Diyabetik Nefropati Nasıl Takip Edilir?
(Diyabetik Nefropati)
Diyabetik Nefropati Nasıl Takip Edilir?
-Bu takvimler içinde hastanın birkaç kez idrar miktarı ölçülür.
-Albümin atılım miligramı düzenli bir şekilde takip edilir.
Kan şekeri hastalığı olarak bilinen ve dünya üzerinde milyonlarca kişiyi etkisi altına alan bir hastalık, diyabettir. Diyabetin genel vücut sağlığı üzerinde onlarca komplikasyona neden olduğu bilinmektedir. Bu komplikasyonlardan bir tanesi de böbreklere verdiği zarardır. Diyabetin neden olduğu böbrek yetmezliğine diyabetik nefropati adı verilir.
Diyabetik Nefropati Nedir?
Diyabetik nefropati, şeker hastalığının böbreklere verdiği zarar ya da yetmezliğin genel ve kısa bir tanımıdır. Şeker hastalarının pek çoğunun aynı zamanda birer böbrek hastası adayı oldukları da bilinmektedir.
Diyabetik Nefropati Evreleri Nelerdir?
Diyabetik nefropatinin oluşumu dört farklı evreden oluşmaktadır. Bu evrelerin ilkinde klinik bir bulgu söz konusu değildir. İkinci evreye gelindiğinde bazal membran kalınlaşması, ilk yirmi dört saatlik idrarda pretoinüri görülmektedir. Üçüncü evre, hipertansiyon görülür. Son dönem olan dördüncü evrede ise böbrek yetmezliği söz konusudur.
Diyabetik Nefropati Tedavisi Nasıldır?
Diyabetik nefropati için anti diyabet ilaçları kullanılmaya başlanabilir. Kan şekeri kontrolünün sağlanması ile birlikte sıkı idrar takibi yapılabilir. Diyabetin kontrol altına alınması ile beraber son evreye geçişini önüne geçilebilir.
Diyabetik Nefropati Risk Faktörleri Nelerdir?
Diyabetik nefropatideki risk faktörleri arasında ‘hipertansiyon hastaları, hiperglisemi, böbrek hastaları, hiperlipidemi’ yer almaktadır.
Diyabetik Nefropati Nasıl Oluşur?
Diyabetin bir uzantısı olarak böbreklerde atık maddeler birikmeye başlar. Ardından böbrekler bu atıkları atamamaktadır. Dolayısı ile böbrek işlevini kaybeder.
Diyabetik Nefropati Tanısı Nasıl Konur?
Diyabetik nefropati tanısının konulması için yapılacak olan idrar kontrollerinin verileri önemlidir. Burada albüminin ne kadarının atılmış olduğuna bakılır. Eğer bu atılım 300 Mg altında ise doğrudan diyabetik nefropati tanısı verilebilir.
Diyabetik Nefropati Belirtileri Nelerdir?
-Ellerde şişlik
-Ayaklarda şişlik
-İdrar debisinde azalma
-Geceleri sık sık idrara gitme ihtiyacı duyulması
-Hipertansiyon
-Çarpıntı
Diyabetik Nefropati Nasıl Takip Edilir?
-Her üç ayda ya da altı ayda bir kontroller yapılır.
-Bu takvimler içinde hastanın birkaç kez idrar miktarı ölçülür.
-Albümin atılım miligramı düzenli bir şekilde takip edilir.
Diyabetik Nefropati Kimlerde Görülür?
-Şeker hastalarında
-Daha çok erkek bireylerde
-Obezite olanlarda
-Glisemik indeksi yüksek kişilerde
-Sigara kullanan kişilerde görülme sıklığı çok daha fazladır.
Diyabetik Nefropati Neden Olur?
Özellikle tip 2 diyabet hastalarında görülme sıklığı fazladır. Şeker hastalığının kontrol altına alınamaması ile birlikte atılamayan toksin maddeler, böbrekte birikirler ve böbreğin işlevini yitirmelerine neden olmaktadır.
Diyabetik Nefropati Sonuçları Nedir?
-Böbrek kaybı
-Böbrek fonksiyonlarının yitirilmesi