Difteri Etkeni Nedir?

(Difteri )

difteri-etkeni-nedir

Difteri Etkeni Nedir?

Ciddi solunum hastalıklarından olan ve çocuklarda daha sık görülen difteri hastalığı, bir etkene bağlı olarak meydana gelir. Bu etken ise ‘corynebacterium diphteriae’ olarak bilinmektedir.

Ciddi bakteriyel enfeksiyon hastalıklarından bir tanesi de difteridir. Genelde burun ve boğazda meydana gelir. Lenf bezlerinde şişlikler meydana getirmesi ile bilinir. Buna ek olarak difteri olan hastalarda yüksek ateş ve boğaz ağrısı da bilinen bir diğer semptomlardır. Tıp literatüründe difteri olarak bilinen bu hastalık, halk arasında ise kuşpalazı olarak bilinmektedir. Solunum tollarında ciddi tıkanıklıklara neden olduğundan oldukça halsizlik yapabilir. Ölüm riski de bulunduran bu hastalıkta böbrekler de en büyük risk altında yer almaktadır.

Difteri Etkeni Nedir?

Ciddi solunum hastalıklarından olan ve çocuklarda daha sık görülen difteri hastalığı, bir etkene bağlı olarak meydana gelir. Bu etken ise ‘corynebacterium diphteriae’ olarak bilinmektedir.

Difteri Nasıl Bulaşır?

Solunum yolu hastalığı olan difteri, hastadan hastaya damlacık yolu ile bulaşma özelliği göstermektedir. Çocuklarda oyuncak ve eşya paylaşımları ile birlikte fiziksel yakınlık, hapşırma, öksürme gibi nedenlerle de bulaşıcılık özelliği göstermektedir.

Difteri Aşısını Kim Buldu?

Difteri hastalığı, fark edilmesinin ardından aşı çalışmalarına başlanmış bir konudur. Fakat hastalığın etken maddesini bloke edici nitelikte olan aşının bulunması yaklaşık olarak yüz yıla tekabül etmiştir. Difteri aşısının tarihte ilk kez bulunduğu ve uygulanmaya başlandığı yıl ise 1923 olarak bilinmektedir.

Difteri Aşısı Ne Zaman Yapılır?

Toplamda beşli aşı olarak bilinir ve bebeklik çağından itibaren uygulanmaya başlanır. Toplamda dört doz yaptırılır ve son dozun alındığı zaman dilimi bebeğin ikinci yaşına tekabül etmelidir.

Difteri Aşısı Yan Etkileri Nelerdir?

Her aşıdan sonra az miktarda da olsa yan etki görülme olasılığı bulunur. Bu yan etkiler ise şu şekildedir;

-Şiddetli baş ağrısı

-Enjeksiyon bölgesinde ağrı

-Enjeksiyon bölgesinde hassasiyet ve kızarıklık

-İştahsızlık

Difteri Cinsel Yolla Bulaşır Mı?

Bakteri kaynaklı her bir hastalığın cinsel yolla bulaşması söz konusudur. Difteri de bu hastalıklardan bir tanesidir. Özellikle ağız içi sıvılardan dolayı, bir hastadan diğer bir hastaya oldukça kolay bir şekilde geçebilir. Bu nedenle dikkatli olunmasında fayda vardır.

Difteriden Korunma Yolları Nelerdir?

-Bebeklik çağından itibaren belirlenen aşı takvimine uyulmalıdır.

-Doz miktarında aksama yaşanmamalıdır.

-Düzenli kontroller yapılmalıdır.

-Ortak eşya paylaşımından mümkün olduğunca kaçınılmalıdır.

Difteri Hangi Organları Tutar?

Kuşpalazının en çok etkilediği organlar lenf bezleridir. Buna ek olarak burun içi ve boğaz bölgesinde tutulum göstermektedir.

Difteri Komplikasyonları Nelerdir?

-Ciddi kalp hasarı

-Ani ölüm

-Kalp kası iltihaplanmaları

-Kalp yetmezlikleri

-Toksin miktarı artışı

Difteri Yan Etkileri Nelerdir?

-Ateşli nöbet

-Duyarsızlaşma

-Benizde solukluk

-Kaslarda gevşeme

-Ağlama krizleri

 

hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Difteri