Dev Hücreli Arterit Tanı Kriterleri Nelerdir?

(Dev Hücreli Arterit)

dev-hucreli-arterit-tani-kriterleri-nelerdir

Dev Hücreli Arterit Tanı Kriterleri Nelerdir?

Dev hücreli arterit tanısının konulabilmesi için hastaya biyopsi uygulanmak zorundadır. Alınan biyopsi örneğinde iltihap oranının yüksek çıkması ve hastanenin genel yakınmaları dikkate alınarak tanı konulabilir.

Enflamasyon kaynaklı olan dev hücreli arterit romatizmal hastalıklardan bir tanesi olarak bilinir. Bu hastalığın en belirgin özelliğinin özellikle baş ve gözlere giden sinirlerde iltihap yarattığı bilinmektedir. Görme kaybına neden olabileceği ihtimali optik sinirlerin tahribatından kaynaklanmaktadır. Baş bölgesinde bulunan damarlarda iltihap yaratması en yaygın görüş ve semptom olmasına karşılık, vücudun diğer bölgelerinde görülme sıklığı da azımsanmayacak kadar fazladır. Şiddetli baş ağrıları ile karakterize olan bu hastalık romatoloji hekimlerinin gözetimi altında tedavi edilebilir. Hastalar şiddetli baş ağrısı şikayetinden yakınıp, nöroloji kliniklerine başvursalar da aslında bu hastalık romatolojinin ilgi alanına girmektedir. Sedimanatasyon denilen kan değerini oldukça yükseltmesi ile bilinen bu hastalığın çift görme ve bulanık görme, tedavi edilmediği vakit ise görme kaybına neden olma gibi özellikleri de bilinmektedir.

Dev Hücreli Arterit Nedir?

İmmün sistemden kaynaklanabileceği düşünülen, özellikle baş bölgesinde yer alan ve göz etrafına yayılan damarlarda ki iltihaplanma durumu olarak bilinir. Optik sinirlerde ağır tahribata neden olduğu bilinmektedir.

Dev Hücreli Arterit Belirtileri Nelerdir?

Optik sinirlerin enflamasyonu olarak bilinen dev hücreli arteritin bilinen en önemli belirtileri arasında ‘yaygın ve zonklayıcı baş ağrısı, çift görme ya da bulanık görme gibi görme kusurları, aşırı terleme, kuru öksürük, baş çevresinde hissedilen duyarlılık, istemsiz kilo kaybı, eklem ve kas ağrısı’ yer almaktadır.

Dev Hücreli Arterit Tedavisi Nasıl Yapılır?

Dev hücreli arterit tanısı hastaların tedavi planında mutlaka kortizon tedavisi yer almaktadır. Görme kusuru oldukça fazla ise her gün ve yüksek miktarda kortizon verilerek hastanın iltihaplanması geriletilmeye çalışılır.

Dev Hücreli Arterit Nedeni Nedir?

Dev hücreli arteritin en önemli nedeni olarak bağışıklık sistemi sorunları gösterilir. Fakat henüz hekimler ve bilim adına ortak kanaat söz konusu değildir. Bunun dışında genetik yatkınlığın olması, sigara kullanımı ve damar hastalıklarının aile hikayesinde olması, dev hücreli arteritin nedeni olarak gösterilebilmektedir.

Dev Hücreli Arterit Ne Demektir?

Türkçe kelime karşılığı tam olarak bilinemese de yaygın iltihaplanma olarak ifade edilebilmektedir.

Dev Hücreli Arterit Komplikasyonları Nelerdir?

İltihap kaynaklı bu rahatsızlığın komplikasyonları arasında ‘iştahsızlık, grip, boyun ve baş bölgesinde şiddetli ağrı, yemek yeme esnasında ağrı’ gibi olumsuzluklar yer almaktadır.

Dev Hücreli Arterit Tanı Kriterleri Nelerdir?

Dev hücreli arterit tanısının konulabilmesi için hastaya biyopsi uygulanmak zorundadır. Alınan biyopsi örneğinde iltihap oranının yüksek çıkması ve hastanenin genel yakınmaları dikkate alınarak tanı konulabilir.

hakkında yapılan yorumlar
Henüz yorum yapılmamış, ilk yorumu siz yapabilir ve yardım isteyebilir, tecrübelerinizi paylaşabilirsiniz.
Yorum Yap (Değerli yorumlarınızı bizden esirgemeyiniz.)
Kimseyle mail adresiniz paylaşılmayacaktır.

Dev Hücreli Arterit