Diş Sıkma

dis-sikma

Tıp literatüründe bruksizm olarak bilinen diş sıkma, pek çok kişide yaygın bir şekilde görülür. Özellikle geceleri uyku esnasında diş sıkma bilinen en önemli sorunlar arasında yer almaktadır. Gıcırdatma olarak da bilinen diş sıkma, uyku apnesi olan kişilerde daha sık gözlemlenmiştir. Ayrıca günlük yaşam içerisinde karşılaşılan stres faktörü, gerginlikler, anksiyete gibi durumlarda geceleri diş sıkmaya neden olabilir. Dişlerin birbirine kenetlenecek kadar basınç uygulanması, uzun vadede ağız ve diş sağlığını hatta uyku kalitesini de oldukça olumsuz etkilemektedir.

Diş Sıkma Nasıl Geçer?

-Gün içerisinde yaşadığınız stres faktörünü mümkünse minimum seviyeye indirin.

-Medikal marketlerde satılan gece plağı kullanımını önemseyin.

-Alkollü içecekleri azaltın.

-Günlük kafein alımını sınırlandırın.

-Diş eğriliği var ise tel taktırın.

Diş Sıkma Ağrısına Ne İyi Gelir?

Diş sıkma alışkanlığı sonrası görülebilecek diş eti ağrısı için yapılması gereken en acil şey reçetesiz satılan ağrı kesicilerdir. Uzun vadede bu ağrıdan kaçınmak için mutlaka gece plağı takmaya ve altta yatan nedenleri azaltmaya çaba sarf edin.

Diş Sıkma Belirtileri Nelerdir?

-Gece duyulan gıcırdatma sesi artar.

-Sabah uyanınca dişlerde ağrı görülebilir.

-Yüz bölgesi ve kulakta ağrılar meydana gelebilir.

-Yanakların içlerinde hasar gelişmesi

-Kulak ağrısı

-Diş minesinin belirginleşmesi

Diş Sıkma Baş Ağrısı Yapar Mı?

Diş sıkma yüz kaslarında gerginliklere neden olabildiğinden dolayı baş ağrısına da neden olmaktadır. Gün boyu sıkılan kasların başta ağrı yapması kaçınılmaz bir semptomdur.

Diş Sıkma Çözümleri Nelerdir?

-Plastik ağız koruyucusu takılmalıdır.

-Diş sıkmanın altında yer alan anksiyete, stres gibi faktörlerin tamamı elimine edilmeli.

Diş Sıkma Çene Ağrısı Yapar Mı?

Çene kaslarının gün boyu istemsizce sıkılması ne yazık ki, çene ağrısının temel nedenidir. Hatta diş sıkma yani bruksizm, çene kaslarının genişlemesine de neden olmaktadır.

Diş Sıkma Göz Ağrısı Yapar Mı?

İstemsizce diş sıkma, yüz çevresinde ve ağız hizasında bulunan tüm kaslara zorlama yapabilir. Bu nedenle göz ağrısı da meydana getirebilir. Fakat en sık rastlanan semptomlar arasında göz ağrısı yer almamaktadır.

Diş Sıkma Nasıl Giderilir?

Diş sıkmaya neden olan anksiyete, depresyon, gerginlik ya da stresin kaynağına inilmelidir. Ardından burada oluşan farkındalıkla ile birlikte günlük yaşam ritüellerinde farklılıklara gidilmelidir. Alkol miktarı ve alınan kafein miktarı en aza indirilmelidir. Plastik formda satılan gece plaklarından destek alınmalıdır.

Diş Sıkma Hastalığı Adı Nedir?

Diş sıkma hastalığının tıptaki bilinen diğer ismi bruksizmdir.

Diş Sıkma Hangi Vitamin Eksikliğinden Kaynaklanır?

Diş sıkmanın meydana gelmesi ile birlikte hastalarda kan değerlerine de bakılmaktadır. Genelde bu konudan şikayetçi olan hastaların kan değerlerinde B5 vitaminin eksik olduğu fark edilmiştir. Ayrıca kalsiyum eksikliği de bruksizme neden olabilen etkenler arasındadır.

Diş Sıkma İçin Hangi Doktora Gidilir?

Diş sıkma için ağız ve diş sağlığı polikliniklerine gidilmelidir.

 

Diş Sıkma hakkında yapılan yorumlar
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Diş Sıkma