelerdir

Endometrit Nedenleri Nelerdir?

Rahim içine yönelik operasyonlar, düşük, kürtaj, kanser, spiral, doğum gibi nedenlerle hastalarda endometrit oluşabilmektedir.

Endometrit; rahim içindeki zarın iltihaplanması durumunda oluşan bir hastalıktır. Sıklıkla görülen bir rahatsızlık olmamakla beraber genellikle hamilelikte ani sonlanma (düşük) ve doğum sonrasında görülmektedir. Gebelik rahim içerisinde oluştuğu için tedavi edilmemesi durumunda gelişim söz konusu olmaz ve çoğu düşük vakasında endometrit araştırılmaktadır. Rahim içi iltihaplanması ve Rahim ağzı iltihaplanması birbirinden farklı rahatsızlıklardır. Rahim ağzı iltihaplanmalarında kötü koku, enfeksiyona bağlı akıntılar sebebiyle mantar oluşumu olabilir. Ancak rahim için zar iltihaplanmalarında rahim ağrıları yoğun olup ateş yükselmesi ile belirti verebilmektedir.

Endometrit Belirtileri Nelerdir?

Endometrit çoğunlukla belirti vermemekte olup pelvik muayene sırasında teşhis edilebilir. Ancak bazı durumlarda adet görme sonrası ara ara kanama görülmesi, kasıklarda huzursuzluk ve ağrı olarak da belirti verebilmektedir. Akut endometritte yüksek ateş ve rahim ağrısı sıklıkla görülürken kronik endometritte doku bozukluğuna bağlı olarak menopoz sonrası görülmektedir.

Endometrit Tedavisi Nedir?

Endometrik tedavisi için öncelikle pelvik muayene sırasında rahim içi ve rahim ağzını görüntüleyebilmek için yerleştirilen histeroskop (ışıklı, ince bir tüp) ile tanı konulması gerekmektedir. Tanı konduktan sonra 2 haftalık (14 günlük) antibiyotik tedavisi ile enfeksiyon temizlenmektedir. Enfeksiyonun devam etmesi halinde antibiyotik değiştirilerek yeni bir tedaviye başlanmaktadır.

Endometrit Nedenleri Nelerdir?

Rahim içine yönelik operasyonlar, düşük, kürtaj, kanser, spiral, doğum gibi nedenlerle hastalarda endometrit oluşabilmektedir.

Endometrit ve Hamilelik

Endometrit tanısından sonra uygun tedaviye başlanılması durumunda rahim içi zarından iltihap temizleneceği için hamilelikle ilgili uzman doktorunuzla görüşerek planlama yapabilirsiniz. Planlama doğrultusunda rahatsızlık sonlanacağı için hamile kalmak problem yaratmayacaktır.

Endometrit Tedavisinde Kullanılan Antibiyotikler Nelerdir?

Endometrit tanısı konulduktan sonra genellikle verilen antibiyotik ilaçları Klindamisin ve Metronidazol dur.

Endometrit Bitkisel Tedavi Mevcut Mu?

Endometrit bir iltihap türü olduğu için at kuyruğu otu, kekik otu, ısırgan otu gibi enfeksiyon giderici bitkiler uzman hekime danışılarak antibiyotik tedavisi ile birlikte kullanılabilir. 

Endometrit Kaç Günde İyileşir?

Antibiyotik tedavisi başlangıcı itibariyle 14 gün içinde genellikle bir iyileşme söz konusu olmaktadır. Ancak antibiyotik tedavisine yanıt verilmemesi durumunda farklı bir antibiyotik başlatılabilir ve süreç tekrar 14 gün olur.


hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Endometrit