Dispne
Tıp dilinde dispne olarak bilinen bu rahatsızlık, halk arasında daha çok solunum darlığı ile bilinir ve anılır. Zaman zaman herkeste çeşitli hastalıklar ya da fiziksel aktivitelere bağlı olarak nefes darlığı görülebilir. Fakat bu durumun dispne olarak adlandırılması için mutlak suretle elde başka verilerde bulunmalıdır. Bakıldığında zatürre hastalığı, KOAH, astım ve kalp rahatsızlıkları da dispne yapabilir. Fakat bu durum bahsi geçen hastalıkların birer semptomu niteliğinde olup doğrudan dispne değildir. Bu hastalıklarda oluşan nefes darlıklarına akut dispne denildiği de bilinmelidir.
Dispne Belirtileri Nelerdir?
-Hızlı hızlı nefes alıp verme
-Boğulacakmış gibi hissedilmesi
-Ellerin morarması
-Nefes almaya doyamamak
-Hırıltılı nefes alıp verme
Dispne Nedenleri Nelerdir?
Dispnenin pek çok nedeni olabilir. Bunlar arasında en bilinen dispne nedenleri arasında akciğer ve kalp hastalıkları yer almaktadır. Bu açıdan bakıldığında anksiyete gibi psikiyatrik hastalıkların varlığı, KOAH, kalp yetmezliği ve zatürre gibi hastalıklar da dispnenin nedenleri arasında yerini almaktadır.
Dispne Ne İyi Gelir?
Nefes darlığına yani dispneye iyi gelebilecek yöntem sigara kullanımını azaltmak ve pasif içici olmaktan bile kaçınmaktadır. Doğal nefes açıcı şeylere bakıldığında zencefil çayı, adaçayı, sarımsak, soğan gibi keskin kokulu baharatları düzenli kullanmak da dispnenin verdiği rahatsızlık hissini azaltacaktır.
Dispne Bulguları Nelerdir?
-Hastanın elleri ve dudaklarında solunum yetmezliğine bağlı olarak gelişen morluklar
-Yeteri kadar nefes alamaması ve nefese doymaması
-Kalp atım hızının artması yani çarpıntı
-Göğüste ağrı ve sıkışıklık
Dispne Risk Faktörleri Nelerdir?
-KOAH olan hastalar
-Astım hastaları
-Kalp yetmezliği olanlar
-Anksiyete ve panik atağı olanlar
-Zatürre hastası olanlar risk faktörleri arasında yerlerini almaktadır.
Dispne Nasıl Geçer?
-Uzun ya da kısa süreli oksijen tedavileri verilebilir.
-Ventilasyon iyi gelmektedir.
-Yatılan odanın temiz olması ve tozdan arınması
-Düzenli ilaç kullanımları ile birlikte geçebilmektedir.
Dispne Neden Görülür?
Dispne genellikle kronik hastalıklara bağlı olarak gelişen bir hastalıktır. Alt solunum yollarının tıkayıcı nitelikte olan KOAH, astım, bronşit, pnömoni gibi tüm hastalıklar, göğüs kafesinde sıkışmaya ve solunumun daralmasına neden olabilmektedir.
Dispne Hangi Doktor Bakar?
Dispnenin kontrolünün yapılacağı hekimlikler ‘Göğüs Hastalıkları ve Kalp Cerrahisi’dir.
Dispne Kronik Midir?
Dispne altta yatan hastalığa bağlı olarak da gelişebileceği için hastalık kronik ise dispne de kroniktir. Fakat pnömoni yani zatürre gibi akut bir hastalık söz konusu ise bu durumda akut dispneden bahsetmek mümkündür.
Dispne Kelimesinin Anlamı Nedir?
Dispne kelimesinin herhangi bir kelime anlamı bulunmamakla birlikte, Türkçe karşılığı olarak nefes darlığı, solunum darlığı olarak anlamlandırılabilir.
Dispne Polisliğe Engel Mi?
Polis olmanın şartları arasında dispne ya da astım hastası olunmaması yer almaktadır. Bu açıdan bakıldığında dispne olan kişilerin mülakatlardan geçemeyeceği bilinmelidir.
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.